Kentska tärna, en gammal fågel, märkt 2012 med ”flaggring” –
mobilfoto: Henrik Ehrenberg

26-27 juli – Säsongsstart 2013
Hjälpmedel för att spela upp lockläten, fastgjord på en av nätstolparna – mobilfoto: Henrik Ehrenberg

En tapper liten skara samlades på parkeringen innanför Sandön klockan 22.45. På vägen ut med alla grejerna så hörde vi åtminstone en kentsk tärna så det kändes hoppfullt på förhand. Det var högtrycksväder och en väldigt svag vind, vilket inte är helt idealt. Det fanns även risk för starkt månljus men lite spridda molnskyar var beredda att fånga upp lite av ljuset. Sammantaget ett rätt okej väderläge.

Vi satte upp fyra 18 meters nät och vid klockan 23.45 så var det tillräckligt mörkt att sätta igång högtalaren. Tyvärr så kom det inte en enda nyfiken tärna så vi blev utan fångst denna premiärnatt. Strax efter klockan 02.00 så började ljuset återvände, en ny dag grydde och vi packade ihop igen.

Tack för hjälpen Bertil, Otto och Klas, välkomna åter!
 
– Henrik Ehrenberg och Ulf Ståhle –

01-02 augusti

Ett härligt gäng träffades på parkeringen innanför Sandön klockan 22.15. En mulen natthimmel mötte oss, vilket kändes bra och hoppfullt inför nattens insats. Vi satte upp två plus tre 18 meters nät och vid klockan 23.30 så var det tillräckligt mörkt att sätta igång högtalarna. Vi avslutade vid 02.30 och det gick snabbt och lätt att få ner näten och komma tillbaka till bilarna.

Fångst: kentsk tärna 2 äldre, fisktärna 1, grönbena 1 och drillsnäppa 1. Totalt fem fåglar av fyra arter. De kentska tärnorna fick förutom sin stålring även varsin gul flagga, den ena med inskriptionen A6 och den andra A7.

Tack för hjälpen Otto, Kristian, Magnus C samt Magnus Liljefors med familj, välkomna åter!