KOF - Resor med KOF våren 2018

Res med KOF till Tåkern

Följ med till en av Nordeuropas finaste fågelsjöar!

Tåkern, foto Thomas Wallin

I Östergötland vid Vättern ligger Tåkern som har ett av Nordeuropas största vassområde med allt vad det innebär för fågellivet. Sjön är ungefär 1 mil lång och 0,5 mil bred. Då medeldjupet inte är mer än 0,8 meter lockar det mängder av fåglar till näringssök överallt i sjön. För att bevara sjöns höga naturvärden är sjön och de närmsta omgivningarna avsatta som naturreservat. Många fina anläggningar med torn, gömslen, spångade leder och Naturrum förhöjer upplevelsen.

Sjön är bl.a. känd för sin stora population av trastsångare, Sveriges största med 200 sjungande hanar. De blir vanliga fr.o.m. maj liksom svarttärnorna som anländer då. Vassångaren har en liten fast population som anländer från slutet av april. Rördrom finns chans att se och höra överallt där det finns vass. Småfläckig sumphöna hörs på många ställen runt sjön. Pungmes finns men de bästa lokalerna varierar från år till år. Skäggmes finns normalt sett överallt i vassarna runt sjön. Ofta seglar den eleganta bruna kärrhöken fram över vassarna på jakt efter byten. Rastande änder av många olika slag förekommer över stora delar av sjön och kan ses från alla fågeltornen. Det här är bara en del av godbitarna som denna pärla till fågelsjö erbjuder!

Vi åker tidig morgon 24/5 och kommer hem sen kväll 27/5. Preliminär avreseort är Helsingborg. Vi kör i två minibussar och bor i dubbelrum på vandrarhem med självhushåll. Frukost går dock att köpa till på plats om så önskas. Vi kommer också att försöka ha en gemensam middag en av kvällarna på en lokal restaurang, det ingår dock ej i resans pris. Eventuellt kommer också en lokal guide gästa oss en av dagarna.

Klas Lindell, ledamot i KOF:s styrelse

Tåkern 24-27 maj 2018
Max antal deltagare: 12
Anmälan: anmälningstiden har gått ut
Kostnad: 2 100 kr per person
Ingår: Resa med minibuss inklusive 3 övernattningar på vandrarhem
Mat: Ingår inte. Frukost och fika ordnar var och en. Vi planerar för gemensam middag på restaurang vid något tillfälle.
Anmälningsavgift: När din anmälan är bekräftad betalas en anmälningsavgift på 500 kr in på KOFs plusgiro.

Kontakta KOF