- Detta ämne har 5 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 10 augusti 2020 kl 15:55 av Christer Strid.
- FörfattareInlägg
- 10 mars 2020 kl. 13:30 #8172
Under mars månad har drygt 4000 ormvråkar setts sträcka ut från Nordsjælland på danska sidan, med 1518 ex (varav 327 ex vid Hellebæck) den 8 mars och 1453 ex (769 ex Hellebæck) dagen efter.
Om vi tittar på vår sida av Sundet för dessa två dagar, har endast ca 30 ex sträckande vråkar rapporterats här i NV-Skåne. Så frågan är var övriga ormvråkar och för den del även del andra insträckande rovfåglar tar vägen?
Givetvis är det ett antal olika faktorer som spelar in som påverkar siffrorna, inte minst vind, siktförhållanden, observationstid mm. Men rimligen borde vi väl ändå kunna se flera?
20 mars 2020 kl. 11:22 #8228Ska vi göra ett försök i morgon – 21 mars?
Ska vi uppleva gamla tider och försöka oss på en samordnad sträckräkning precis som vi historiskt gjorde vid några tillfällen på 1970/80-talet. Allt givetvis på frivillighetsbasis! Faller det väl ut kan det kanske få en fortsättning med ytterligare några tillfällen under våren. Vi får se?
• Skulle du kunna tänka dig medverka?
• Du bestämmer själv om och hur länge du eventuellt vill stå (önskvärt kanske mellan 08.00-14.00)
• Ett litet krav finns, om du räknar, rapportera in dina iakttagelser i Artportalen (vi kan hjälpa till om det behövs)
• Arter som ska räknas i i först hand är rovfåglar, tranor, gäss och andra större fåglar
• Givetvis är det fritt fram för övriga arter också i mån av tidNär räkningarna gjordes på 1970-talet var vi många involverade (även på danska sidan) och ett 15-tal lokaler bemannades från Landskrona i söder och upp på Bjärehalvön. Vi tror inte det är möjligt att få ihop så mycket folk nu med så kort varsel, men visst är det värt ett försök?
I första hand har vi tänkt oss platser på Öresundssidan, men önskvärt givetvis att täcka in lokaler vidare i inre delarna av Skälderviken och upp på Bjäre. Vi har därför försökt ta med förslag på dessa. Givetvis är vi öppna för ytterligare förslag och synpunkter. Har du ett eget alternativ så varför inte! Känner du dessutom att du behöver sällskap/hjälp så är det givetvis fritt fram. Ta med en kompis eller två! Glöm inte fikat!
Förslag på lokaler: (en del av dessa kan vara ”bemannade”)…Örby ängar; Råå
Stenbänken, landborgen, Helsingborg
Sofiero strand
Hittarps rev
Campingstugorna, Domsten
Viken (hamnen)
Höganäs
Ören, Strandbaden
Kullen/Arild
Södåkra/Jonstorp
Skjutbanan, Farhult
Dammarna, Hasslarp
Svedberga (vid ladan)
Stureholms våtmark
Sandön, Utvälinge
Ängarna, Skälderviken
Grytskären
Glimminge plantering
Dagshög
Torekovs rev
Båstad
Klarningen, Östra KarupSom sagt, vi hoppas på att detta kan leda till att vi på nytt tar tag i något gammalt. I vart fall ett första försök. Sen får vi se om fortsättning följer.
Väl mött!
Gustaf Persson (gustafpersson100(a)live.se) & Christer Strid (christer.strid(a)kof.nu24 mars 2020 kl. 11:11 #8258Tack alla ni som var ute och rörde på er i helgen och hjälpte till med sträckräkning.
Här kommer en liten kort sammanställning/återrapportering av en del arter från de olika lokalerna.Det gav mersmak så vi hoppas få återkomma igen under april. Upprop kommer i så fall senare!
– Gustaf Persson & Christer Strid –
24 april 2020 kl. 11:24 #833119 april genomfördes ytterligare en sträckräkning och en sammanställning över de rovfåglar som såg vid detta tillfälle hittar du i Sträckräkning 19 april 2020 NV
Från Södåkra/Jonstorp rapporterades inga rovfåglar, tranor eller gäss, men däremot många andra vårfåglar.De är vår förhoppning att återkomma med ytterligare minst ett inventeringstillfälle inom en ganska snar framtid.
Tack så länge!
– Gustaf Persson & Christer Strid –
22 juni 2020 kl. 10:49 #8599Så här gick det våren 2020!
I Rovfågelsträcket våren 2020_gustafpersson görs en genomgång och analys av sträckrörelserna över vårt område.
– Gustaf Persson & Christer Strid
10 augusti 2020 kl. 15:55 #9043Höststräcket är i full gång! Tittar man på de siffror som publicerats från t.ex. Falsterbo, har redan nu passerat ovanligt många sparvhökar på väg söderut.
Vad händer då här uppe i NV och hur blir det? Hjälp till och rapportera dina iakttagelser!
Inför hösten – med start redan nu i augusti – fortsätter vi på den från våren inslagna linje och följer sträcket nu på väg söderut.
Här kan du läsa mera https://kof.nu/inventeringar/folj-hoststracket/
- FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.