”Tärnrkontakt” med fisktärna – Henrik har problem – foto: Ulf Ståhle
24 juni

Här kommer vi att samla spridda dagboksanteckningar från årets verksamhet.

– Henrik Ehrenberg –

18-19 juli
Ringmärkargänget spanar och väntar i julinatten – foto: Ulf Ståhle

Äntligen premiärkväll! Mulet, svag vind och femton grader varmt. Vi startade vid midnatt och avbröt klockan två, för att med säkerhet undgå att träffas av en front med regn på väg in söderifrån. Med anledningen av regnvarningen så använde vi inte så många nät för att snabbt kunna avveckla om regnet skulle komma in snabbare än beräknat. Lite synd för det var gott om olika vadare när vi kom ut på Sandön.

Kvällen och nattens personal var förutom undertecknad, även Bengt S, Mikael O och Peder W. Tack för insatsen.

Nattens fångst: två unga drillsnäppor, nummer 15 och 16 sedan starten 2006.

21-22 juli

Nymåne och goda förutsättningar för lite augustimörker redan i juli. Nytt för i år är att vi fått tillåtelse av markägaren (Helsingborgs kommun) att ringmärka vasslevande fåglar i Vegeåns mynning. Kvällens medverkande var Ulf S, Peter O, Peter F, Bertil M samt några besökare.

Tärnfångsten började först vid midnatt och ikväll dök det upp tärnor efter någon kvarts väntan. Sammanlagt fångade vi fyra kentska tärnor. Tre av dem var tidigare omärkta och försågs med ring. Det var en äldre fågel och två ungfåglar. En av ungfåglarna kom flygande i sällskap med den fjärde kentska tärnan, troligen föräldern. Denna fågel var redan ringmärkt med en belgisk ring.

En av de unga kentska tärnorna – foto: Ulf Ståhle

Det var ingen fart på vadarna under natten men två drillsnäppor och en skogssnäppa försågs med ringar.

Det var en underbar natt men en läcker natthimmel och planeterna Venus och Jupiter kunde skådas tillsammans med något enstaka stjärnfall – foto: Ulf Ståhle

Till sist måste två små händelser under natten kommenteras. Peter O gjorde den första ”plurrningen” i vassen när han iförd ”enbart” byxholkar och inte hela vadarbyxor, hittade ett dyhål på nätrundan. Senare på natten lyckades vi sätta tärnnäten över en av de få stenar som finns på botten i havet. Stenen upptäcktes när Ulf snubblade över den i mörkret och rev upp ett hål i sina vadarbyxor. Stenen märktes upp med järnspettet för att ingen annan skulle snubbla. När vi tog ner näten på morgonen flyttade Ulf spettet, för att minuten senare snubbla på samma sten igen och bli alldeles genomsur efter ett klädsim.

Snart är det väl min tur…tack alla medverkande och välkomna åter.

23-24 juli

Fortfarande nymåne och när dagens regnskurar avtog så blev det en mörk kväll men aningen blåsig. En nordvästlig vind svepte in i Skälderviken och efterhand märkte Bengt S och undertecknad att den kylde av oss.

Tärnfångsten började först vid midnatt för när vi skulle gå ut och sätta upp näten strax efter elva så dök det plötsligt upp en busslast vilda, danska tonårspojkar! De invaderade stranden och tog sig ett kvällsdopp under pubertala och gutturala ljud. Deras turistbuss hade backat ner på parkeringen och en kvart senare var alla tillbaka i bussen och lugnet hade åter lagt sig över Sandön.

Vi satte bara upp tre nät denna natt, för att ha lite lägre arbetsbelastning. Tanken var att det skulle vara fyra som vanligt men ett 12m nät ville inte så det får bli ett trädgårdsprojekt att sätta upp det och se vad som är felet.

