Stora Karlsö 25-28 maj 2017
– en reserapportTidigt på Kristihimmelfärds-morgonen 25 maj lämnar ett gäng förväntansfulla KOF:are sina hemtrakter för att besöka ett par av våra fina öar i Östersjön.

Vi anländer till Gotland tidig eftermiddag och det blir lite skådning här innan vi av logistikskäl övernattar på Gotland innan överfarten till Stora Karlsö börjar.

Vi stannar vid Paviken som är en näringsrik vasskantad insjö alldeles innanför Gotlands västra kust. I vassen nedanför fågeltornet hör och ser vi några rörsångare som sjunger för oss i sin "pratiga" lugna stil. Korta strofer av vattenrall hörs också. Simmande i sjön ser vi bl.a. snatteränder, skedänder och skäggdoppingar. Flygande brun kärrhök, storspov och fisktärnor. Två tranor rastar på ett fält och äter.Vi stannar också vid Skansudde där vi hoppas se den praktejderhane som rapporterats sträckandes förbi i en ejderflock på förmiddagen. Kanske rastar de!? Men det flytet hade vi inte. Vi får nöja oss med att se en småtärna på nära håll som fiskar framgångsrikt.

På kvällen går vi en promenad från Brukshotellet (där vi övernattar) till ett grustag i närheten där vi sett förmodade backsvalehål. Man lyckas ju inte alltid i skådningen och några svalor ville inte visa sig för oss. Däremot får vi resans kanske mest originella obs på tillbakavägen: simmande brunänder i nedlagd simbassäng!

Efter en behaglig båtöverfärd till St. Karlsö på förmiddagen installerar vi oss på denna pärla i Östersjön! De flesta av oss bor i stugorna vid Hienviken där vi har en klippvägg alldeles i närheten med häckande alkor. Här är speciellt mycket tordmular men även sillgrisslor. Vi ser också massor av fiskande/simmande alkor i vattnet utanför. Suveräna närobsar och jämförelsetillfällen av arterna i tuberna när de kommer simmande överraskande nära! Få av oss har inte heller sett svärtor simma så nära som de gör nu.

En ejderhona kommer gående precis vid husen med sina ungar på väg ner mot vattnet. (Tyvärr tar en kråka en av ungarna sedan). Vid Västerberget har vi njutobsar på både sillgrisslor (mest) och tordmular på klipporna. Vi ser några få ringvia-grisslor och en annan som har pigmentfel och är nästan helt vit.

Vid en rundvandring på ön ser en del av oss en annan av karaktärsarterna på ön: En rosenfink som sjunger och ses mycket bra i närheten av Fyrträdgården. Även mycket fina obsar på näktergal, gulsparvar, stenskvättor och skogsduva. Göktytan får vi nöja oss med att bara höra. Vi försöker hitta höksångare i närheten av Norderhamn utan framgång tills vi kommer tillbaka till husen där. Här står bl.a. Annika och Tony och tittar i sina tubar på något i buskagen bakom husen. En praktfull höksångarhane! Här blir flera av oss serverade ett nytt kryss!Nästa dag är vi ett gäng som går en tidig morgonskådarrunda och bl.a. har vi svärtor och silvertärnor som vid Stora Förvar flyger ovanför våra huvuden in över land. Även en rödbena som sitter i en buske! Flera sjungande ärtsångare och törnsångare. Längre fram på dagen går vi till Stornasar och här ser vi ännu fler alkor än vid Västerberget.En del fotografer kryper fram på knä och får osannolika närobsar i en klippglugg på häckande tordmular!
Vi har idag bl.a. en härmsångare som sjunger flitigt i Fyrträdgården. På kvällen äter hela gänget en delikat 3-rättersmiddag på restaurangen i Norderhamn.

På förmiddagen nästa dag innan vi åker båten tillbaka till Gotland får en del av oss tips om en mindre flugsnappare som sjunger bakom ett av husen i Hien. Den hörs ofta och mycket bra under den tid vi har möjlighet att stå där innan båten avgår. Unisont bestämmer vi att vi strosar lite i Visby istället för fågelskådning innan den stora båten går tillbaka till fastlandet.Dock blir det en udda och vackert färgad tamduva innanför murarna i Visby! Sedan kör 11 nöjda resenärer hem till Skåneland i våra två minibussar.

Text: Klas Lindell
Foto: Åke & Helen Johansson, Leif & Kerstin Andersson, Klas Lindell


Kontakta KOF