Program augusti - januari

Augusti | September | Oktober | November | December | Januari

Nästa arrangemangNybörjarexkursioner...
...kan man kalla alla KOF:s exkursioner. Respektive ledare och flertalet medföljande, visar och berättar gärna för dig som är ny, eller sällan är ute i fågelmarker.

Ge dig till känna, be att få slå en titt i tubkikaren (ofta en upplevelse för den ovane skådaren!), fråga om råd. Som ledare är det ofta lättare att agera inför aktiva deltagare, än att hålla regelrätta fältföreläsningar.

Känn dig välkommen!pil upp

Fredag 10 augusti
Ringmärkning vid Sandön
Om vädret medger ringmärkning av tärnor kommer Henrik Ehrenberg att visa hur verksamheten bedrivs. Fångsten startar när det blivit riktigt mörkt.

Varma kläder och matsäck är att rekommendera. Henrik visar upp fåglarna som ev. ringmärks och föreläser under bar natthimmel om den kentska tärnans liv. Läs mer om verksamheten här.
Samling: Bryggan ut till Sandön kl. 21:45
Ledare: Lars Hallbeck, larshallbeck(a)telia.com, tfn 070-666 77 81 och Anna-Lena Harmsund, harmsund(a)hotmail.com, tfn 070-405 05 52

Söndag 19 augusti
Ringmärkning vid Hasslarps dammar
Passa på att vara med vid ringmärkning och skådning runt dammarna när fågeltillgången är som störst. Våra exkursionsledare berättar och visar hur man går till väga när man art- och åldersbestämmer tättingar som fastnat i näten, samt vilka mått som dokumenteras. Vi kommer även att berätta lite om återfynd, samt givetvis titta på en del andra fågelarter som håller till i området. Tänk på att ringmärkningen kan ställas in vid regn eller hård vind.
Samling: parkeringen vid Hasslarps dammar kl 6:00
Ledare: Henrik Johansson, henrik.i.engelholm(a)cheerful.com, tfn 070-731 23 64


pil upp

Fredag–söndag 31 augusti–2 september
Falsterbo Bird Show
Platsen för evenemanget Falsterbo Bird Show är Falsterbo Strandbad där det även finns Falsterbo Naturrum, konsthall och turistcenter samt plattform på byggnadens tak för skådning. Det anordnas även exkursioner i närområdet, föredrag och ringmärkning. Inne på mässområdet ordnas aktiviteter för barn. Mer info på www.falsterbobirdshow.com

Observera att KOF inte arrangerar någon gemensam resa dit, men kan varmt rekommendera ett besök.

Söndag 9 september
Vadarexkursion till Rönnen
Följ med till Rönnen och se på alla flyttande vadare och andra fåglar, som brukar rasta där vid denna tiden på året.
Samling: kl 8:00 i Norra Häljaröds hamn
Ledare: Lars Hallbeck, larshallbeck(a)telia.com, tfn 070–666 77 81 och Tommi Sandberg, totta.sandberg(a)yahoo.se, tfn 070-723 19 09

Söndag 16 september
KOF-dagen
För femte året i rad bjuder KOF in till medlemsdag med fika, aktiviteter, mingel och skådning tillsammans!

Efter att ha provat Hasslarps dammar i oktober ifjol väljer vi nu åter att hålla vår medlemsdag vid Sandön i september.

Varmt välkommen till Sandön/Utvälinge mellan kl 10 och 14. Det blir fågelguidning med skådarvärdar på plats vid flaggstången, vid bryggan ut till Sandön och ute på Sandön. Det blir korvgrillning och fika, det blir tipsrunda och styrelsen och olika funktionärer finns på plats för frågor och information.

Söndag 30 september
Tjejexkursion till Sandön
Det är dags för tjejskådning igen. Vi håller till vid och på Sandön. Där händer alltid något spännande. Ta gärna med fika (kanske frukost). Väl mött för ett par trevliga timmar tillsammans!
Samling: parkeringen vid flaggstången ovanför Sandön kl 8:00
Ledare: Anna-Lena Harmsund, harmsund(a)hotmail.com, tfn 070-405 05 52pil upp

Fredag 5 - söndag 7 oktober
Öland
I början av oktober har höststräcket kommit igång på Öland men det finns även en hel del fågel kvar. Dessutom finns det chans på en och annan raritet.

