3 juli
Årets första fångstkväll såg på förhand och rent vädermässigt ut att kunna bli riktigt bra. Svag vind och uppehåll med ett molntäcke i söder som kunde borja för en kväll med mörk himmel. Är himlen alltför ljus så ser tärnorna var näten står och håller sig på avstånd. Kvällens laguppställning var förutom undertecknad, Peter Franzén från Halmstad och Ulf Ståhle. Vidare hade vi besök under huvuddelen av kvällen av Christer Strid och Björn Ekelund.
Vi visste att det fanns minst 7 adulta kentska tärnor i området men ingen lockades till något av våra sex 12 metersnät just ikväll. Trots frånvaro av huvudrollsinnehavarna så var kvällens föreställning lyckad. Trevlig social samvaro, ett härligt väder och en påse goda bullar gjorde kvällen till en minnesvärd upplevelse och nu är säsongspremiären avklarad.
Nu blir det inget mer fångsttillfälle denna vecka utan vi väntar lite tills det fyller på med mer kentska tärnor från häckningskolonierna i Danmark och Holland.
15 juli
Peter Olsson och jag träffades vid Sandön vid 22.15. Vilken härlig kväll, helt vindstilla om än lite väl ljust på natthimlen i väster. Vi satte upp fyra 18 meters och ett 12 meters nät från Sandön ut mot Skälrönnen. Sedan väntade vi till 23.30 innan vi började locka på de kentska tärnorna. Omedelbart kom där 15 stycken kentor men tyvärr såg de näten och flög elegant över dem i sista stund. Lite snopna stängde vi av högtalaren och väntade till midnatt då vi tyckte det var tillräckligt mörkt. På med högtalaren igen och direkt kom de kentska tärnorna tillbaka nu i sällskap med en mycket trolig skräntärna (lite klurigt att se i mörkret. Tyvärr upprepade sig historien med att tärnorna såg näten. Tyvärr vågade vi inte vara kvar på Sandön längre för i sydväst och syd blixtrade det rejält så redan 00.20 fick vi rafsa ihop vår utrustning och vända hemåt. För att tala sportspråk så blev det en klar hemmaseger för de kentska tärnorna (igen) men vi ger oss inte och kommer tillbaka när det är svaga vindar och mörkt på natthimlen!
I veckan fick jag glada nyheter från Kjeld Tommy Pedersen som befann sig på Hirsholm och precis avslutat sista bomärkningsbesöket i kentsktärnekolonin (se bild från kolonin på kontrollsidan). Om jag förstod danskan rätt på den lite raspiga telefonledningen från Hirsholm hade Kjeld ringmärkt 1000 kentska tärnungar och många av de sedan tidigare märkta ungarna har lyckats bli flygga. Vi borde sålunda kunna se en stor andel ungfåglar hos oss här i Kullabygden den närmaste tiden!
19-20 juli
Så hände det som jag väntat på i dryga två veckor. DMI lovade väldigt lite vind och ingen nederbörd om än lite moln på himlen. Helt perfekta förutsättningar på förhand. Tyvärr bestämde jag mig lite sent för att åka ut så jag valde att inte försöka skrapa ihop några medhjälpare. Väl på plats med alla prylar – fem nätpinnar på 3,75m, fyra nät (18m+12m+12m+12m), högtalare, fångstpåsar, vadarbyxor, järnspett, ringar, tänger och linjal m.m. – så konstaterade jag att vädret såg så lovande ut som den danska motsvarigheten till SMHI förutspått.
Efter förra kvällens övning i nätuppsättning så gick det betydligt bättre ikväll även om det är svårt att göra det ensam. Klockan 23.45 var jag klar och då var det väldigt mörkt och hög tid att starta fångsten.
Efter bara några minuter hade jag fångat säsongens två första kentska tärnor. En ungfågel som fick ring 5146300 (se bild nedan) och en adult som fick ringnumret efter. Sedan var det lugnt en timme innan nästa kentska tärnor fastnade. Succe! En kontroll av en redan innan ringmärkt ungfågel! På höger ben satt en holländsk ring! Det ska bli spännande och se var den märktes och framförallt när, det kan inte vara så längesedan. Några meter från den holländska tärnan satt ytterligare en fågel, en ung strandskata. Den var omärkt och fick en ring kring högerbenet.
Från 02.00 och framåt morgon blev det bara ljusare och ljusare på himlen och det blev ingen mer fångst men en vacker om än lite kylig morgon. När jag kom tillbaka till bilen så visade termometern bara på +9 grader.

