29 juni

Här kommer vi att samla spridda dagboksanteckningar från årets verksamhet.

– Henrik Ehrenberg och Ulf Ståhle –

4-5 juli

I skymningen gjorde vi ett halvhjärtat försök att fånga småtärnor vid Sandön. Det gick inget vidare men Ulf, Mårten och jag hade det trevligt på bryggan och badgästerna var nyfikna på vad som stod på. Glädjande var att det redan nu är gott om kentska tärnor men de får vänta på sin tur ytterliggare någon vecka.

17-18 juli
Stormsvala nr 2 – foto: Ulf Ståhle

Tanken var att vi skulle fånga tärnor på natten och sedan fånga i vassen på morgonen. Vi samlades 22.00 och efter lite rådslag bestämde vi att sätta upp en rad av 6 nät innehållande fyra 12 metersnät och ytterst i väster avsluta med två 18 metersnät. Vinden var måttlig från väster så den blåste parallellt med näten. Månen var halv och försvann under horisonten vid midnatt, perfekt. Vattenståndet var stigande och den toppade vid tretiden på morgonen. Det höga vattenståndet medförde att det knappt fanns några vadare alls kring Sandön under natten.

Profilen på en gammal fisktärna – foto: Ulf Ståhle

Vid midnatt var de sex näten upp och fikat avslutat. Då var det illräckligt mörkt att starta mp3-spelaren med tärnljuden. Det var lugnt en halvtimme innan vi fångade den första adulta fisktärnan. Några adulta kentska tärnor i sällskap med unga dito slog en lov vid näten men ingen av dem fastnade. Vid 01.30 hörde vi att en tärna fastnat. Tillsammans smög vi ut och mycket riktigt såg vi att två fåglar fastnat i ett av de yttre 18 metersnäten, ganska nära högtalaren.

Henrik stövlade iväg snabbast och ser en liten mörk sak hänga lågt i nätet precis vid vattenytan. Han tror det är en drillsnäppa och lämnar den till någon av de bakomvarande då han istället bara har ögonen på fisktärnan några meter bort. Istället är det Ulf som får äran att plocka sin andra stormsvala vid Sandön. Succé och känslostorm såklart!

Strax efter klockan tre tog vi ner tärnnäten och vandrade in i vassen istället. Bengt S kör hemåt medan vi andra fortsatte.

Nymärkning tärnfångsten: fisktärna 3 (gamla) och stormsvala 1 (född förra året, 2K). 4 fåglar av 2 arter.

21-22 juli

Ikväll var det gott om besökare och medhjälpare. Henrik J och Patrik S assisterade rutinerat. Richard E och Pav J gjorde sina respektive första besök. Två gamla bekantingar, Magnus C och Peter F anslöt lite senare.

Tanken var återigen att vi skulle fånga tärnor på natten och sedan fånga i vassen på morgonen. Vi samlades 22.45 och efter lite rådslag bestämde vi att sätta upp en rad av 7 nät innehållande fyra 12 metersnät och ytterst i väster avsluta med tre 18 metersnät.

Vinden var svag från sydost, månen var halv och försvann under horisonten vid midnatt, perfekt. Vattenståndet var sjunkande under kvällen och natten, för att efter fyra vara kraftigt ökande hela morgonen.

Vid midnatt var de sju näten uppe. Då var det tillräckligt mörkt att starta mp3-spelaren med tärnljuden och kvällen till ära spelade vi även lite stormsvala en stund.

Fångsten blev dålig med tanke på de yttre till närmast perfekta förhållandena. Det är kanske dags att omvärdera vad som är bra förhållanden för tärnfångsten. På morgonen strax innan vi tog ner näten så fångade vi en gammal kärrsnäppa. Den gladde oss såsom även Henrik J:s medförda bakverk gjorde.

Strax efter klockan tre tog vi ner tärnnäten och vandrade in i vassen istället.

Nymärkning: kärrsnäppa 1 (gammal). 1 fågel av 1 art.

31 juli

Det blev bra inatt, vilket kändes fint efter två skrala tärnnätter tidigare i år. Inledningsvis var det Bengt S och undertecknad och lagom till att vi var klara med näten så anslöt Magnus C.

