En art i repris – rapphönan! Inför denna säsongs webbinventering finns det önskemål om att vi åter igen tittar närmare på rapphönan och artens förekomst här i NV. Rapphönan är en art som lever en ganska så anonym tillvaro och som lätt missas om det inte råkar vara lite snö på marken. Vi gjorde ett upprop och inventering redan säsongen 2000/2001 och resultatet kan du titta på här. Men vad kan ha hänt sedan dess? Hur är statusen idag? Vi ”kör på” enligt beprövat koncept som framgår nedan. Du är alltså välkommen med din iakttagelser av rapphöns under tidsperioden 1 jan – 15 mars 2010.

Men kanske blir det så här istället. På nära håll går rapphönsen att urskilja från
grödan, men …? – foto: Anders Henriksson

Vi vill gärna få mycket hjälp av medlemmar och andra intresserade . Rapportera dina iakttagelser. Observationer kan i första hand lämnas via Artportalen. Det går också bra att rapportera i vår elektroniska obsbok på hemsidan eller direkt till Christer Strid.

Sedan vi genomförde ”vår inventering” har rapportsystemet Svalan omarbetats och fått ny plattform – Artportalen. I och med denna förändringar kan inte iakttagelserna presenteras i samma form. I ställer presenteras alla iakttagelser in KOF:s verksamhetsområde i form ur ett historisk perspektiv och länkas in i form av diagram. Gå in på respektive kommun nedan:

Båstad kommun

Ängelholms kommun

Åstorps kommun

Bjuvs kommun

Helsingborgs kommun

Höganäs kommun

– Christer Strid –