Hem Forum Kof-forum Bra teknik för att skydda fåglar och fladdermöss runt vindmöllor!

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7885
  Dan Persson
  Deltagare

   https://www.dn.se/nyheter/varlden/vindkraftverk-stoppas-for-att-skydda-havsorn/

   Om artikeln skulle vara låst kommer texten här:
   BRYSSEL. När havsörnen är på ingång då stannar vindkraftverkets rotorblad. Samma sak när fladdermössen närmar sig.
   I Krammer i Nederländerna har kameror och mikrofoner installerats i flera vindkraftverk.
   Vindkraftsparken Krammer, söder om Rotterdam, ligger mellan tre stycken naturreservat. Nu har kameror, mikrofoner och högtalare installerats i några av de 34 vindmöllorna för att färre fåglar och fladdermöss ska dö, rapporterar tv- och radiokanalen Omroep Zeeland.
   De flesta fåglar flyger lägre än rotorbladen, men framför allt havsörnen riskerar sitt liv när den seglar högt ovan mark och hav i områden med vindkraftverk. 
   Nära Krammer finns ett område där den sällsynta havsörnen häckar. Den konflikten försöker vindkraftsparken lösa med hjälp av de nya kamerorna. Om de registrerar en havsörn inom en radie på 600 meter stoppas rotorn automatiskt.
   Nästan dagligen stannar flera vindkraftverk tillfälligt för att en eller flera fåglar flyger förbi.
   Fladdermössens närvaro registreras i stället med hjälp av mikrofoner. Vindkraftverket går i gång igen när inga fladdermössljud registrerats under 15 minuter. 
   Högtalarna då? Där finns tankar på att använda dem för att skrämma fåglar från att komma för nära rotorbladen. Det är nämligen en betydligt billigare metod än att stänga vindmöllorna, vilket kostar mellan 120.000 och 180.000 euro årligen (cirka 1,2–1,9 miljoner kronor). 
   – Frågan är vilken effekt ljudet får på fåglar som spanar efter mat och som slagit sig ner och vilar på vindmöllan. Om de jagas bort ska vi inte använda metoden, säger ekologen Roland-Jan Buijs till Omroep Zeeland.

   Havsörnar vid Tåkern i Östergötland. Foto: Bengt Ekman/Naturfotograferna/IBL
   Förra året hittades cirka 20 döda fåglar, dock ingen havsörn, på marken. Om fler dog och hamnade i det intilliggande vattnet går inte att veta, enligt Buijs.
   – Men med 34 möllor är det inte många, säger han.
   Enligt en studie från svenska Naturvårdsverket, som uppdaterades 2017, uppskattas 5–10 fåglar dö årligen per vindmölla. I den rapporten är rådet att undvika att bygga vindkraftverk på särskilt fågelrika platser.
   För fladdermössen är problemen större än för fåglarna, enligt verket, eftersom några arter är särskilt utsatta. Naturvårdsverket rekommenderar att vindkraftverken står stilla under de tider och väderförhållanden då fladdermössen är mest aktiva.

  Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.