
16-17 juli – Säsongsstart
Det var samling klockan 22.45 för årets tärnfångstpremiär vid Sandön. Äntligen dags igen, härligt. Förhållandena denna kväll var inte optimala. En alldeles för ljus fullmåne lyste upp sommarnatten, var fanns den utlovade molnskärmen? Vinden var svag till måttlig från SO.
Till vår hjälp kom Mikael Olofsson och Klas Rosenkvist. Vi satte upp två 18 metersnät för tärnorna och ytterliggare en likadan nätkombination en bit bort för att kanske fånga någon av de fåtaliga vadare som observerats av Mikael under kvällen.
Det blev aldrig tillräckligt mörkt men kvart över tolv så satte vi igång högtalarna för att stilla vår nyfikenhet. Klockan två så började en ny dag gry och vi avbröt premiären och tog oss hemåt.
Vi fick ingen fångst alls men nu är vi igång och allt kan bara bli bättre.
– Henrik Ehrenberg och Ulf Ståhle –
20-21 juli
Det var samling klockan 22.45 men det var verkligen på gränsen att det inte blivit någon märkning denna gång. Precis i sista stund så började molnen torna upp sig i öster och sakta driva in och skymma den stigande månen.
Kvällens personal var förutom oss även Kristian Linde och Magnus Corell. Lite senare fick vi även besök av Peter Franzén och hans far Ulf Franzén.
Vinden låg på från nord och varierade i styrka under kvällen, temperaturen var 17-18 grader och riktigt behaglig.
Vi satte upp två gånger 18 meter nät på grundare vatten, för vattenståndsprognosen varnade för en rejäl ökning under midnattstimmarna. Ett på förhand riktigt bra läge och mycket riktigt blev det trångt för de övernattande fåglarna på Skälrönnen.


Redan innan vi riktigt hade kommit igång så hade vi fångat tre skrattmåsar. Två gånger under natten uppmärksammade vi kringflygande kentska tärnor och bägge gångerna fångade vi huvuddelen av dem som dök upp. Först var det en ensam fågel och sedan en grupp om minst fyra tärnor som kom strax innan vi skulle bryta, lite efter klockan två.

Nattens fångst: kentsk tärna 5 (äldre), skrattmås 4 (två äldre) och en kärrsnäppa (äldre).
Den femte tärnan blev den 200:e att fångas av oss på Sandön. Nu har 160 kentska tärnor ringmärkts och 40 redan ringmärkta har kontrollerats.

25-26 juli
Det var samling klockan 22.30. Riktigt mulet men prognosen lovade uppehåll. Vi blev lite oroliga på vägen ut, då det regnade svagt. Kvällen till ära skulle vi få besök av HD/NST, Michael Hansson och Mats Roslund. Det var även gott om personal och besökare. Kvällens personal/besökare var förutom undertecknade: Bengt Svednert, Kristian Linde, Magnus Corell, Richard Ek, Jesper Segergren, Peter Olsson, Ida Fahlstedt och Thomas Terne.



Vinden låg på från sydväst/syd och var väldigt svag, temperaturen var 14 grader och riktigt behaglig.
Vi satte upp två nätkombinationer av 18 meters nät. 36 meter för de kentska tärnorna och 72 meter för vadarna lite närmare åmynningen. Vattenståndet var svagt sjunkande under hela vistelsen på Sandön.
Nattens fångst: kentsk tärna 5 (tre äldre och två årsungar), fisktärna 1 äldre, kärrsnäppa 4 (en 2k och tre 3k+), drillsnäppa 1 ungfågel och 4 unga gluttsnäppor. Sammanlagt 15 fåglar av fem arter.



Av de 5 kentska tärnorna var två utlandskontroller, en äldre belgisk fågel och en ung dansk fågel. Den danska ungfågeln ringmärktes 27 maj klockan 12 av Jesper Brinkmann och Kjeld T Pedersen, vid Holme sø, Ishøj strax söder om Köpenhamn. Där häckar cirka 300 par kentsk tärna och 153 ungar fick ring den aktuella dagen. Vår fågel var faktiskt den tredje från slutet.



– foto: Richard Ek
Allt regnande i sommar (översvämningar i Köpenhamn) har medfört en stor dödlighet bland ungarna i kolonin så danskarna var väldigt glada om rapporten att någon överlevt. Ungen var väldigt mager när vi fångade den i natt (187 gram är cirka 50-60 gram för lite) men förhoppningsvis kan den äta upp sig närmaste tiden. Detta var den första kontrollen av en kentsk tärna från den lilla kolonin på Holme sø, fast det bara är 71 kilometer fågelvägen mellan häckningsplatsen och Sandön.
Den belgiska fågeln är med all sannolikhet ringmärkt som äldre/flygg i trakten av Zeebrugge (51.20N 03.12E) under 2007. Det är mina danska kontakter som gav mig den vägledningen från tidigare ringmärkt fåglar med närliggande ringnummer från Belgien.
Besökarna blev färre efterhand och vi som var sist satt i bilarna exakt klockan fyra.
1-2 augusti
Samling kl. 22.15. Ikväll var det Simon S Christensen från Ålborg och undertecknad som skötte ruljansen. Vädret var i det närmaste tropiskt med knappt någon vind, nymåne och otroligt hög luftfuktighet.
Vi satte upp 72 meter nät i en längre rad för tärnorna. Vid klockan 23.30 hade det blivit tillräckligt mörkt och läge att starta fångsten. När klockan närmade sig tretiden så lugnade det ner sig med fångsten och vi började lägga ihop näten. Järnspettet hade rymt och lagt sig att vila på havsbotten men lite sökande gav resultat.
Fångst: fisktärna 5, kentsk tärna 2 unga, skrattmås 1 ung och rödbena 1 ung. 9 fåglar av fyra arter.
3-4 augusti
Samling kl. 22.15. Ikväll var Simon S Christensen från Ålborg med igen och Mårten Müller gjorde säsongspremiär. Inspirerad av den starka laguppställningen så laddade vi på med hela 108 meter nät för tärnorna.
Det var inte lika hög luftfuktighet i natt, skönt. En svag SO-vind och som väl var, ingen störande måne alls. Natten var klar och en del stjärnfall förgyllde tillvaron.

