Måndagsexkursion till Stureholm
8 april 2019

Stureholms våtmark. Foto Thomas Wallin

Drygt 30 personer och nästan lika många tubkikare samlades vid Stureholms våtmark för årets andra måndagsexkursion, den 8 april. Solen värmde i ryggen och bort mot vindmöllorna låg några dovhjortar och vilade.

Sång- och knölsvan. Foto Paul Ork

Solljuset fick det gröna på krickornas huvuden att skimra starkt. Ett par knölsvanar simmade lugnt, medan en grå och ung sångsvan höll till uppe på gräset. Sångsvanen var så nära att fjädrar och den ljusa ringen runt ögat blev väl synliga i tubkikarna. Bakom oss sjöng en järnsparv försynt och taltrasten repeterade och repeterade. Några björktrastar satt i de höga granarna till höger om dammarna. En kort strof från en sävsparv hördes, medan gransångare ihärdigt sjöng på sin ramsa.

Brun kärrhök. Foto Paul Ork

En brun kärrhökshane jagade lågt borta vid järnvägsbanken. Lite senare drog även en blå kärrhökshane förbi, också den lågt spanande efter byte. I stenskravlet på andra sidan dammarna knixade en stenskvätta. Fast avståndet var ganska långt syntes det gulbeige bröstet i det fina kvällsljuset.

I och runt dammarna låg krickor, gravänder, vigg, gräsänder och ett storskrakpar landade. Grågäss låg spridda lite varstans runt dammarna. En ensam skogssnäppa gick vippande runt den bortre dammen. Sädesärlor letade insekter över vattnet. En steglits hördes och en större hackspett trummade kort och intensivt. En häger landade en kort stund i första dammen innan den flög vidare på sina rundade vingar.

Tofsvipor fladdrade likt fjärilar över dammen och vi skådare njöt av deras vårläte. Vad är vår om inte det?

Dammens vatten låg ljusblått när den stora, orange kvällssolen sakta sjönk och lyste på oss genom småträden vid plattformen. Aprilkvällen var alldeles stilla och skymningshimlens alla pastellfärger etsade sig fast på näthinnan.

Det känns som att måndagsexkursioner har blivit allt mer populära och för mig, som brukar ansluta direkt efter jobbet, är de härliga avslutningar på arbetsdagen! Tack för en fantastisk måndagskväll tillsammans med trevliga vårälskare - och tack till kvällens ledare Lars-Bertil Nilsson!

Läs mer om Stureholms våtmark.


Text: Elsbeth Rynegardh
Foto: Paul Ork och Thomas WallinKontakta KOF