Regnet tidigare på kvällen gjorde att vi kom igång med fångsten först kl. 00.30. Vi använde oss bara av två nät som vi satte väldigt nära land på Sandön. Det är två nät som undertecknad klippt ner så de är inte lika höga som normala nät. De passar bra att använda i lite hårdare vind. Det var ordentligt högvatten och frisk vind från SV och kentska tärnor kom det flygande. Sammanlagt fångade vi 5 stycken. 3 stycken äldre fåglar varav den ena redan var ringmärkt i Holland (ringnumret och ringens slitage indikerar att den är ca 12-13 år gammal). 2 stycken ungfåglar varav den ena var ringmärkt med en dansk sk. ST-ring.

Den danska ungfågel som blev kontrollerad – foto: Henrik Ehrenberg

Det är en högre stålring än normalt, där siffrorna står på höjden, i två kolumner efter varandra. 800 st. danska ungfåglar har ringmärkts med dessa nya ringar under 2010. ST-ringar är betydligt lättare att läsa av i fält än vanliga traditionella ringar och danskarna hoppas att de nya ringarna skall generera fler återfynd än tidigare.

När vi var tillbaka vid bilarna så var klockan “redan” 04.45 och regnet hängde i luften så någon vassfångst blev det inte idag. Det får bli en gammal trastsångare någon annan dag, kanske på måndag?

Nymärkning: kentsk tärna 3 (2 gamla och 1 ung), rödbena 1 (gammal) och drillsnäppa 1 (ung). Summa: 5 fåglar av 3 arter.
Främmande kontroller: kentsk tärna 2, en gammal ringmärkt i Holland och en årsunge ringmärkt i Danmark.

2-3 augusti

Fåglar överallt! Undertecknad startade redan kl. 16.00 och direkt kändes det att det fanns mycket unga rörsångare i vassen. Utanför i ån fiskade tre mäktiga skräntärnor helt nära. Vid 21.00 började jag förbereda näten för natten och nattens sällskap Bengt S och Patrik S anlände.

Väl ute på Sandön satte vi upp två modifierade 18m nät till tärnorna och 3 st. 12m nät i närheten av den uppsköljda tång som finns på ön.

Vattenståndet var konstant när vi startade fångsten vid 23.00. Efter 01.00 började vattnet stiga och helt plötsligt började tärnorna röra på sig. Innan hade vi hört dem sitta ute på Själrönnen och nu torde det stigande vattnet gjort det trångt på stenrevet.

Det var full fart bland näten tills morgonljuset strax efter tre gjorde att tärnorna började se näten. Då var det dags för oss att plocka ner näten och vända in i vassen igen. Patrik S körde hemåt i gryningen medan Bengt stannade kvar för lite vassfångst.

Nymärkning: kentsk tärna 6 (5 gamla och 1 ung), mindre strandpipare 1 (ung) och drillsnäppa 1 (ung). Summa: 8 fåglar av 3 arter.
Främmande kontroller: kentsk tärna 2, en gammal ringmärkt i Polen och en dito ringmärkt i Danmark.

6-7 augusti

En riktig mastodont insats igen nu med Ulf tillbaka efter semestern på Gotland.

Henrik smygstartade redan vid 17-tiden och det var bra drag i vassen även denna gång. Vid 21-tiden kom Ulf och sedan även Patrik S ut. Vi lade ihop vassnäten för att inrikta oss på tärnfångsten ut på Sandön.

Väl ute på Sandön satte vi upp två modifierade 18m nät till tärnorna och 4 st. 12m nät i närheten av den uppsköljda tång som finns på ön. Vattenståndet var konstant när vi startade fångsten vid 23.00. Efter 02.00 började vattnet sjunka precis som prognosen hade sagt.

Det var bra fart på tärnorna och framåt gryningen så kom det även igång lite vadare. Strax efter klockan 03 så plockade vi ner näten och begav oss in i vassen igen. Patrik S körde hemåt medan Mikael O anslöt och vi satte upp vassnäten igen strax efter klockan 04.

Nymärkning: kentsk tärna 8 (7 gamla och 1 ung), fisktärna 1 (ung), brushane 3 (unga) och drillsnäppa 2 (ung). Summa: 14 fåglar av 4 arter.

10-11 augusti
Småtärna, ungfågel – foto: Ulf Ståhle

Ute på Sandön satte vi upp två 18m nät till tärnorna och 1st. 18m och 3 st. 12m nät i närheten av den uppsköljda tång som fortfarande fanns på ön. Vattenståndet var på sina högsta nivå när vi startade fångsten vid 23.00, för att sedan sjunka så sakteliga under hela natten.