Vi åker från Helsingborg fredagen den 5 oktober i hyrda minibussar (en frivillig chaufför per buss). Vi kommer att bo på Parboäng, drygt 7 km norr om Ölands södra udde. Vi kommer att ha ett helt hus för oss själva och bor i dubbelrum.
Max antal deltagare: 14
Pris: 1 400:-
Ledare: Jan Skidell, jan.skidell(a)evidensia.se, tfn 070-867 47 75
Anmälan: till Jan via mail. Därefter sätts 300:- in på KOFs plusgiro 2 24 39 - 4, skriv Ölandsresan. Sista dag för slutbetalning (1 400:- inklusive anmälningsavgift) är den 5 september.

Söndag 7 oktober
Exkursion till Falsterbo
Denna morgon åker vi till Falsterbo och tittar på flyttfåglar och rastande fågel. Vi kommer att att skåda i området och dagen avslutas vid Ljungen där vi ser på rovfågelsträcket.
Samling: Olympiaskolans parkering kl 6:00
Ledare: Mikael Jönsson, micke.teamorby(a)telia.com, tfn 070-484 75 24 och Tommi Sandberg, totta.sandberg(a)yahoo.se, tfn 070-723 19 09

Torsdag 18 oktober
Medlemsmöte med föredrag
Välkommen till höstens medlemsmöte på Hotell Erikslund i Varalöv med:
- bildvisning av Ulrik Alm
- mingel och fikastund
- info från styrelsen
- medlemstankar om verksamheten

KOF bjuder på fika.
Plats och tid: Hotell Erikslund i Varalöv kl 18:30
Hitta hit: E6: Trafikplats 33 mot Höganäs. Hotellet ligger invid trafikplatsen, med entré runt hörnet, förbi restaurangens entré som är stängd. Även parkering finns runt hörnet, vid hotellentrén.
Regionbussar nr 506 och 514, hållplats Varalöv Erikslund.


Torsdag 25 oktober
Thailand med Johan Stenlund
Thailand erbjuder långt mer än vackra badstränder - följ med Johan Stenlund på en resa i mellersta och norra delarna av landet i februari 2018. Resan erbjöd fantastiska möten med karismatiska fåglar som skedsnäppa och rubinnäktergal.

Thailand erbjuder en rik fågelfauna med spektakulära inhemska arter samt övervintrande fåglar från Sibirien och Kina, inklusive flera av de mest eftersökta raritererna i Sverige på höstarna.
Plats och tid: Ängelholms bibliotek kl 18:30pil upp

Onsdag 21 november
Fåglar i handen
Mikael Jönsson visar bilder från sin ringmärkning och berättar hur man artbestämmer fåglarna när man har dem i handen.
Plats och tid: Studiefrämjandet i Helsingborg, Järnvägsgatan 41, kl 18:30 Ansvarig: Mikael Jönsson, micke.teamorby(a)telia.com, tfn 070-484 75 24

Torsdag 29 november
Sköra vingar
Naturfotografen Ulf Westerberg berättar om dagfjärilar med utgångspunkt från sin bok Sköra vingar och visar dessutom bilder från en nyligen genomförd fjärilsresa till Mexico. Samarbete med Studiefrämjandet. Läs mer om Ulf här.
Plats: torgrummet på biblioteket (andra våningen) i Ängelholm
Tid: 19:00
Ansvarig: Lennart Engman, lennartengman51(a)hotmail.com, tfn 073–821 70 28pil upp

26 december - annandag Jul
Hallands Väderö
Klassisk julutflykt som arrangeras av Bjäre Naturskyddsförening och Sällskapet Hallands Väderös Natur. Som vanligt finns alkor och sjöfågel runt ön och med tur någon skärsnäppa eller toppskarv. Observera att KOF inte står för ledare vid detta evenemang, utan var och en får leda sig själv. Se även Bjäre Naturskyddsförenings webbplats.
Avfärd: båt avgår från Torekov kl 10:00
Pris: ca 150:- för båtresanpil upp

Söndag 20 januari 2019
Vinterfågelvandring
Vi tittar till fåglarna i området kring Åvarp och Bjuvs reningsverk.
Samling: Bjuvs vattentorn 9:00
Ledare: Lars Karlsson, rostsparv46(a)gmail.com, tfn 042-782 51
Augusti | September | Oktober | November | December | JanuariKontakta KOF