kof-forum

 
Undran om Glador 13/1-09 16:02
Bor 5 km utanför Klippan , biotopen är skog och mycket ängsmark. Här samlas glador i massor vid alla tider på året. Kan ibland se uppemot ett 50-tal fåglar som cirklar runt och sysslar med.... vadå? Det är inte fråga om samling för flyttning så mycket är jag säker på. Fåglarna samlas och cirklar runt på våren, mitt på dagen, i kvällningen, mitt i vintern, det finns inget system i det. Det kan vara 50 fåglar 3 dagar i rad och sedan kanske man inte ser mer än en eller två fåglar på 2 veckor. Kan någon erfaren fågelskådare ge mig upplysning vore jag väldigt tacksam.
Skrivet av: Rose-Marie Johansson  Skicka E-post till Rose-Marie Johansson

Ulrik Alm: 14/1-09 17:29
Hej Rose-Marie! Jag får väl börja sådär som man inte ska börja, jag är ingen expert, men... Glada - namnet från ordet"glida" och det är väl inte så dumt när man ser denna vackra rovfågel. - Vad pysslar dina glador med..? Finns det regelbundet något ätbart i krokarna? Slaktplats? "Soptipp"? Någon - lantbrukare? - som lägger ut godis? Någon anledning till att de samlas just där måste ju finnas. Och mat är som ofta en anledning för både fåglar och människor... Annars känner jag gladan - och dess släktingar - som påtagligt "sociala" rovfåglar. Platser med med gynsamma vindar, s k termik, kan ibland locka cirklande rovfåglar, men termik under vintern motsäger denna gissning. Som sagt, några lösa funderingar.
Lars Nilsson: 14/1-09 18:37
Jag vet inte om vi menar samma område men jag har också noterat rikedommen av glador. Mina iaktagelser gäller främst eftermiddag och tidig kväll och då har fåglarna samlats för övernattning i träden runt ängarna. Glador övernattar gärna tillsammans i stora grupper. I området som jag tänker på bedrivs delvis kravodling, som enligt min gissning borde gynna insekts och annat smått djurliv tex. möss och maskar. Ängarna betas av får så gräset hålles därmed kort och borde göra det enkelt för fåglarna att hitta maten.
Detta var "mina" och lösa funderingar
Paul Tufvesson: 20/1-09 18:42
Hej Rose-Marie! Gissar att du kanske bor längs gamla riksvägen mellan Klippan och Hyllstofta? Det ligger nämligen en soptipp bara någon kilometer innan Hyllstofta, från Klippan sett, där stora mängder glador samlas. Har haft förmånen att passera platsen ifråga så gott som dagligen i tre-fyra år och även gjort flera besök inne på tippen och kollat. Vet som sagt inte exakt var du bor men vågar nästan sätta en liten peng på att det är i närheten. Fluktuationen i antalet fåglar kan kanske förklaras av att vissa, av glador mer omtyckta, sopor kommer in vissa dagar och/eller att soporna rotas upp av maskiner de dagarna. O detta var mina små tankar!
E-post till: Paul Tufvesson  Skicka E-post till Paul Tufvesson

« Tillbaka

Skriv ett svar:
(OBS! Inga signaturer, skriv för- och efternamn - annars raderas ditt inlägg)

Ditt namn:

Din e-post (frivilligt):

Ämne:

Verifieringskod:

Upprepa koden:

Ditt meddelande:

Inga smilies i inlägget?

© KOF 2012
Ansvariga för sidan är KOF:s webbgrupp
Senast uppdaterad 2012-02-14 av Thomas Wallin