Efter en lite trög inledning så kom det igång och slutresultatet blev riktigt hyggligt. Vår första och hett efterlängtade småtärna, en ungfågel, fångades ute i tärnnäten och vår andra grönbena fångades i tången. Årets första men troligtvis inte sista unga kustsnäppa fick också ring kring högerbenet. Vid halv 4 så började vi plocka ner näten och bära in allt till bilarna igen.

Nymärkning: kentsk tärna 3 (gamla), småtärna 1 (ung), brushane 1 (ung), rödbena 1 (ung), kustsnäppa 1 (ung), grönbena 1 (ung) och drillsnäppa 4 (unga). Summa: 12 fåglar av 7 arter.
Främmande kontroller: kentsk tärna 2 (gamla). En dansk, av ringnumret att döma troligen från Hirsholmen 2007. En svensk, av ringnumret att döma troligen från Knarrskär 1998.

Nedan ett bildspel med dräktstudie av småtärna (1k), samtliga foton tagna av Ulf Ståhle.

Antalet kentska tärnor har varit bra hittills och med bara tre veckor kvar av säsongen så hoppas vi på en riktigt fin slutsumma. Förra årets riktiga bottennotering är redan passerad men till rekordåret 2007 är det fortfarande långt kvar.

Av mer sällsynta arter i fångsten så har ju vår andra stormsvala rönt stort intresse men även småtärnan är en art med det där lilla extra.

13-14 augusti
Många på besök som ville titta på ringmärkningsverksamheten – foto: Ulf Ståhle

Samling var proklamerad till klockan 18.00. Joakim Wallin med sonen Alexander samt undertecknade startade upp med lite vassfångst. Vid 21.30 anslöt fler tärnfångare Bengt S och Henriks yngsta dotter Matilda. Matilda har nu fyllt 5 år och skulle nu få göra sin första tärnnatt. Ytterligare lite senare dök även Magnus C upp och nu var vi allesammans på plats. Kvällen till ära fick vi även besök av Ronny, Lena och Thomas som glada åskådare. Alla gjorde en storartad insats utifrån sina förutsättningar och ni önskas samtliga välkomna åter. Även om vi inte kan garantera lika mycket fågel nästa gång.

Väl ute på Sandön satte vi upp två 18m nät till tärnorna och 2st. 18m och 3 st. 12m nät i närheten av den uppsköljda tång som fortfarande fanns på ön. Vattenståndet var på sin högsta nivå ungefär vid midnatt, för att sedan sjunka så sakteliga under hela natten.

Vi behövde inte vänta särskilt länge på de första fåglarna och sedan hade vi att göra hela natten. Slutresultatet blev väldigt bra. Bland annat gott om kentska tärnor och vår första och hett efterlängtade silvertärna. Även större strandpipare och storspov fångar vi inte särskilt ofta. Större strandpiparna var nummer två och tre i ordningen och storspoven var den tredje sedan starten 2006.

Vid 03.30 så plockade vi ner näten och strax efter fyra bar vi in allt till bilarna igen. Vi var helt slut efter nattens urladdning så Ulf och jag vi plockade ner även alla vassnät i gryningen så vi kunde bege oss hemåt för välbehövlig vila. Det har väl aldrig hänt att vi tidigare tagit ner nät i det första gryningsljuset men som vi brukar säga. ”Det ska ju vara roligt också.”

I beckmörker plockas en vadare ur nätet – foto: Ulf Ståhle

Nymärkning: kentsk tärna 8 (6 gamla o 2 unga), fisktärna 4 (gammal + tre unga), silvertärna 1 (ung), mindre strandpipare 1 (ung), större strandpipare 2 (gammal + ung), kärrsnäppa 3 (2 gamla + ung) rödbena 1 (ung), kustsnäppa 1 (ung), gluttsnäppa 1 (ung) och drillsnäppa 4 (unga), skrattmås 1 (ung) och storspov 1 ung hane. Summa: 28 fåglar av 12 arter.
Främmande kontroller: kentsk tärna 1 (ung). En holländare, den är inte ringmärkt på Griend där sex av tidigare sju kontroller härstammat ifrån.

20-21 augusti

I natt var det Bengt S och Richard E som var behjälpliga bland näten. Besökte oss gjorde Patrik S med sonen Anton och Thomas T. Vi visste att vädret kunde bli besvärligt och det visade sig stämma men detta var denna helgens chans att få någon ringmärkning till stånd.