I natt blev det inga tärnor men väl en vacker och i riket svårfångad fågel. Det blev en vuxen hona myrspov. Det är tredje året på rad som det blir en myrspov i fångsten.

Vid kvart i tre var vi tillbaka vid bilarna, tack Bengt för denna gång.

28-29 juli

Det blev en mörk och mulen kväll med avtagande västlig vind. I gryningen klarnade det upp och svag vind började blåsa på morgonen. Kvällens personal förutom undertecknad, var Lars H, Ulf S, Bertil M och Christer S.

Tärnfångsten startades upp vid midnatt och den hade börjat lite tidigare om inte vi haft strul med ett av näten, även inatt. Vi satte upp fyra + fyra nät, med de namngivna kombinationerna ”Stormsvalan” och ”Myrsnäppan”- foto: Ulf Ståhle

Medhjälparna droppade av en efter en. Sist av alla var Lars H som även han gav upp när det var tillräckligt ljust för vassfångsten.

Fångsten på Sandön blev kentsk tärna 1, kärrsnäppa 4, spovsnäppa 1, mindre strandpipare 1 ungfågel och drillsnäppa 1.

Den mindre strandpiparen var första gången vi fångade vid Sandön sedan starten 2006. Enligt Ringmärk-ningscentralen fångades det enbart 11 stycken flygga mindre strandpipare i Sverige under 2008.

1-2 augusti

Rent vädermässigt, blev det en perfekt natt. Inget regn, en måne som går mot full nu i dagarna och ett tätt molntäcke som skymde bort den, som tur var. En svag SO-vind transporterade ljudet av kentska tärnor, fisk- och silvertärnor långt ut över Skäldervikens vatten.

Bengt S, gjorde sin nionde tärnnatt sedan 2007 och en premiärbesökare i form av Patrik S var kvällens duktiga medarbetare.

Näten var exemplariskt uppsatta. Ytterpinnarna bågnade av kraften och hade det varit Barn-TV (Fem myror är fler än fyra elefanter) på sjuttiotalet så hade det kommit in två elefanter med dem och uttalat bokstaven ”C”. Likheterna med aktuellt barnprogram är flera. Jag känner mig som Brasse med hans ”Lattjolajbanlåda” när jag tar fram högtalare och mp3-spelare.

Tärnfångsten startades klockan 23.35. Vi hade satt upp fyra nät i kombinationen ”Stormsvalan”.

Halv tre packade vi ihop och klockan tre var alla vid bilarna.

Nattens resultat: Kentsk tärna 6 (varav en var en äldre fågel med holländsk ring), fisktärna 3 och gluttsnäppa 1.

4-5 augusti
”Svalmärkarna”, närmast Henrik J, Henrik E och Bengt S – foto: Ulf Ståhle

Efter svalfångsten anslöt Kristian L och Bengt S och vi vandrade ut på Sandön och satte upp nätkombinationerna Stormsvalan och Myrsnäppan. Tyvärr var månljuset och den obefintliga vinden förödande för nattfångsten, den blev minst sagt mager. Det hördes inga kentska tärnor alls vid näten under natten.

I gryningen hade manskapet decimerats, det är ju inte alla so har semester. Bengt S och undertecknad plockade ner all utrustning och när Bengt styrde hemåt så vandrade jag in i vasshavet istället.

Nattens resultat: drillsnäppa 4 och fisktärna 1.

Tack till medhjälparna och de trevliga besökarna som fick se de olika trastsångarna. Hedersomnämnande till Kristian L och Thomas T för frukostsmörgåsarna respektive kaffe och bulle på morgonen. Det är inte bara fåglarna som lägger upp fett i vassen!

8-9 augusti

Trots fullmåne och bara tunna molnskyar så bestämde vi oss för att försöka oss på lite tärnfångst. Med facit i hand kunde vi lika gärna avstått för det blev absolut ingenting fångat under natten.

