Gammal kentsk tärna – foto: Ulf Ståhle
3 juli

Samma premiärdatum som förra året och samma fångstresultat. Noll fåglar! På kvällen hade ett tjugotal kentska tärnor setts på Sandön så de är i området.

Mårten M och jag samlades vid Sandön klockan 23.30 och de fyra näten var uppsatta en knapp timme senare. Mikael O anslöt senare och tillsammans inväntade vi att det skulla mörkna ytterligare. Klockan 01.00 påbörjades fångsten men det kändes redan tidigt att det var en alldeles för ljus natt. Varmt och lugnt men tyvärr inte optimalt för det vi var där för att göra.

Tack för hjälpen kära medarbetare. Årspremiären är avklarad, nu kan det bara bli bättre! –

– Henrik Ehrenberg –

10-11 juli

Svag sydlig vind och mulet. Risken för regnskurar var uppenbar när Ulf S, Mikael O och undertecknad klev över bron till Sandön klockan kvart över elva på kvällen.

Tio minuter över midnatt, ekade fabricerad ”tärnsång” över Skäldervikens mörka vatten. Det blev som mörkast vid halv två och då var det i klass med ”augustimörkret”, om än för bara några tiotals minuter. Tio över två startade vi nedmonteringen och när vi vandrade hemåt över bron så kom det första regnet, tala om bra tajming.

Blev det några fåglar då? Ja redan när vi satte upp näten hördes både kentska tärnor och fisktärnor. Första timmen fångade vi ingenting men mellan ett och halv två fick vi två fåglar, en äldre kentsk tärna och en äldre fisktärna. Dessa försågs med ring under smått högtidliga former, säsongen 2008 är nu på gång på riktigt

11-12 juli

Ett kortare fångstförsök men det gav mersmak för det fanns gott om tärnor runt näten. Jag åkte ut själv och anpassade nätmängden därefter. Två 18 meters nät sattes upp och strax efter midnatt var det tämligen mörkt. Tyvärr så blev konstruktionen alltför vek och ganska omgående började näten ”slacka” betänkligt. Den nedersta våden låg i vattnet och med fåglar överallt i luften kändes det surt att behöva gå fram för att spänna om näten! Det som till slut fulländade kvällens nederlag var att hela konstruktionen kapsejsade. Nät, stolpar, mp3 spelare och högtalare hamnade på Skäldervikens botten.

Det blir några dagars uppehåll för att återuppliva elektroniken och reda ut nättrasslet samt avlägsna alla alger och maneter som fastnade i näten! Det är sådana här nätter som gör att ett återfynd känns så himla gött! Det är lite blod, svett och tårar bakom dem.

17-18 juli

Inför årets femte fångstnatt så var det samma goda väderprognos som inför gårdagen. Henrik J, Mårten M och undertecknad samlades klockan elva. Fyra nät i kombination 12m-18m-18m-12m som tyvärr aldrig kom till användning. En stor, rund och ganska vacker fullmåne lyste upp omgivningarna och ljuset varnade de annalkande tärnorna om vår fångstkonstruktion. Strax innan två avbröt vi verksamheten och vände hemåt, mot några timmars välförtjänt vila i sängen. Tack till kvällens deltagare och vi får hoppas på bättre lycka nästa gång.

Hittills har det gått över förväntan i år. Sju kentska tärnor har fått ringar och en redan ringmärkt fågel har kontrollerats. Förra året fångades årets två första kentska tärnor den 20 juli så vi ligger lite före hittills i år.

27-28 juli

Första natten på den inofficiella Tärnfestivalen 2008 och det fina högtrycksvädret fortsätter. Sambo Karin följde med och Peter O anslöt på Sandön. Vid niotiden på kvällen var det fortfarande över 25 grader varmt och vindarna var nästan obefintliga från ost.

Fyra av Peters 18 meters nät sattes upp och kvart i tolv var det tillräckligt mörkt att starta fångsten. Vi fångade fram till klockan två och därefter packade vi ihop våra saker och körde hemåt i sommarnatten.

Fångsten blev 3 kentska tärnor och 3 fisktärnor och det inkluderar två främmande kontroller av fåglar som redan bar ring: En svensk kentsk tärna (5117407) som troligtvis är märkt 1998 dvs 20 år gammal i år samt en gammal fisktärna som hade en finsk ring.

28-29 juli

Andra natten på den inofficiella Tärnfestivalen 2008 och det fina högtrycksvädret fortsätter. Johannes W, nyinflyttad Ängelholmare följde med och assisterade med bravur.