Klockan 23.15 började vi spela för tärnorna och redan innan midnatt kom den första fågeln. Vi fick en härlig natt tillsammans med ett lagom flöde av roliga fynd. Det var en sådan natt som bara inte kan inträffa rent statistiskt. Strax efter klockan 03.00 började vi packa ihop våra saker. Vi fick 14 fåglar av 8 arter, vilket inte är så anmärkningsvärt men av de 14 fåglarna var hela 5 främmande kontroller från 5 olika länder.
Nymärkningar: kentsk tärna 1 ung, fisktärna 2 ung+ad, skrattmås 1 ung, brushane 1 ung hane, grönbena 1 ad, spovsnäppa 1 ad och drillsnäppa 2 unga.




Främmande kontroller: kentsk tärna 4 gamla, en vardera från Belgien, Polen, Danmark och Sverige. En gammal kärrsnäppa från Italien, vår första kontroll av en kärrsnäppa och den första fågeln från Italien fångad vid Sandön. Mera information om denna kontroll hittar du på kontrollsidan.

Med hjälp av Facebook så har vi snabbt och lätt fått lite förhandsinformation om några av kontrollerna:
- Kärrsnäppan ringmärktes i Trieste den 2 december 2005.
- Den danska kentsk tärnan ringmärktes som bounge på Fiskeholm, Fyn den 31 maj 2008.
- Den svenska kentska tärnan har Mårten, Ulf och jag själva varit med och ringmärkt som bounge vid Tosteberga i NO Skåne den 6 juni 2009. Det är den första kontrollen av en kentsk tärna från ostkusten.
Information om den belgiska och polska kentska tärnan lär dröja. Den polska tärnan hade den ”nya” typ av högre ring som skall underlätta avläsning i fält. Spana gärna efter sådana om ni är ute längs kusten.

– foto: Ulf Ståhle
6-7 augusti
Samling kl. 22.00. Ikväll var det förutom undertecknad även Bengt Svednert och Henrik Johansson som gjorde jobbet.
Start kl 23.00 vi avbröt strax efter klockan 02.00. Tyvärr var det alldeles för hård vind och de kentska tärnor som kom studsade ur näten. Den danska fågeln var redan ringmärkt och fångades för att nätet fastnade i den danska ringen.
Väldigt märkligt att det inte är fler tärnor i området för stunden. Det kan bero på födobrist, vi lär se vad som händer framöver i augusti.
Fångst: kärrsnäppa 1 och kontroll av en dansk kentsk tärna. Ringmärkt av Kjeld T Pedersen som bounge på Hirsholm den 9 juni 2007.
17-18 augusti

Samling kl. 21.45. Peter Franzén och undertecknade var nattens personal. Två gånger 18 meter samt 4 gånger 18 meter blev kvällens nätmängd. Rejält månljus sabbade tärnfångsten men gott om vadare i tången nordväst om åmynningen.
Start kl 23.00 och vi avbröt strax efter klockan 03.00 för några timmars vila innan torsdagens andra sysslor skulle ta vid.
Fångst: kustsnäppa 8, kärrsnäppa 5, drillsnäppa 2, skrattmås 1, svarttärna 1 och småsnäppa 1. 18 fåglar av sex arter.





Det verkar vara väldigt lite kentska tärnor inne i Skälderviken säkert ett resultat av dåligt med föda i området. Vi har ju även fångat någon väldigt mager ungfågel av de få kentska tärnor vi fångat i år.
24-25 augusti

Samling kl. 21.45. Undertecknade körde en solokväll denna gång. Två gånger 18 meter samt 2 gånger 18 meter blev kvällens nätmängd.
Gott om olika vadare i tången nordväst om åmynningen. Vi hörde några enstaka kentska tärnor men de är fåtaliga i augusti detta år. Start kl 22.30 och vi avbröt strax efter klockan 03.00.


Fångst: fisktärna 2, kustsnäppa 4, kärrsnäppa 4, större strandpipare 1 och rödbena 3. 14 fåglar av fem arter.
Tyvärr verkar helgens inplanerade KOF-exkursion regna bort.
2-3 september
Samling kl. 21.00. Undertecknade körde en solokväll denna gång men Peter Franzén tittade förbi en sväng. Det är alltid välkommet med lite besök. Två gånger 18 meter blev kvällens nätmängd, för det var ont om vadare i området.
Väldigt högt vattenstånd så de fina tångbankarna låg under vatten denna kväll. Start kl 21.45 och vi avbröt strax innan klockan 02.00.
Fångst: fisktärna 1 ung, kentsk tärna 1 äldre, svarttärna 1 ung och myrspov 1 ung.
Svarttärnan var säsongens andra och sammanlagt den fjärde. Även myrspoven var den fjärde sedan starten 2006 och tillika säsongens första.