kof-forum

 
Fågelskådningens Dag 8/5-05 21:33
Jag är trött, besviken... Vi lägger ner utåtriktad verksamhet, skriver om stadgans målsättningsparagraf och övergår till att bli en samlarklubb, modell öletiketter och kaffeporslin. Bönen om fler ledare till Fågelskådninges Dag var ett rop i öknen. "Gratisannonsering" med KOFs namn i HD, artikel före arrangemanget och medföljande journalister under vandringen väger lätt. 100 deltagare, 2 guider - för tusan, det fixar väl programkommitten...
Jag borde veta bättre, inget värderas högre idag än frihet. Snabba bud, bind inte upp dig, se till att alltid kunna kasta om dina planer. Så gör vi, nästa år deltager vi inte i Fågelskådningens Dag. Efterfrågan finns uppenbarligen, men inte behöver vi/fåglarna allmänhetens sympati. "Valla folk" - det kan väl dom göra som gillar det...
Skrivet av: Ulrik Alm

Kjell-Åke Hall: 9/5-05 19:14
Jag förstår din besvikelse.Det borde vara självklart för
styrelsens medlemmar att se till att vi har folk till en sådan dag.Dock ser jag det precis som du Ulrik:Att jaga arter är det viktigaste? Det är väl därför Föreningen har 450 .000 som
man inte använder till fågelskydd. Dom gör väl bättre nytta
på banken!


Henrik Ehrenberg: 9/5-05 20:29
Kjell-Åke som ledamot i KOF Fågelskyddskommité sedan många år så är ju DU i högsta grad "medskyldig" till att kapitalet växer och inte används till fågelskydd. Det är nästan som att kasta sten på sig själv...
Kjell-Åke Hall: 10/5-05 11:12
Henrik ditt genmäle är för dumt att kommentera.
DU har väl varit ordf och i högsta varit skyldig till att
inget har hänt med kapitalet.
Ulrik Alm: 10/5-05 17:14
Hallå gubbar! Låt oss fundera över; a) Vad är meningen med föreningen? och b) Vad händer i samhällsutvecklingen som gör att ideellt engagemang sitter trångt?
Vi tar a) först; KOF syfte är ju bl a att genom utåtriktad arbete sprida intresset för fåglar och fågelskydd. Därutöver ingår "forskning"; inventeringar enl normer med dokumentärt värde för framtiden. Givetvis ska vi ju också ha trevligt tillsammans och här ingår sådant som inneträffar med rese- och fältbestämningsföredrag. Föreningens aktiviteter bör rimligen spegla dess målsättning. - Och nu närmar jag mig den spännande b-frågan. I mitt arbete på Studiefrämjandet har jag haft förmånen att under seminarier lyssna till ett par "fritidsforskare". Deras rön är intressanta och väl tillämpliga även på oss ornitologer. Första iakttagelsen, frihet=framgång. Schemalagd bordtennisträning varje tisdag är ingen hit - gymet vinner (öppet när jag vill, spelar min musik o s v). Alltså det gäller för idrottsföreningen att anpassa sig. - Känns mönstret igen?
Mobilitet,Förflyttning i rummet= framgång! Byt lokaler, resor, förnya din organisation. Framförallt om du ska fånga/behålla unga deltagare. - Känns mönstret igen?
Modern teknik=framgång! Dykning, hang-glidning, klättring (nauren blivit en arena) lockar, knappast stövlar och en handkikare. Känns mönstret igen? GPS, digitalt, larm, blixtsnabb överföring och tillgång till info....

Vi måste försöka förstå vilka strömningar som styr och drar i vår i fritid. - Men - och det är viktigt! - det är inte "fel" på skådare som kvickt annamar sådant som vi gamlingar ser som hinder för föreningens mål. - Kanske är målen helt enkelt inte i tiden. Ornitologiska föreningar kan med dagens teknik helt klart fungera som ypperliga nätverk och tillfredsställa allt det som jag pekat på som framgångsfaktorer ovan. - Varför vänta på föreningens årliga Falserboexkursion när man åker hur och när man vill? Varför binda upp mig för ledaruppdrag som begränsar min frihet? Och dessutom ha med folk och tider att göra (sådant som kanske vardagen är full av..)?