Fyra nät (12m+18m+18m+12m) sattes upp och vid midnatt var det tillräckligt mörkt att starta fångsten. Vi fångade fram till klockan två och därefter packade vi ihop våra saker och körde hemåt i sommarnatten.

Fångsten blev bara två fisktärnor, vilket var en besvikelse. Det var gott om kentska tärnor förra natten men nu var de nästan som bortblåsta. Enstaka tärnor hördes vid några tillfällen ute mot Skälrönnen.

Det är typiskt människan att alltid försöka hitta rimliga förklaringar på allt som händer eller inte händer. En sådan förklaring skulle kunna vara att det är för tätt att försöka fånga tärnorna två nätter i rad. Den förklaringen ska jag skärskåda redan till natten då vi återvänder igen och oförtrutet fortsätter med ”festivalen”. Dagens visdomsord får bli: ”Det är alltid för tidigt att ge upp!”

Till sist vill jag gratulera gänget med Henrik Johansson i spetsen som ringmärker småfåglar vid Hasslarps dammar. De gick upp och startade sin fångst lagom när jag gick och lade mig i morse. De lyckades fånga en riktig raritet, en vassångare.

29-30 juli

Tredje natten på den inofficiella Tärnfestivalen 2008 och det fina högtrycksvädret fortsätter till glädje för oss ”nattsuddare”.

Ulf S gjorde sin nionde natt som medhjälpare sedan starten, som för Ulfs del var förra året. Starkt jobbat!

I natt tog vi ett nytt grepp och åkte ut till Stora Hult, strax norr om Vejbystrand. Målsättningen var att kunna utnyttja sandbottnen där ute till att sätta upp näten och sedan locka tärnorna de 1700 meter fågelvägen som det är från yttre Grytskären in till aktuellt strandavsnitt. Vinden var perfekt för att kunna föra ut ljudet, svag SO.

Fyra nät (12m+18m+18m+12m) sattes upp och vid midnatt var det tillräckligt mörkt att starta fångsten. Efter en timme hade vi inte lyckats locka någon kentsk tärna så vi packade ihop vår utrustning. Vi blev inte utan fångst för en gammal hanne större strandpipare fastnade och försågs med ring. Området norr om Vejbystrand lämpar sig alldeles utmärkt för vadarfångst men inte för tärnfångst, åtminstone inte i natt. Dagens visdomsord: ”Borta bra men Sandön bäst”.

Undrar var jag skall åka i morgon? En sak är säker, Tärnfestivalen fortsätter, imorgon med danska gästartister!

30-31 juli

Fjärde natten på den inofficiella Tärnfestivalen 2008.

I kväll med internationell stjärnglans, två danska fältartister från Danmarks motsvarighet till Ringmärkningscentralen. Kjeld och Rune gjorde sitt andre respektive första besök vid tärnfångsten på Sandön.

Fyra nät (12m+18m+18m+12m) sattes upp och vid midnatt var det tillräckligt mörkt att starta fångsten. Efter två timmar hade vi inte lyckats locka någon kentsk tärna så vi packade ihop vår utrustning. Gårdagens visdomsord: ”Borta bra men Sandön bäst”, visade sig inte stämma i natt. Möjligen spelar jag lite väl mycket ljud så i morgon skall jag återgå till förra årets utrustning som inte har lika stark effekt.

Tärnfestivalen fortsätter, även i morgon med de danska gästartisterna som valde att stanna för att ta nya tag i morgon!

31 juli-1 augusti

Femte och sista natten på den inofficiella Tärnfestivalen 2008.

I kväll var Kjeld och Rune samt säsongsdebuterande Bengt S och Magnus C med och assisterade undertecknad bland näten.

Fyra nät (12m+18m+18m+12m) sattes upp och vid midnatt var det tillräckligt mörkt att starta fångsten. ”Tillräckligt mörkt” har jag skrivit ett flertal dagar. Detta visade sig vara verkligen fel.

Efter flera kvällar utan fångst av tärnor så har jag haft några sömnlösa dagar med vad det kan bero på. I natt stod jag länge och studerade vad som hände ute bland näten. Vid tre tillfällen kom det tärnor flygande mot näten men i sista stund så upptäckte de näten och flög över dem. Högtrycksvädret gör att, natthimlens alla stjärnor bidrar med bakgrundsljus (trots att månen inte är synlig nu) samt den totala avsaknaden av vind gör att nät och stolpar speglar sig i vattenytan. Dessa detaljer tillsammans med flera andra, ännu ej definierade dito har gjort tidigare nätters fångstförsök fruktlösa.