1-2 augusti


i natten – foto: Ulf Ståhle
Ulf Ståhle, Mårten Müller och jag träffades vid Sandön klockan 21.30 för att i lugn och ro sätta upp kvällens nät. Vi använde oss av fyra stycken 12 meters och ett 18 meters nät i en kombination och tre 12 meters nät i en annan kombination, sammanlagt 102 meter. Vädret var bra med en svag SV-vind som avtog under nattens gång. Ett tidvis starkt månljus inverkade nog negativt på fångsten.
Vi startade fångsten 23.30, då det blivit rejält mörkt. Lagom till den först fångade fågeln, en kentsk tärna dök även Magnus Corell upp i mörkret. Vi höll på till strax efter klockan tre och med så många medhjälpare var det en enkel match att snabbt och lätt få ner alla nät och transportera oss tillbaka till bilarna.
Nattens fångst blev till slut: kentsk tärna 1, kustsnäppa 1 och kärrsnäppa 1.



4-5 augusti


Ikväll blev det sambo Karin och kompis Kristian som hjälpte mig att bära utrustning och föra anteckningar ute på Sandön. Natten blev fantastiskt fin, både vädermässigt och fångstmässigt. Högtrycksväder, äntligen!
Fångsten startade halv tolv och pågick fram till kvart i tre. Vi fångade sammanlagt sex kentska tärnor (fyra omärkta och två kontroller av redan märkta fåglar. En äldre svensk kentsk tärna (5124140) och en gammeldansk (7137399). En tidigare omärkt fisktärna fick även den en ring kring sitt högra ben.
6-7 augusti



Det var samling klockan 22.00 vid parkeringen. Direkt uppstod ett angenämt problem, trängsel! Hela åtta stycken besökare anslöt till nattens fångst: Henrik J, Ulf S, Mikael O, Kristian L, Göran C, Heidi M, Palle T och Roadrunnerredaktionens ständigt utsände Magnus C. Ulf och Henrik J hjälpte mig med nätuppsättningen, den nu för kentska tärnor klassiska kombinationen (12m, 12m, 18m, 12m, 12m) som sattes upp parallellt med vinden.
Klockan 23.30 hade det blivit tillräckligt mörkt för att starta ljudanläggningen och omedelbart dök det upp kentska tärnor runt näten. Vädret var bra med en svag SO-vind som fick ljudet att färdas långt ut över Skäldervikens mörka vatten. Vi avbröt 03.30, då var det rejält ljust men fångsten hade varit okej hela tiden fram till dess. Drygt 20 minuter senare var alla i sina bilar och på väg hem till välförtjänt vila!
Nattens fångst blev: kentsk tärna 7, varav en var en kontroll av en redan märkt äldre Holländsk fågel (Arnhem 1299830), fisktärna 1, storspov 1 (som kuriosa kan det vara värt att nämna att under 2006 ringmärktes det bara 2 flygga storspovar i landet. En av dem på Sandön), gluttsnäppa 1, drillsnäppa 1 och skrattmås 1.

7-8 augusti

Om det var ett överflöd av personal under gårdagen var det mer normal personalstyrka idag. Bengt S gjorde premiär bland nät och pinnar och skötte det med den äran. Högtrycksvädret håller i sig men i natt var det tyvärr lite väl ljust på himlen. Även om månen är i nedan så lyste den upp näten alltför mycket. Gott om tärnor i luften hela natten är ju läckert bara det. Vi avbröt vid klockan 02.30 och klockan 03.00 var vi tillbaka vid bilarna.
Sammanlagt fångade vi 5 fåglar: 3 omärkta kentska tärnor, 1 danskmärkt kentsk tärna (ungfågel 7136541) och en gammal gluttsnäppa.
11-12 augusti
En riktigt tropisk natt på Sandön. Helt igenmulen natthimmel och ingen vind. Det var så mörkt ute över vattnet att jag vid ett tillfälle gick rakt in i ett nät på väg ut att plocka fågel. Temperaturen var magisk, med hela +19 grader när vi åkte hem vid klockan 03.30.
Dagens medhjälpare som härmed tackas: Peter F, Bengt S och Klas R.
Nätmängden var densamma som tidigare (4x12m+18m) och vi började fånga fågel klockan 23.15 och avbröt klockan 02.45. Fångsten blev riktigt bra och det är förvånasvärt mycket kontroller. Vi fångade kentsk tärna 13 (4 av dem var kontroller, två danska och två svenska), brushane 3 och gluttsnäppa 2.
Hittills under 2007 har vi ringmärkt 25 kentska tärnor och kontrollerat 9 främmande kentska tärnor (danska 4, svenska 3 och holländska 2).
18-19 augusti