Det handlar om vägväl. För mig är fåglar och fågelskådande något mer än (enbart) listor på korsen och tvärsen. En förening kan hjälpa till höja blicken. Om fåglar och fågellokaler ska finnas kvar och förbättras i kvalite är i grunden politiska frågor. Om samhällsutveckling, vägbyggen, jakttryck, grödor, landskap, giftanvändning - allt i en lång rad. Därför har jag så svårt att förstå att man inte vill möta människor, påverka människor så att också nästa generation får fina listor. - Våra vänner på Malta, Cypern, i de Baltiska länderna tror jag inte kan unna sig lyxen av att "bara skåda". Dom lobbar, påverkar, skriver, uppvaktar - allt för att vi ska få se gyllingar, bivråkar och annat godis. - Tar du vid och lobbar här uppe i norr? Vi hade 101 deltagare på Fågelskådningens Dag; fanns där markägare, folk med inflytande och makt, kritiker till "fågelskåderiet"? Just därför finns KOF! På Fågelskådningens Dag med kunskap och entusiasm! Över föreningar gradvis i rapporteringsnätverk (tekniken talar för en sådan utveckling) är fåglarna på sikt de stora förlorarna.
Tomas Ögnelod: 10/5-05 19:33
Gör som gräsänderna. Fly united och var vänliga mot varandra, pojkar.
Det löser sig ändå )
/Birdienum-num
Henrik Johansson: 10/5-05 19:35
Förstår Ulriks frustration efter söndagens vandring i Fredriksdal. (Vilken kontrast mot den gång jag skulle leda fågelskådningens dag i Kronoskogen. Det kom inte en enda!!) Med det i åtanke var de ju extremt positivt med över 100 personer! Nåväl, det är nog ingen som inte håller med om att det var svagt av föreningen/medlemmarna att inte få ihop fler ledare till ett sådant utåt sett stort arrangemang. Vad är då anledningen? Ulrik redovisar sina tankar kring detta och visst, det ligger nog mycket i det han skriver. Sen kan jag inte låta bli att undra över hur programkommittén arbetade med ledarfrågan? Trodde man att det skulle lösa sig med en allmän förfrågan på "KOF-forum"? Eller ställdes det riktade förfrågningar till lämpliga personer? Sedan tidigare vet jag att det är mycket svårt att ens få svar via e-post! På en debattsida som denna blir det än mer opersonligt. Man läser men glömmer det lika fort. Nä, ska man få folk att ställa upp tror jag det gäller att fatta telefonluren på gammalt hederligt vis. Slutligen tycker jag några kortare inlägg i denna debatt endast birdrar till en mycket otrevlig och destruktiv stämning. Ska inte vi skådare kunna hålla ihop och sakligt diskutera problemen istället för att kritisera varandra personligen?
Kjell-Åke Hall: 10/5-05 22:36
Håller med dig Henrik.
Ulrik Alm: 10/5-05 22:49
Det finns en poäng i det du skriver Henrik; visst kunde jag arbetat mer aktivt kring medledare. Och lita på Henrik, att det är just aktiv man måste vara, för att få gensvar på återkommande upprop (årsmöten, inneträffar) om exkursionsledare. "Jobbet" har ingen status idag, är - av anledningar jag skissat ovan - inget attraktivt Trevligt nog har nya ansikten - Palle, Martin, Hans, säkert ytterligare någon - tillkommit på direkt fråga från oss i programkommitten. Men under 10 år i programkommitten kan jag bara dra mig till minnes en person som tagit kontakt med oss. - TACK Lasse Karlsson för dina ord; " Jag visar gärna Duveke och Bulls måse, sätt mig som ledare på den"! - Musik i en programläggares öron! Mer av den varan. Då behåller - och utvecklar - KOF den ställning vi skaffat oss under 35 i NV-skåne.
Johan Stenlund: 11/5-05 09:21
Vad jag förstår blev fågelskådningens dag en lyckad tillställning med god uppslutning, gott om fåglar, god mediabevakning osv. Låt oss glädja oss åt det och ett stort tack till Lars-Göte och Ulrik!
