Sköra vingar med Ulf Westerberg
29 november 2018

Sköra vingar. Foto Tommi Sandberg

Ute var det novembermörkt, duggregn och nollgradigt – men för de drygt 25 KOF:are som samlats inne på biblioteket i Ängelholm fladdrade bild efter bild på soliga sommarängar och vackra fjärilar förbi, när naturfotografen Ulf Westerberg visade bilder på torsdagen.

Ulf kommer från Vellinge, är medlem i föreningen Naturfotograferna och jobbar som guide på Naturum i Falsterbo. Han har bla gett ut boken Sköra vingar och håller för närvarande på med en ny bok om flyttande fjärilar.

Vi fick lära oss att det finns över 150 000 beskrivna fjärilsarter i världen. Av dessa är det bara ca 10% som är dagfjärilar, resten är nattfjärilar. I Sverige kan vi se ca 120 dagfjärilsarter.

Sköra vingar. Foto Tommi Sandberg

Alla fjärilar har sk fullständig förvandling, de börjar sina liv som ägg ur vilka det kläcks en larv som blir en puppa som så småningom blir en fullbildad fjäril. Alla dessa stadier visade Ulf med fantastiska bilder exempel på. Vi fick också se blåvingearter vars larver adopteras av rödmyror och som sedan övervintrar likt gökungar i myrornas bo.

Bildvisningen avslutades med ett avsnitt om migrerande fjärilar – både om våra egna amiraler, tistelfjärilar m.fl. men också om de otroliga mängder monarkfjärilar som sträcker genom Nordamerika och övervintrar på några få begränsade platser i Mexico.

Här kan du se mer av Ulfs bilder.

Foto: Totta Sandberg