Allt om trutar
21 mars 2019
En torsdagkväll i mars - vad passar väl bättre än att få en rejäl lektion i artbestämning av trutar? Nästan 30 personer höll med om att det var en passande aktivitet denna kväll, och dök upp på bibilioteket i Ängelholm, där Tobias Lilja Nordin höll sitt föredrag om detta ämne.

Fokus blev på fyra olika trutar. Gråtrut, kaspisk trut, medelhavstrut och silltrut. Tobias gick igenom fjädergrupper och ruggning (från 1k till adult).

Vi fick också lära oss om trutarnas jizz, och hur viktig den är, dels för att hitta truten och dels för att artbestämma den. Några exempel är att gråtruten ofta ger ett kompakt intryck, med kort hals och korta ben. Den kaspiska truten har förhållandevis långa ben, långa vingar och smal näbb, medan silltruten verkar liten med fiskmåslikt huvud och medelhavstruten har lite "kantigt" huvud och utdragen bakdel. Finns såklart många fler exempel, men detta är iallafall några. Dessutom fick vi en chokladliknelse på "trut-färger" hos yngre individer, där gråtrut är 60%-ig, kaspisk 70%-ig, medelhavs 80%-ig och silltruten minst 90%-ig. Alla sätt är bra för att "tänka" och associera rätt.

Avslutningsvis visade Tobias bilder och filmsnuttar på olika trutar och vi fick pröva våra nyvunna kunskaper genom att försöka artbestämma dessa. Inte helt lätt, men spännande och kul.

Tror nog att vi alla fick lite hjälp på vägen i "trut-världen".

Stort tack till Tobias för en intressant kväll.

Tips på en blogg, där man kan få en hel del hjälp med artbestämning av trutar: truthjalpen.blogspot.com/Text: Anna-Lena Harmsund
Foto: Thomas Wallin
Kontakta KOF