Måndagsexkursion till Stureholm
16 april 2018

Exkursionsdeltagare, foto Dan Persson

Kattuggla, foto Stellan Lindberg

Måndagskvällens KOF-exkursion inleddes med en riktig överraskning – Ulrik Alm och Arne Nihlén hade förberett ringmärkning av kattuggleungar i en holk i skogen vid Stureholm. Arne klättrade vigt upp till uggleholken; en av de gamla fåglarna lurade sig förbi den håv som vart tänkt som fångstnät men en av de totalt fyra ungarna som fanns i holken kom ner, ömt inlindad i Arnes skjorta. Den var alltför liten för att bli ringmärkt men ingen var oberörd av det lilla ulliga nystanet.

Stäpphök, foto Stellan Lindberg

Svårt att toppa en sådan start men när vi kom ner till fågeltornet kom plötsligt en smäcker rovfågel glidande från hygget bakom tornet, alldeles över deltagarnas huvuden. Blå kärrhökshane var nog de flestas första tanke - men fågeln var smäckrare, ljusare på undersidan och med svarta kilar på vingspetsarna. Stäpphök! Fågeln gled makligt ut över våtmarken och fortsatte över åkrarna bort mot Rögle. Med stor sannolikhet samma fågel som Thomas Svanberg observerat insträckande vid Domsten en stund tidigare.

I våtmarken simmade två gråhakedoppingar, flera sothönor och ett skedandpar. Vidare drygt 20 krickor, några bläsänder och två storskrakar.

En ovanligt stor flock med hämplingar (ca 150 st) och fyra skogsduvor sökte något ätbart på ett nyharvat fält. Många björktrastar och några rödvingetrastar flög över.

Kvällen avrundades med vacker taltrastsång och alla kvällens 22 deltagare vände nog hemåt mycket belåtna – vem har väl någonsin varit med om en kort kvällsexkursion med både bedårande uggleungar och en kanonobs av en sådan raritet som stäpphök?


Text: Thomas Wallin
Foto: Dan Persson och Stellan Lindberg


Kontakta KOF