Dagboksanteckningar 2006

26-27 aug -06.

Först projektkentan i NV 27 aug 2006
En kentsk "projekttärna" i nattmörkret ute på Sandön, 27 aug -06
(foto: Henrik Ehrenberg).

Premiärnatt med optimalt fångstväder, ingen vind och en mörk natthimmel. Vi började med nätuppsättning i det sista dagsljuset. 8 stycken 18 meters (sammanlagt 144 meter) slöjnät sattes i en sammanhängande rad från Sandöns nordvästra revlar i riktning mot spetsen på Kullaberg. Förutom nät, nätpinnar och pannlampor använder vi tre olika högtalare där vi kan spela upp olika läten i syfte att locka fåglarna till fångstområdet. För att ge bra resultat skall näten sitta över vatten och längst ut i änden av nätraden var vattnet midjehögt.

Som tur är håller Skäldervikens vatten fortfarande sommartemperatur men efter några timmar så blir det sammantaget ganska svalt då lufttemperaturen under natten sjönk till 11 grader. Arbetsfördelningen under fångsten och ringmärkningen är att en ringmärker och en skriver åt ringmärkaren. Den tredje personen befinner sig så att han eller hon kan se om det flyger in fåglar i näten. Allt som oftast betyder det att man befinner sig i vattnet.

Ringmärkta fåglar under natten: kentsk tärna 28 (stål + färgringar), 5 kontroller (2 danska varav en ungfågel, en svensk, en engelsk och en holländsk ungfågel - även kontrollerna fick färgringar), fisktärna 2, kustsnäppa 7, brushane 1, rödbena 1, gluttsnäppa 2, kärrsnäppa 4, storspov 1 och gravand 1.

Fångsten avbröts klockan 03.30 och en timme senare var allt nedpackat och vi var åter på fastlandet. Blöta, trötta men väldigt glada över resultatet som var över förväntan.

2 sep -06.

Ett glatt märkargäng möttes klockan 19.00 vid Sandön för att göra en insats innan det utlovade regnet skulle komma in "vid midnatt". Längst ut på Sandöns revlar stod cirka 25 kentska tärnor. I väntan på att de skulle flyga ut och ställa sig på Själrönnen för övernattning spände vi upp fyra nät för att fånga ladusvalor. Vi lyckas fånga några stycken och även en ung trastsångare.

Efter en dryg timme har tärnorna äntligen lämnat Sandön och vi börjar sätta upp näten ute i havet. När näten nästan är uppe och bandspelarna skall monteras då kommer regnet... Det skvätter inte, det fullkomligt sköljer ner från himlen. Det var bara att packa ihop pinnar, bandspelare, nät och fara hem till torkrummet. Regnet kom in mycket fortare än vi kunde ana. Bättre lycka nästa gång.

10 sep -06.

Peter och jag möttes vid Sandön klockan 18.30 för att göra ett nytt försök att fånga kentsk tärna. Denna gång verkade väderprognosen mer lovande än förra gången!

När det började skymma satte vi upp näten, något färre än vanligt då vi bara var Peter och jag. Vi fångade fram till klockan 22.30 då vi bägge hade en arbetsdag som väntade dagen efter. Efterberedelserna tog som vanligt en timme och strax efter halv tolv satte jag mig i bilen för att styra hemåt. Yttertemperaturen visade då +8C och då förstod jag varför det kändes skönare i vattnet än ovanför en kväll som denna.
Tyvärr blev fångstresultatet magert men vi kom överens om att skylla det på den fullmåne som lyste upp näten hela kvällen! Ja vad fick vi då? Jo, en kentsk tärna och sex fisktärnor, varav en fisktärnorna - en ungfågel - hade en FINSK ring och var märkt som bounge i Vaasa 060717.

Fisktärna Fisktärnor
Fisktärnor som fångats (foto: Henrik Ehrenberg).

Stöd verksamheten bli medlem i Kullabygdens Ornitologiska Förening!


© KOF 2006-2019
Ansvarig för sidan är KOF:s webbgrupp.
Sidan uppdaterad 2019-01-02 av Christer Strid.