Under söndagens fångst med Peters mer grovmaskiga nät upplevde vi inte dessa problem lika tydligt.

Fångade en drillsnäppa, men vadarna verkar inte vara lika skarpögda som tärnorna. Klockan två bröt vi och körde hemåt, vissa hade lite längre hem än andra. Lite surt att bara fånga en drillsnäppa när det kommer besök från Köpenhamn.

Tärnfestivalen avslutas nu och återkommer i ny skepnad om några dagar. Det var vid den här tiden som fångsten sköt fart förra året och jag är hoppfull om fortsättningen.

Innan fångsten inleddes så besökte vi Rönnen. På Rönnens västsida står det ofta kentska tärnor. Många av dem var redan ringmärkta, både sedan tidigare men även av mig nu i juli. Jag har fångat tio stycken i år. Vi såg två ungfåglar som var ringmärkta och en av dem stod så nära att Kjeld kunde se att den var ringmärkt med en danska ring, tyvärr gick inte hela numret att avläsa.

2-3 aug

I kväll var Bengt S med och assisterade bland pinnar och nät. Även Magnus C dök upp lagom i tid till den första fångade fågeln och bägge medhjälparna stannade natten ut.

Fyra nät (12m+18m+18m+12m) sattes upp och strax innan midnatt var det mörkt nog att starta fångsten. Vi fångade en ung fisktärna och en kentsk tärna, en redan ringmärkt dansk ungfågel.

Halv tre bröt vi nattens fångst och klockan tre var vi i bilarna på väg hem till nära och kära.

Det var verkligen kul med nattens kontroll av en ringmärkt ungfågel. Det var den första för i år och den sjätte sammanlagt. Hälften av dessa har varit från Danmark, övriga tre har varit från Holland (två stycken)och Tyskland.

Den danskmärkta ungfågel (7141243) som fångades i natt – foto: Henrik Ehrenberg

”Det er en unge mærket på Romsø (55.30N 10.46E) i Storebælt 1. juni 2008. Kolonien er opstået i 2008 og vi ved ikke, hvor fuglene kommer fra. Jeg har i 2008 ringmærket 54 unger på øen og din aflæsning er den første genmelding.”

Lite förhandsinformation om märkningen har vi fått. Det kom ett email från Lars Hansen, där han bland annat skrev så här…
5-6 aug

Även i kväll var det Bengt S och Magnus C som var med och assisterade. Vi samlades vid 22-tiden och höstmörkret gör sig nu påmint. Det mörknar allt snabbare, vilket gläder en tärnmärkare.

Stormens efterverkningar syntes tydligt på och vid Sandön. På många ställen hade vinden gjort djupa gator i vassen. Badbryggan som till vardags ligger förankrad i östra delarna av Heljaröd, låg nu uppspolad på Sandöns norra sida.

Enorma mängder tång låg uppspolade på och vid stranden. Det var väldigt högt vatten så den mesta tången låg och skvalpade i de områden där det till vardags är sandrevlar. Ligger all tång kvar när vattnet sjunker undan så blir det oerhört spännande att se vilka vadararter som upptäckts i området.

Vi hade svårt att ta oss fram i den gröt av tång som den nordliga vinden pressade mot märkplatsen. Vi satte upp fyra nät (12m+18m+18m+12m) väldigt nära Sandöns nordsida och strax innan midnatt var det mörkt nog att starta fångsten.

Vi fångade ingenting men med tanke på fångstförutsättningarna så är det inte så konstigt. Jag gissar att även tärnorna hade det lite jobbigt i stormen så om någon dag är väl allt som vanligt igen. Till kvällen planeras ett nytt försök.

10-11 aug

ÄNTLIGEN! Vädret har effektivt stoppat alla försök till tärnfångst de senaste dagarna och frustrationen har ökat allt eftersom semesterdagarna har minskat. I kväll jubilerade Ulf Ståhle. Han gjorde sin tionde märknatt och förärades en t-shirt med ett foto på bröstet. Motivet var årets första kentska tärna som Ulf själv var med och fångade samt förtjänstfullt fotograferade.

Redan klockan elva startade vi fångsten. Vädret var hyggligt med en mörk natthimmel, en stor måne som snart försvann ner under horisonten och en måttlig SSV-vind på cirka 5m/s.

Vi fångade totalt fem fåglar. Tre kentska tärnor som alla var omärkta, två äldre fåglar och en ungfågel. Vidare fångade vi även en ung och en äldre fisktärna som också försågs med ring.