Styrelsen får ta på sig ansvaret för att bemanningen med två man var för lite i detta sammanhang och ta lärdom av detta.
Det goda som framkommit hitills av efterföljande diskussion är synpunkter på föreningens framtida verksamhet-tänkvärda ord från Ulrik och Henrik.
Däremot ser jag ingen anledning till att använda KOF:s forum till personlig kritik. Inte heller någon anledning till att fördömma olika typer av fågelintresse. Det leder inte framåt.
Fortsätt gärna diskussionen kring hur KOF kan utvecklas i positiv riktning!
Ulrik Alm: 11/5-05 10:57
Härligt Johan - kloka ordförandeord! Något som ytterligare förstärker min frustration är att KOF har så många talangfulla medlemmar - som fler borde få "del" av. Urstyva fältornitologer, duktiga (digital-)fotografer, fågelmålare, personer med rik kringkunskap om fåglar, ringmärkare, holkbyggare, inventerare m fl, m fl. - Varför inte anmäla er till tjänstgöring? Led en exkursion/inneträff med just din inriktning. Det gör väl ingenting om det "bara" kommer 8 pers till renodlad fotoexkursion eller trutbestämningsdag. Bredd och ett rikt smörgåsbord!
Ingen - inte ens en förtroendevald - ska "dras" fram till exkursionsledaruppdrag eller situationer man inte alls trivs i. Så mycket har jag sysslat med ideell ledarutveckling, att jag har den största respekt för att alla möjliga personlighetstyper behövs - och kan göra nytta - i en förening. Kamrerstypen, mysfarbrorn, vildhjärnan, bromsaren, organisatören - KOF:are är självfallet välkomna till Studiefrämjandets ledarutveckling där vi diskuterar sånt här. Ytterst handlar det naturligtvis om självkännedom och insikter som berikar livet även vid sidan av kikarokularen. I höst har Studiefrämjandet på regional nivå en "Naturguideutbildning" (SOF Riks + SNF är också med) som kanske intresserar någon. - Hör av er till mig. Handlar om konkreta ting; att tala HÖGT, våga rangera folk, att guide=att välja, vad är intressant, vad bör jag strunta i, att "läsa" människor, förhållningssätt - vem behöver mig ledare mest; den kaxige eller dem timide? En bra utbildning - hundra gånger bättre än glassiga kändisföredrag med någon avdankad fotbollstränare ska försöka lära ut "coaching" och gruppdynamik. - Så, då fick jag sagt det!
Thomas Svanberg: 13/5-05 22:54
Delar dina tankar Johan - låt oss lägga det som varit bakom oss och använda tiden till hur det löser sig med föreningens programverksamhet och ffa hur ordnar vi fram fler exkursionsledare?! Det är lätt att sitta bakom tangenterna och kritisera än det ena än det andra. Men det räcker att gå på Olympia och lyssna på de läktarproffsen som finns där. Däremot är det styrelsens uppgift och ansvar att lyssna och beakta de förslag som förs fram och i och med tillkomsten av forumet har det kanske blivit lättare för gemene medlem att lägga fram sina tankar alternativt ideér. En fråga som kanske också bör tas upp är hur föreningen ser på medlemstillväxt. Är det 1000 medlemmar vi vill ha? Titta på vilken förening i landet som haft störst tillväxt de senaste åren, jo club 300. Vad har då C3 som andra föreningar inte har? Tja, det kanske tåls att fundera på. Under ytan gurglas det att Falkpriset har jagat bort medlemmar men då FP nu slopats så kanske det slutas och gurglas?

« Tillbaka

Skriv ett svar:
(OBS! Inga signaturer, skriv för- och efternamn - annars raderas ditt inlägg)

Ditt namn:

Din e-post (frivilligt):

Ämne:

Verifieringskod:

Upprepa koden:

Ditt meddelande:

Inga smilies i inlägget?

© KOF 2012
Ansvariga för sidan är KOF:s webbgrupp
Senast uppdaterad 2012-02-14 av Thomas Wallin