14-15 augusti

När eftermiddagen övergick till kväll kom kvällens medhjälpare på plats: Patrik S, Ulf S och besök från Västmanland av min gode vän Patrik R.

Det var påkallat KOF-exkursion med tärnfångst inatt och när deltagarna samlades klockan 21 så förevisade vi ladusvalor i olika åldrar, innan vi övergick till nattfångsten ute över havet.

Vi satte upp nätkombinationerna Myrsnäppan och Stormsvalan som brukligt är. Klockan 23 var det tillräckligt mörkt att påbörja fångsten. Medhjälparna skötte näten medan jag genomförde en kortare föreläsning för exkursionsdeltagarna om den kentska tärnans liv samt om nattfångst i allmänhet. Det var ett femtontal exkursionsdeltagare ute på Sandön under natten.

Precis efter min föreläsning så blev jag avbruten av medhjälparna, det satt en kentsk tärna i ett av näten. Jag gick ut och plockade loss den och det visade sig att den redan var ringmärkt. Det var en äldre fågel som var ringmärkt i Polen. Det var den första kontrollen av en kentsk tärna från Polen, tidigare har en av våra kentska tärnor återfunnits i Polen.

När jag mäter och väger den polska tärnan kommer Ulf och Patrik S tillbaka från Myrsnäppan med stora leenden på sina läppar. Ovetande om innehållet stoppar jag ner handen i fågelpåsen och känner något litet, runt och ”pälsbeklätt”. Kan det vara ett kortklippt marsvin med två fötter i aktern? Nej, det var en ung smådopping som kommit flygande rakt in i våra nät. Smådoppingar ringmärks väldigt sällan och t.o.m. 2008 har det ringmärkts 33 stycken smådoppingar sedan ringmärkningen startade i Sverige för hundratalet år sedan.

Efter förevisningen av smådoppingen och den kentska tärnan så var det dags igen att plocka ut tärnor från näten. Jag gick ut och tog loss fyra stycken kentska tärnor. Det var fyra omärkta fåglar, två äldre och två ungfåglar som snabbt och lätt fick sina ringar och förevisades även de för exkursionsdeltagarna.

Efter den förevisningen började exkursionsledare Lars H se sina deltagare försvinna hemåt i natten och jag hoppas alla var nöjda med vad de fick se och hur det organiserades. Det var ju en glädjande stor skara människor och alla är välkomna tillbaka.

Under senare delen av natten fångades det lite olika vadare och en efter en av medhjälparna drog sig hemåt, efter väl uträttat värv. I gryningen plockande jag och Patrik R ned alla nät och sökte oss in i vassen igen för att fånga lite småfågel.

Vi visste att det var en regnfront i antågande och strax innan klockan sju, började det regna lite lätt och vi packade ihop våra saker. Då var det bra fart på de mindre fåglarna i vassen men mot regnet går det inte att vinna så i efterhand gjorde vi helt rätt som åkte hem.

Kvällens resultat: kentsk tärna 4 + 1 kontroll från Polen, smådopping 1 ung, kricka 1 gammal hona, rödbena 3, drillsnäppa 2, kärrsnäppa 3.

19-20 augusti

Strax efter halv elva på kvällen var tärnnäten uppe. Det skulle dröja ända till klockan två innan det hände riktiga saker. Inledningsvis fångade vi fyra fisktärnor och en gluttsnäppa men sedan kom sju kentska tärnor i snabb följd. Det var sex äldre fåglar och en ungfågel, alla omärkta sedan tidigare. När jag och Peter F skulle plocka ner näten efter klockan tre så fastnade det två kustsnäppor, en äldre och en ungfågel. Den gamla fågeln var fortfarande i snygg sommardräkt.

Kvällens resultat: kentsk tärna 7, fisktärna 4, kustsnäppa 2, gluttsnäppa 1.

Tack alla trogna medhjälpare för hjälpen!