Nattens jubilar i märkningstagen – foto: Henrik Ehrenberg
11-12 aug

I stort samma väder som igår, lite svagare vind som låg på syd och en aning mörkare natthimmel. Ulf S var med även i natt och Henrik J gjordes oss sällskap. I natt var det undertecknad som jubilerade, märknatt nummer 30 sedan starten.

Klockan tjugo över elva startade vi fångsten och vi höll på till klockan två.

Vi fångade totalt fem fåglar: Två kentska tärnor, en äldre fågel och en ungfågel. Vidare fångade vi även två unga drillsnäppor och en ung rödbena.

14-15 aug

Kvällens personal var förutom undertecknad även Peter O och Kristian L. Tur vi var tre för vi fick sannerligen att göra.

Den under dagen friska vinden mojnade under kvällen och enstaka moln skymde ibland en stor måne som i dagarna blir helt full. Under kvällen och natten föll vattenståndet minst 40 centimeter.

Vi fångade med nät uppsatta i två olika kombinationer. (12m+18m+18m+12m) samt (4*18m). Vid den ena kombinationen av nät prövades också tre nytillverkade kentska tärnor i frigolit. Frigolit-tärnor som flöt omkring i vattnet, förankrade i botten. Försöket föll väl ut och kommer att användas även i fortsättningen. Detta är ingalunda någon ny uppfinning utan har prövats i Falsterbo och användes bland annat av italienarna som fångar övervintrande kentska tärnor i Po-deltat.

Nattens fångst blev kanonbra, mycket tack vare vadarna såklart: kustsnäppa 7, drillsnäppa 6, roskarl 5, kärsnäppa 3, rödbena 3, kentsk tärna 2, spovsnäppa 1, myrsnäppa 1, större strandpipare 1, gluttsnäppa 1 och brushane 1. Vi fångade också en äldre kentsk tärna som var märkt med en dansk ring (7140844). Kjeld T Pedersen, som märkte den aktuell fågel på Djævlø 56.06N 08.14E strax utanför Ringkøbing på västra Jylland har skickat följande kommentar om ringmärkningslokalen…

Kolonien på Djævlø var der kun det ene år. Stedet var plaget af Mink. Især mange voksne hættemåger lå på reden og var bidt ihjel men også 8 voksne splitterner fandtes ihjelbidte. Hverken hættemåger eller splitterner findes længere på lokaliteten. Minkene er der sikkert endnu. Kun sølvmågerne har overlevet.”

Klockan 02.00 packade vi ihop. Vi hade nog kunnat fånga mer fågel men Peter var sugen på att hinna ner till Klagshamn och ringmärka där i gryningen medan Kristian och jag kände att våra sängar kallade!

16-17 augusti – ”En natt att minnas!”
Vi hade spekulerat men att verkligen fånga en stormsvala på Sandön det …
– foto: Ulf Ståhle

KOF-exkursion med Kristian Linde som exkursionsledare samt Henrik Ehrenberg och Ulf Ståhle som ”tärnfängare”. Tre ”arrangörer” och tre deltagare sammanstrålade vid niotiden.

Vi hade fångat lite olika vadare när Ulf kommer tillbaka från tärnnäten med en STORMSVALA! Det var en 2k-fågel, alltså född 2007.

När dagen grydde och alla utom Ulf och jag åkt hem så satt vi ensamma kvar på bänken längst ute på Sandön och bara skrattade. Helt overkligt! Fångsten summerades till: kustsnäppa 11, kärrsnäppa 2, rödbena 2, kentsk tärna 2, brushane 1, ljungpipare 1, kricka 1 och stormsvalan såklart.

19-20 augusti

Kvällens personal var förutom undertecknad även Peter F, Kristian L, Bertil M och Göran S. Alla tackas härmed för väl genomfört arbete.

När vi samlades vid parkeringen möttes vi av en häftig regnskur. En halvtimme senare upphörde regnet och vädret blev allt bättre. Vid midnatt var vinden i stort sätt obefintlig och molntäcket sprack upp. Tyvärr så blev månljuset brutalt och det blev alldeles för ljust för en effektiv fångst. Det var inte konstigt att de kentska tärnorna undvek oss i natt.

Vi fångade med nät uppsatta i två olika kombinationer. (12m+18m+18m+12m) samt (4*12m), sammanlagt 108 meter nät.

Nattens fångst blev: myrspov 1, kustsnäppa 1, drillsnäppa 1, roskarl 1, kärrsnäppa 6 och fisktärna 1. Myrspoven, en äldre hona, är den andra myrspoven ringmärkt på Sandön sedan starten 2006. Myrspov är en art som ringmärks i väldigt liten omfattning och enligt Ringmärkningscentralens hemsida har det under åren 2000-2006 ringmärkts i medeltal, 5,7 vuxna myrspovar per år.

