Res med KOF till tranor och grisslor

Trandansen i april
Stora Karlsö i maj

Trandansen i april

Tranor i soluppgången, foto Thomas Wallin

KOF arrangerar en tre dagars resa till Hornborgasjön och Skövdetrakten i början av april 2017. Tranor och andra våtmarksarter vid sjön, men även orrspel och ugglor i omgivningarna. Femton platser finns – först till kvarn…

Hornborgasjön är Sveriges viktigaste rastplats för tranor på våren med dagssiffror på över 20 000. Det är ett fantastiskt skådespel i södra delen av sjön som kan ses från utsiktspunkten ”Trandansen”.

Mer än tranor
Hornborgasjön bjuder dock på mycket mer. Stora antal av rastande våtmarksarter med mindre sångsvan, spetsbergsgäss, svarthalsad dopping som ”guldkorn”. Ibland kan amerikansk kricka, amerikansk bläsand och ägretthäger dyka upp. Nära Hornborgasjön finns dessutom flera andra intressanta fågellokaler såsom Skövde skjutfält, Östen och Billingen.

Minibuss och vandrarhem
Vi åker från Helsingborg vid middagstid fredagen den 7/4 i hyrda minibussar och kommer fram till Hornborgasjön drygt tre timmar senare. Vi får tid för skådning vid Hornborgasjön innan vi åker till vandrarhemmet Klostergården i Varnhem som ligger strax norr om Hornborgasjön. Vi kommer att ha hela vandrarhemmet för oss själva.

Morgon vid Trandansen
Lokaler vid Hornborgasjön som vi kommer att besöka är bland andra Trandansen, Fågeludden och utloppet. En tidig morgon kommer vi att tillbringa vid Trandansen för att se när tranorna flyger upp från sina övernattningsplatser i sjön till fälten där de födosöker på dagarna.

Orrspel och ugglor
Vi kommer även att tillbringa en morgon på Skövde skjutfält för att se på orrspel och göra en tur till sjön Östen som är känd för stora mängder rastande sädgäss. Fjällgås får numera räknas som årlig. Det kan även finnas möjlighet att lyssna på sparvugglor och med lite tur kan vi få se berguvarna som häckar på cementfabriken i Skövde.

Jan Skidell, ledamot i KOF:s styrelse

Hornborgasjön 7–9 april 2017
Max antal deltagare: 15
Anmälan: Via mejl till jan.skidell(a)telia.com
Kostnad: 1 000 kr per person
Ingår: Resa med minibuss inklusive 2 övernattningar på vandrarhem
Mat: Ingår inte. Frukost och fika ordnar var och en. Vi planerar för gemensam middag på restaurang vid något tillfälle. Deltagare som vill äta vegetariskt eller liknande och/eller har allergi/överkänslighet ombeds informera om detta vid anmälan
Anmälningsavgift: När du fått bekräftat att du är en av de lyckliga 15 så ska en anmälningsavgift på 300:- betalas in på föreningens plusgiro

Stora Karlsö i maj

Sillgrisslor, foto Sara Skidell

Till Kristihimmelsfärdshelgen 2017 anordnar KOF en resa till en unik naturmiljö i Sverige: Stora Karlsö utanför Gotland. 14 platser finns, även här gäller först till kvarn.

Sex kilometer utanför Gotlands västkust ligger Stora Karlsö, Sveriges och Östersjöns enda riktiga fågelberg. Här häckar cirka tio tusen par sillgrisslor och upp emot tolv tusen par tordmular.

Hänförande landskap
Även utöver alkorna har ön ett mycket rikt fågelliv. Till de regelbundna häckarna hör höksångare och lundsångare, rosenfink är lite av en karaktärsart och inte sällan upptäcks olika irrgästande rariteter.

Att skåda på Stora Karlsö är dock mer än fåglar. Landskapet är hänförande. Till exempel äger en massblomning av orkidéer rum i månadsskiftet maj-juni. Just när KOF anordnar en resa dit! Med avresa torsdag 25 maj och hemkomst söndag den 28:e tillbringar vi Kristihimmelsfärdshelgen tillsammans i en unik naturmiljö i Sverige. Vi reser från Nordvästskåne till Klintehamn på Gotland med minibuss, inklusive färja mellan Oskarshamn och Visby. Från Klintehamn tar vi sedan båten till Stora Karlsö. Av logistikskäl kommer vi antagligen att ha en övernattning på torsdagen i Visby på ditresan, dock inte på hemresan.

Vandrarhem på ön
Vi bor över två nätter på Stora Karlsö, på vandrarhem i trippelrum med självhushåll. Det finns även café och restaurang på ön, och en kväll kommer vi att ha en gemensam middag. Hemfärden sker över dagen på söndagen. Priset för resan är ännu inte fastställt då det delvis är avhängigt av antalet deltagare, men blir max 3 500 kronor. Preliminär avreseort är Helsingborg.

Klas Lindell, ledamot i KOF:s styrelse

Stora Karlsö 25–28 maj 2017
Max antal deltagare: 14
Anmälan: Via mejl till klash.lindell(a)comhem.se