kof-forum

 
Palmolja i talgbollar 7/12-17 15:42
Det finns inga ekologiska talgbollar på marknaden....

Tillverkning av talgbollar, fettblock och fettkakor sker i några få stora fabriker utanför landet. Inga svenska fetter eller frön finns i de här produkterna.

Som fettråvara används talg från nötdjur eller palmolja. Fettet görs som regel om på kemisk väg till något som liknar stearin för att talgbollarna ska ha lång hållbarhet i rumstemperatur, vara luktfria ock trycktåliga. Detta förklarar varför talgbollarna ibland ratas av fåglarna.

Vid köp av talgbollar/fettkakor ökar efterfrågan på palmolja och/eller soja som foder till kor. Vår välvilja mot svenska mesar drabbar alltså akut hotade fåglar i andra länder. Tydliga exempel är Birdlife Sveriges fadderart Apörnen i sydostasien samt den hotade Kämpfers kastanjespetten i Brasilien.

Talgbollar och fettkakor innehåller som regel väldigt mycket frön och mjöl för att dryga ut och få dem beständiga. Detta visar sig i kilopriset för fettet du köper.
Skrivet av: Styrelsen

Det finns inga svar på detta inlägg.

« Tillbaka

Skriv ett svar:
(OBS! Inga signaturer, skriv för- och efternamn - annars raderas ditt inlägg)

Ditt namn:

Din e-post (frivilligt):

Ämne:

Verifieringskod:

Upprepa koden:

Ditt meddelande:

Inga smilies i inlägget?

© KOF 2012
Ansvariga för sidan är KOF:s webbgrupp
Senast uppdaterad 2012-02-14 av Thomas Wallin