Hornborgasjön 7-9 april 2017
– en reserapportVid 12.30-tiden den 7 april satte sig nio KOF:are i två minibussar för att bege sig till Hornborgasjön för skådning hela helgen.

Vid 17-tiden anlände vi till Trandansen vid Hornborgasjöns södra del. Drygt 13 000 tranor fanns på plats. Mycket annat fanns dock att se. Sångsvanar och massor med änder, tre havsörnar och en glada. Gladan har etablerat sig i trakten först på senare år. Vi lyckades även se de mer ovanliga ”målarterna”. Spetsbergsgäss, en nilgås, mindre sångsvanar och en ägretthäger visade upp sig.

Efter ett par timmar åkte vi till Klostergårdens vandrarhem i Varnhem där vi skulle bo. En del av oss valde därefter att åka till sjön Lången norr om Hornborgasjön där det hörts en rördrom. Någon rördrom blev det nu inte men två kattugglor var desto mer aktiva.

Nästa dag blev det en riktigt tidig morgon. Vi åkte till Trandansen för att uppleva när tranorna flög upp i det tidigaste morgonljuset från sina övernattningsplatser i sjön till fälten där de stödutfodras. Ett par hundra tranor var redan på plats men upplevelsen av tranor som mer eller mindre ”välde fram” lät inte vänta på sig. När antalet inflygande tranor nära nog upphört förflyttade vi oss till Fågeludden. Här kunde vi bl.a. se en del andra änder, gråhakedoppingar och några skrattmåskolonier.

Efter en långpromenad nådde vi fram till Almeö där vi såg ett par svarthalsade doppingar. Samma dag sågs 37 exemplar i södra delen av sjön. Avståndet till kolonin är dock långt och det krävs perfekt medljus och lugnt väder för att kunna se dem.

Nästa morgon blev nästan lika tidig. Vi åkte till Skövde skjutfält. Där kunde vi avnjuta minst 16 orrtuppar som spelade för fullt utan att låta sig störas. Avståndet var dock relativt långt och det bästa utbytet fick man vid tubspaning.

Vi åkte mycket nöjda vidare till sjön Östen norr om Skövde. Idag är den framförallt känd för att stora mängder gäss rastar såväl vår som höst. Vi såg flera större flockar med sädgäss och även en flock på minst 140 bläsgäss.Därefter bar det av till Hornborgasjön. Vid en vackert belägen damm i närheten av sjön sågs ett par svarthakedoppingar. Fotograferna i gruppen fick fina bilder.

Vårt sista stopp blev Trandansen innan vi åkte hemåt på eftermiddagen.

Text: Jan Skidell
Foto: Thomas Terne (deltagare) och Ronny Svensson (trana, svarthakedopping)


Kontakta KOF