Vi begränsade nätinsatsen till enbart två 18m nät till tärnorna, för att kunna evakuera snabbt om det skulle behövas. Strax efter klockan 22 så påbörjade vi tärnfångsten och ganska snart kom de första regndropparna. Regnet var inte så kraftigt men ihållande. Vid midnatt började det avta och sedan fick vi en dryg timme med uppehåll innan nästa regn kom in och då avbröt vi fångsten.

Vi hörde ingen kentsk tärna under nätuppsättningen, något vi gjort under tidigare kvällar i augusti. Under natten hörde vi någon enstaka kentsk tärna men inte många.

Nymärkning: fisktärna 2 (gamla) och kustsnäppa 1 (gammal) Summa: 3 fåglar av 2 arter.

27-28 augusti
Blandad kompott av tärnor, svart-, fisk- och kentsk tärna – foto: Ulf Ståhle

Det var samling klockan 17.30 denna fredag i slutet av augusti. Det var premiär för Jesper S och något senare anslöt Henrik J. Vi startade med lite vassfångst. Det var hela 14 dagar sedan vi senast var i vassen så det var minst sagt på tiden. Otur med vädret och prioritering av tärnfångsten har varit två bidragande orsaker till det oönskade uppehållet. Målsättningen med kvällen i vassen vara att försöka fånga lite ärlor och svalor som använder just vassen att övernatta i.

Efter avslutad vassfångst så begav sig Henrik J hemåt medan vi övriga tre vandrade ut på Sandön. DMI hade varnat för regn men inte SMHI så vi var lite försiktiga och satte bara upp två stycken 18 meters nät för tärnorna. Månen lyste som en stark lampa så förhoppningarna om storfångst fanns inte riktigt. Precis lagom till klockan 22 kom några små futtiga moln och skymde månen. Mörkret i kombination med högvatten och än mer stigande vattenstånd gjorde det nog knepigt för främst fisktärnorna att hitta någon bra plats att övernatta på. När vi satte upp näten flög det runt unga fisktärnor som sökte någon bra plats att stå på.

Timmen som månen skymdes gav god utdelning och vi fångade 7 plus 7 fåglar på de två nätrundor vi gick. Sedan kom månen fram igen men vi fångade ytterligare 6 fåglar innan vi vid kl. 01 började skönja mörka moln i väster så vi började lägga ihop och dra oss hemåt.

Nymärkningar: fisktärna 16 (14 unga o 2 gamla), kentsk tärna 2 (ung+gammal), svarttärna 1 (ung) och en rödhake. Sammanlagt 20 fåglar av 4 arter.

Sammanfattningsvis:

  • Ett nytt prydligt dagsrekord på fisktärna, hela 16 stycken.
  • I natt ringmärkte vi vår 150:e kentska tärna vid Sandön och tillika den 30:e för säsongen.
  • Lite överraskande så fastnade det en rödhake i tärnnäten ute över vattnet i Skälderviken. Tidigare har vi fångat ett flertal stenskvättor på samma sätt. Pulsen höjs alltid några slag på vägen fram till fågeln när vi upptäcker något så litet sittande där ute i mörkret.
2-3 september

Det var samling klockan 21.10 denna torsdag i början av september. September, smaka på den. Hösten är här åtminstone enligt almanackan. Vädret denna kväll var höstlikt. En nordlig vind på 5-7 meter per sekund och ingen värma i luften. Vi körde själva ikväll utan medhjälpare och satte bara upp två 18 metersnät för tärnorna. Den hårda vinden gjorde att jag satte högtalaren på maxvolym och vi körde enbart kentsk tärna som läte. Den ljudfilen upplevs som mer genomträngande än de ljudmixar som vi använder oss av ibland.

Det var molnfritt på himlen och innan midnatt höll sig halvmånen borta. Sedan ökade månljuset successivt och vid halv två avbröt vi och åkte hem.

Nymärkningar: fisktärna 1 (ung) och kentsk tärna 5 (gamla). Sammanlagt 6 fåglar av 2 arter.
Främmande kontroller: kentsk tärna 3 (ung+två gamla) med holländska ringar. Ungfågeln var i sällskap med en av de äldre fåglarna. Alla tre är ringmärkta som boungar vid Griend, olika år. Ungen är givetvis från 2010 och föräldern från 1996. Den andra kentska tärnan är från 1997.

I natt fångade vi vår 195:e kentska tärna vid Sandön och tillika den 40:e kontrollen sedan starten 2006. Säsongen 2010, som nu lider mot sitt slut har resulterat i 35 nymärkningar och 10 kontroller av kentsk tärna.