Hem Forum Kof-forum Problem för skedstorken (skednäbb) i Danmark

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #19260
  Christer Strid
  Keymaster

   I ett av de senaste nyhetsbreven från Danmarks Ornitologiska Förening*, tog man upp problematiken med havsörnens ökade predation på vissa arter och hur örnarna t.ex. kan få en stor negativ påverkan på häckande skedstorkarna.

   Även andra kustnära häckande arter kan drabbas. I Sverige har vi sett samma företeelse, där t.ex. stora skräntärnekolonier på ostkusten drabbats av havsörnarnas predation och mer eller mindre utplånats helt.

   Det tycks vara så att örnarna kan ”specialiserar sig” på vissa arter, vilket får till följd att dessa arter utsätts för ett betydligt hårdare tryck. Är det då en art där populationen är ”begränsad” så kan det givetvis få mycket stora konsekvenser.

   I år har beståndet av skedstork i Danmark – som skridit till häckning – i stort sätt halverats, från ca 600 par rekordåret 2021 till idag ca 300 par. Troligen beror denna nedgång på att just havsörnarna och då företrädesvis den yngre örnarna (som ännu inte påbörjat att häcka) med sitt dagliga födosök stressar de häckande fåglarna. Denna oro kan då tvinga skedstorken avbryta påbörjad häckning och kanske söka sig nya häckningsplatser.

   *https://www.dof.dk/om-dof/nyheder?nyhed_id=2197

  Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.