KOF-resa till Öland
5-7 oktober 2018

KOF på Öland, foto Jan Skidell

Helgen 5-7 oktober åkte sju förväntansfulla KOFare till Öland för att skåda. Vi bodde i Gamlegärde som tillhör Naturturism Parboäng. Vi hade ett helt hus för oss själva.

Vid framkomsten åkte vi direkt till Ölands södra udde eftersom det var ett par timmar kvar till solnedgången. Massor med vitkindade gäss och en hel del prutgäss höll till i området.

Dagen därpå åkte vi ut tidigt för att vara ute i gryningen. Vi började på udden men ganska snart fick vi ett larm om tajgasångare i Solberga. De flesta deltagarna fick se den.

KOF på Ottenby fågelstation, foto Jan Skidell

Väl tillbaka på udden blev vi guidade på fågelstationen av Sara Skidell.

Härfågel, foto Judit Brolid

Sedan gick färden till Segerstads fyr där vi såg en härfågel som visade upp sig mycket fint.

Därefter åkte vi till Triberga för att spana in den vita storken som befunnit sig där länge. En trevlig bonus blev två kungsörnar. Under dagen såg vi en hel del fjällvråkar, några havsörnar samt några tranflockar. Tilläggas kan att det var ett fantastiskt väder med nästan + 20 grader på eftermiddagen.

Nästa dag hade vi inte samma tur med vädret. Friska nordvindar och spöregn dominerade förmiddagen. En hornuggla i Bertils trädgård livade dock upp stämningen. Vädret blev efterhand bättre och till slut sken solen igen.

Trevlig skådning vid Grönhögen gav bl.a. svart rödstjärt och smådopping. Vid Västerstadsviken var vattenståndet mycket högt varför det inte fanns så mycket vadare men fyra unga havsörnar slogs om något gott på stranden.

Dagen avslutades vid Beijershamn innan vi nöjda och belåtna med helgen ställde kosan mot Nordvästskåne.

Text (och reseledare): Jan Skidell
Foto: Judit Brolid och Jan Skidell (håll pekaren över resp bild)
Kontakta KOF