Från nattens fångst; den belgiskmärkta tärnan, drillsnäppa och kärrsnäppa – foto: Ulf Ståhle
Ytterligare en härlig kväll och natt vid Sandön. Medhjälpare var Bengt S, Ulf S och Klas R. Nu märks det tydligt att höstmörkret är i antågande. Relativt tidigt blev det riktigt mörkt och det höll i sig till fyratiden på morgonen.
Nattens fångst: kentsk tärna 7, (varav 2 gamla fåglar redan var ringmärkta med ringar från Belgien), rödbena 6, drillsnäppa 1, kärrsnäppa 1 och skrattmås 1.
När det gäller just ”belgiska kentska tärnor” kan dessa mycket väl komma från Senegal (Afrika) eftersom en hel del märkning görs där nere. Det blir intressant att invänta svaren på kontrollerna.
Om det blir gynnsamma förhållande blir nästa märkningstillfälle kommande helg.
24-25 augusti
En ”egenkontroll” blev det denna natt då vi fångade en tärna som färgmärkts av oss på Sandön nästan på årsdagen 2006.

Ikväll hade vi fint besök från Danmarks Ringmärkningscentral i Köpenhamn, Kjeld T Pedersen. Kjeld och undertecknad fick även hjälp med nätuppsättningen av Mårten M som efter den insatsen styrde kosan hem mot sängen för att få några timmars vila innan en ny nätuppsättning i Hasslarps dammar. Tack Mårten!
Under tidiga kvällen blåste en svag NV-vind som ökade och 02.30 var det rejält blåsigt och vi valde att packa ihop våra grejer och åka hem.
Fångsten blev mycket bra med hela 11 kentska tärnor. 3 av dem var kontroller (En äldre holländsk fågel, Arnhem, 1387101. En ungfågel från Tyskland, Helgoland 6362418 och en av våra egna från förra året med den blågula färgkombinationen, 5127829). Den alltid påläste Kjeld berättade att tyskarna haft ett mycket långt uppehåll i sin märkning av boungar men startat upp den i år och en märkare har ringmärkt ca 130 stycken, varav en nu fångades på Sandön. Då har vi fångat ungfåglar från Holland, Tyskland och Danmark under 2007. Förutom de kentska tärnorna fångades även en mycket vacker ung kustsnäppa. Årssumman är i dagsläget 38 nymärkta kentska tärnor och 14 kontroller.
1-2 september
DMI lovade blåsigt, mulet och uppehåll. Allt visade sig stämma in till ett hundra procent. Mörkret faller snabbt nu och strax efter halv tio gick det att börja fånga. Kvällens medarbetare var Peter O samt Peter F och Johannes från Halmstad. Peter O hade med sig lite fler 18 meters nät så vi satte upp 12+18+18+18+12m nät parallellt med vinden. Den hårda vinden gjorde det inte möjligt att arrangera näten på annat vis. Vattenståndet ökade successivt och runt midnatt gick det ”vita gäss” bland näten. Klockan ett avbröt vi fångsten och vi hade anledning att vara nöjda.
Sammanlagt fångade vi 10 kentska tärnor, varav 4 stycken äldre fåglar var ringmärkta sedan tidigare. (Tre stycken svenska kontroller 5114750, 5119216, 5117483 samt en holländare Arnhem 1368015). Vi fångade även en fisktärna och en kustsnäppa.
7 september
Tyvärr alltför blåsigt med en NV-vind (absolut sämsta tänkbara riktning) på 10 meter/sekund. Ulf S, Mats L och undertecknad gjorde dock ett försök. Vi avbröt redan innan midnatt och fick vända hemåt nästan helt utan fångst. Vi fångade en fiskmås, en art vi inte fångat tidigare i samband med tärnfångsten. Tack för hjälpen Ulf och Mats. Vi får hoppas på bättre lycka nästa gång.
13-14 september
Väderprognosen såg lovande ut och visade sig stämma väl. Svag vind från SV och uppehåll. Tyvärr var det konstigt nog totalt tärnfritt under kvällen och natten, märkligt då det finns lite tärnor kvar i området.
Ulf S, Mats L och undertecknad fångade lite fågel i alla fall: kustsnäppa 2, brushane 2, stenskvätta 2, rödbena 1 och myrspov 1. Myrspoven var ju kul och de två stenskvättorna var ju oväntade, mitt ute över vattnet!