Dagboksanteckningar 2012

Kentsk tärna med flaggring, mobilfot 120728 Henrik Ehreneberg Kentska tärna, en gammal fågel, märkt med "flaggring" (mobilfoto: Henrik Ehrenberg)

17-18 juli - Säsongsstart 2012

Samling kl. 23.00. Undertecknade körde solo denna premiärkväll. Nymåne i övermorgon och en tät molnighet borgade för en mörk natt, åtminstone mellan kl. 00.15 och 01.45.

Vi använde tre gånger 18 meter parallellt med den friska vinden. Det blåste närmare 10m/s västlig vind. Väldigt högt vattenstånd, det slog upp vatten på betongbryggan när vi vandrade ut på Sandön. En liten liten del av reveln syntes över vattenytan och det var säkerligen ont om plats för eventuella övernattande fåglar ute på Skälrönnen.

Vi hörde inga tärnor vid näten bara enstaka vadare men vinden var som sagt frisk och underlättade inte vårt lyssnande.

Fångst: rödbena 1 ungfågel.
 
- Henrik E och Ulf S -

21-22 juli

Samling strax innan kl. 23.00. Undertecknad hade sällskap av trotjänare Magnus Corell och premiärdeltagare Magnus Liljefors. En fin kväll men tyvärr blåste det upp med rejäla vindbyar lite för tidigt för vår smak så vi avbröt redan 01.40.

Vi använde fyra gånger 18 meter parallellt med den inledningsvis svaga västliga vinden som sedan vred om till nordväst och ökade. Vattenståndet var över medel men ändå inte i närheten av tisdagskvällens nivå.

Vi hörde inga kentska tärnor vid näten och det var även ont om vadare. Minst två småtärnor och några skrattmåsar var intresserade av att övernatta på sandreveln och en av varje art flög in i näten strax efter att vi satt upp dem.

Fångst: skrattmås 1 ungfågel och småtärna 1 ungfågel. Det var blott vår andra småtärna sedan starten på Sandön 2006.
 
- Henrik E -

27-28 juli

Samling klockan 22.30. Undertecknad hade celebert besök av Lars Gezelius med sambo. De är uppifrån mina hemtrakter i Östergötland och verksamma vid Tåkerns Fältstation. I övrigt deltog Magnus Corell, Richard Ek och lite senare anslöt Kristian Linde.

Det blåste en svag till måttlig sydostlig-vind. En växande halvmåne som försvann under horisonten vid midnatt. Bra förutsättningar för tärnfångst helt enkelt.

Vi använde fyra gånger 18 meter nät även denna natt. Vattenståndet var medelhögt för att stiga något under senare delen av vår vistelse ute på Sandön.

Vi hörde inga kentska tärnor vid näten innan klockan blivit två på natten men sedan blev det lite fart. Vi hörde även en adult skräntärna som lockande flög förbi i närheten av näten men den ville inte fastna. Vi monterade de första flaggorna på nattens tre kentska tärnor så nu finns individerna A0, A1 och A2 att spana efter. Hur länge stannar de i vårt område denna sommar?

Fångst: kentska tärna 2, kärrsnäppa 2 och fisktärna 1. Summa fem fåglar av tre arter. En äldre kentsk tärna med svensk ring kontrollerades. Av ringnumret att döma bör den vara ringmärkt för cirka 15 år sedan.
 
- Henrik E -

01-02 augusti

Samling klockan 22.30. Undertecknad hade vidtalat Magnus Corell och Kristian Linde. Vid midnatt avvek Kristian och Peter Franzén anslöt. Tack för hjälpen alla tre.

Det blåste en svag sydostlig-vind och en mäktig fullmåne lyste upp vår tillvaro. Månljus har inte varit positivt för fångsten tidigare men i natt märkte vi ingen nackdel alls. De kentska tärnor som kom flygande mot högtalarna lät sig fångas. Vi tror att vettarna gör att tärnorna riktar sin uppmärksamhet mot dem istället och inte uppmärksammar nätet i tid för en lyckad undanmanöver.

Vi använde fyra gånger 18 meter nät även denna natt. Vattenståndet var medelhögt för att sjunka kraftigt under vår vistelse ute på Sandön. Stora vidder av sand blottades och en hel del vadare födosökte i månljuset.

Månljuset gjorde att vi startade högtalarna först vid midnatt. Vi hann knappt lämna näten innan den första kentska tärnan kom flygande och fastnade snyggt precis vid en grupp kentska tärnor i frigolit. En timme senare fastnade ytterligare en kentsk tärna och en ung drillsnäppa.

Strax efter klockan två blev det så pass ljust så vi bestämde oss för att avbryta för den här gången.

Fångst: kentska tärna 2 äldre, drillsnäppa 1 ung. Summa tre fåglar av två arter. De två kentska tärnorna fick gul flagga A3 och A4.
 
- Henrik E -

04-05 augusti

Samling klockan 22.30 även denna kväll. Bengt Svednert gjorde säsongspremiär och Mats Nilsson uppifrån Stockholm gästade oss för första gången. Tack för hjälpen Mats och Bengt.

Det blåste en svag sydlig vind och en ljusstark måne lyste upp vår tillvaro ute på Sandön.

Vi använde fyra gånger 18 meter nät även denna natt. Vattenståndet var högt för att öka fram till midnatt för att sedan sjunka kraftigt under natten. Månljuset gjorde att vi startade högtalarna först kl. 23.40 och höll på till kl. 0230.

Fångst: fisktärna 7, sex ungfåglar och en äldre fågel.
 
- Henrik E -

09-10 augusti

Samling klockan 22.00 denna kväll, nu är augustimörkret mer påtagligt. Bengt Svednert var med oss ikväll och tackas för sin eminenta insats.

Det blåste en svag till måttlig nordvästlig vind som tyvärr helt oväntat ökade i styrka och förstörde våra chanser till att fånga några fåglar. Det var inget vi hade kunnat förutse via några väderprognoser.

Vi använde fyra gånger 18 meter nät även denna natt. Vattenståndet var medelhögt för att öka under natten. Vi startade bandspelarna vid 23.00 men valde att avbryta redan klockan 02.00. Nu har vi verkligen haft otur de senaste gångerna men snart vänder det nog.

Fångst: kustsnäppa 4 ungfåglar.
 
- Henrik E och Ulf S -

 

Stöd verksamheten bli medlem i Kullabygdens Ornitologiska Förening!

Kontakta KOF