Klockan 02.30 kom en rejäl regnskur och vi packade snabbt ihop vår utrustning.

Myrspoven från nattens fångst, en ganska ovanlig märkart – foto: Henrik Ehrenberg
29-30 aug

När vi kom ut till Sandön vid halv nio möttes vi av två killar som Kitesurfade i den nordliga vinden! Varenda fågel var som bortblåst och vi undrade nog lite var och en hur detta skulle bli. Mörkret började sänka sig och medan vi packade upp vår utrustning så packade de två surfarna ner sin. När lugnet återfunnit sig så återkom vadarna medan de kentska tärnorna var som bortblåsta.

Rent statistiskt så infaller högsäsongen för de kentska tärnorna i slutet av augusti så förväntningarna inför helgens märktillfälle var höga. Årets säsong har om vi ser till de kentska tärnorna, varit klart sämre än rekordåret 2007 medan antalet fångade vadare är klart högre i år.

Säsongen blir ett rekordår i antalet fångststillfällen vid Sandön. Kvällens besök var det sjuttonde i ordningen sedan säsongstarten 3 juli. Två nätter i veckan är bra men omöjligt att klara utan trogna medhjälpare! Kvällen och nattens personal var förutom undertecknad, även Ulf S, Bertil M och Mats R.

Vi använde oss av våra vanliga grovmaskiga nät uppsatta i två olika kombinationer. Kombinationerna ”stormsvalan” (12m+18m+18m+12m) samt ”myrsnäppan” (12m+12m+12m+12m), sammanlagt 108 meter.

Månen var i nedan så det var becksvart! En fantastisk natthimmel, fylld av miljoner stjärnor och åtskilliga stjärnfall var en fin inramning. Äntligen lossnade det lite i tärnfångsten när det vid ett tiden blev ett fasligt oväsen ute vid tärnnäten. Tidigare under kvällen hade vi inte hört en enda tärna, vilket vi skyllde på kitesurfarnas framfart men så helt plötsligt var de där. Hela 8 kentska tärnor hade fastnat på nästan samma ställe i nätraden. Det var sex äldre och två årsungar. När den åttonde och sista kentska tärnan blev ringmärkt så passerade totalsumman 100, för ringmärkta kentska tärnor vid Sandön sedan starten 2006.

Nattens fångst blev väldigt bra: skärfläcka 1, kustsnäppa 3, sandlöpare 1, roskarl 1, kärrsnäppa 9, grönbena 1, rödbena 3, brushane 2, stenskvätta 2 och kentsk tärna 8.

Grönbena, sandlöpare och skärfläcka har vi inte fångat tidigare. Vuxna skärfläckor och sandlöpare ringmärks i mycket liten omfattning i Sverige. Enligt Ringmärkningscentralens hemsida har det under åren 2000-2006 ringmärkts i medeltal, 2 vuxna skärfläckor och 4,2 vuxna sandlöpare per år.

Klockan 03.30 packade vi ihop all utrustning och for hem. Tack alla medhjälpare för en riktigt trevlig kväll.

5-6 sep

En varm och lugn kväll men en front med regn över Danmark gjorde vår ringmärkningskväll till lite utav en chansning. Regnet kom men innan dess hann vi med en hel del. När det såg som mörkast ut så dök det upp något svart… Känns det igen? Ha ha, ja men denna gång var det ingen stormsvala!

Kvällen och nattens personal var förutom undertecknad, även Ulf S, Bertil M, Mårten Müller och Mikael Olofsson. Bra jobbat allesammans.

Vi använde oss av våra vanliga grovmaskiga nät, uppsatta i två olika kombinationer. Kombinationerna ”stormsvalan” (12m+18m+18m+12m) samt ”myrsnäppan” (12m+12m+12m+12m), sammanlagt 108 meter.

Nattens fångst, enbart ungfåglar av: drillsnäppa 2, kustsnäppa 1, kärrsnäppa 4, stenskvätta 1, fisktärna 1 och svarttärna 1. Svarttärna har vi inte fångat tidigare. Vuxna svarttärnor ringmärks i liten omfattning i Sverige. Enligt Ringmärkningscentralens hemsida har det under åren 2000-2006 ringmärkts i medeltal 4,1 vuxna svarttärnor per år.

I och med det annalkande regnvädret så packade vi ihop strax efter midnatt och klockan ett var vi tillbaka vid bilarna.