Ringfynd och kontroll

Då och då hittar du eller får syn på en fågel som är ringmärkt. Och visst blir man lite nyfiken på vad denna fågel varit med om och var den blivit ringmärkt. Här har du nu möjlighet att dela med dig av fynd eller kontroller som du tycker kan vara intressanta. Det vore trevligt om du har några bilder också av den aktuella fågeln.

Lite om ringmärkningens historia kan du läsa här.

En intressant sida, där du själv också kan göra egna sökningar på är denna.

För dig som gör ett fynd av en ringmärkt fågel finns här en länk för att rapportera detta till Ringmärkningscentralen.

Gråtrut (Larus argentatus)

Först ut på plan har vi en gråtrut. Denna sågs rasta tillsammans med ett antal andra grå- och havstrutar strax nedanför Sofiero slott, 180906.

Gammal gråtrut, foto: Christer Strid
Gråtruten (till höger på bilden), här tillsammans med andra grå- och havstrutar (foto: Ch Strid).

Det visades sig inte vara någon långflyttare direkt (endast 41 km), utan truten märktes 130329 i Svanemöllebukten, Köpenhamn. Den var då minst 4 år gammal och det innbär att den vid kontorllen var inne på minst sitt 9 levnadsår.

-

Om du tittar lite extra på första bilden ovan så ser du kanske ytterligare en ringmärkt trut (överst till vänster) med grön ring. Ringfyndsdata saknas fortfarande, men vi hoppas få återkomma.

Gammal gråtrut, foto: Christer Strid
Gråtruten som visade sig vara minst 9 år gammal (foto: Christer Strid).

Har du något du vill förmedla så hör av dig till Christer Strid, tfn 076-119 95 52, e-post: christer.strid(a)kof.nu så ser jag till att det kommer in på den här sidan.

Kontakta KOF