27 augusti

Morgonen i vassen blev en liten besvikelse. Jag trodde att det skulle vara fler nyanlända rör-, säv- och kärrsångare men tyvärr blev det inget av det denna morgon.

Trastsångare nr 10 i augusti gladde som alltid. Den fastnade i det första norra nätet. Den hade kommit in österifrån men fladdrade ur när jag kom. Som tur var fastnade den igen efter någon meter i frihet. Det var en ungfågel och den långa vingen (100mm) indikerar att det var en hane.

Idag utökade jag med ett 12 metersnät, det södra ånätet byggdes på västerut.

Morgonens resultat: rörsångare 7, kärrsångare 2, sävsångare 1, trastsångare 1, sädesärla 1 och sävsparv 1. Sammanlagt 13 ringmärkta fåglar av 6 arter.

28 augusti

Morgonen i vassen blev även idag en liten besvikelse. Jag trodde att det skulle vara fler nyanlända rör-, säv- och kärrsångare men tyvärr blev det inget av det denna morgon heller.

När jag anlände i mörkret möttes jag av ett förhöjt vattenstånd och på märkplatsen var vattnet halvvägs till knäna. Där brukar vara geggigt men inte stå vatten. Jag kunde inte sätta upp de två yttersta östra näten med anledning av vattennivån.

Vid halv tio kom eleverna vid sambo Karins skola på studiebesök. Jag lyckades fånga någon enstaka fågel då och då men lyckades trots allt få en guidefågel till varje genomförande. Till slut blev jag så desperat att jag spelade blåmes på mp3-spelaren och fångade höstens två första blåmesar.

Klockan tjugo i två var äntligen en lång märkmorgon till ända.

Morgonens resultat: rörsångare 10, sävsångare 1, sädesärla 2, sävsparv 1 och blåmes 2. Sammanlagt 16 ringmärkta fåglar av 5 arter.

30 augusti

En blåsig eftermiddag och kväll i vassen. Dagens medhjälpare var Ulf S och Phil B. Phil gjorde sitt första besök.

Vattennivån i ån var hög och vi fick tampas med vattnet. Phil fick låna Ulfs extrapar vadarstövlar och vi hade problem att röra oss som vi ville bland näten och på märkplatsen.

Eftermiddagens och kvällens resultat: rörsångare 3, gulärla 2, sädesärla 1 och ladusvala 18. Sammanlagt 24 ringmärkta fåglar av 4 arter

2 september

En fin kväll i vassen, där syftet var fångst av ärlor och svalor. Idag var Bertil M, Henrik J och Ulf S med och hjälpte till.

Kvällens resultat: rörsångare 3, gulärla 4 (varav en hane av rasen thunbergi), sädesärla 3, ladusvala 43 och backsvala 2. Sammanlagt 55 ringmärkta fåglar av 5 arter.

Tack alla medverkande.

18 september

Det var en solig kväll vid Sandön med minimal vind, ett härligt höstväder. Även idag var vattennivån i nätgatorna på en lagom nivå. Såhär i slutet av säsongen är bladvassens rotfilt illa åtgången av allt vårt trampande. Lite här och var finns djupare hålor som bygger benmuskler och inger respekt bland personalen.

Kvällens personal var Ulf S, Peter O, Joanna W och lite nyfikna besökare. Det blev väldigt magert med sädesärlor och ladusvalor. Den stora massan fågel har sannolikt redan lämnat landet men ännu finns säkerligen chansen att det kan bli någon bra kväll.

När det blev mörkt gick vi ut på Sandön och satte upp Myrsnäppan (18m+18m+18m+18m). Vi lyckades locka in en gluttsnäppa men inget annat. En ung kentsk tärna hördes vid näten när vi plockade ner näten, typiskt. Klockan 23 var vi tillbaka vid bilarna och vi körde hemåt.

Kvällens resultat ute på Sandön: gluttsnäppa 1.

Tack för ikväll alla medhjälpare.