Måndagsexkursion till Hasslarp. Foto Totta Sandberg
Fullt fokus på sträcket, här vid Hasslarps sockerbruksdammar – foto: Totta Sandberg
Vad händer på våra ”sträcklokaler” i NV-Skåne under våren?

Åter dags att följa upp vad som händer när arterna återvänder från ”södern”, nu femte året på rad.

Fokus främst på sträckande tranor och rovfåglar då dessa passerar ”över nordväst”. Där utöver har vi tagit med ytterligare några arter.

För att följa dessa arter länkar vi in iakttagelser från Artportalen under perioden 1 feb — 31 maj med uppdelning på …

Precis som tidigare, ges möjlighet att göra en jämförelse med vad som ses i vårt grannland i väst. Från den dansk motsvarigheten till Artdatabanken – DOF-basen – kan vi läsa följande. Titta i första hand på Nordsjælland och kanske då i första hand på Hellebæk området. Andra bra lokaler är t.ex. Gilleleje eller Gilbjerg Hoved.

Lite ”utanför vårt danska närområde” har vi sedan Grenen, Skagen på Nordjylland, som kanske är Danmarks främsta lokal för rovfågelobservationer på våren.

Hur det ligger till för övriga vårfåglar återstå att se. När detta skrivs – i mitten av januari – känns det ganska bistert. Ovanligt kalla dagar har det varit och tillfrusna småvatten och lite snö på marken.

Mycket ringduvor har stannat kvar och de ser ut att vara ganska så frusna där de sitter uppburrade i träden i Pålsjö skog t.ex. Följ vårfåglarnas ankomst i vår fenologilista.

Måndagsexkursion till Vejbystrand. Foto Thomas Wallin
Spaningen på en “måndagsexkursion” – foto: Thomas Wallin

En av förutsättningarna för ett lyckat resultat är givetvis att vi alla hjälps åt och rapporterar in (Artportalen) flitigt från – förhoppningsvis – de många besöken som komma skall.

Naturligtvis skulle det var mycket trevligt om du vill dela med dig i KOF:s obsbok också. Rapportera här i så fall.

Som ett resultat av en del tidigare räkningar, har vi också kunnat redovisa några olika sammanställningar; både generella och även mera artspecifika, varav en del hittar du här.

I KOF-arkivet kan du hitta ytterligare redovisningar mm.


Våren 2023 – sträcksiffror och analyser

Våren 2023 kom rovfågelsträcket att se ut så här.

Kort redovisning av transträcket våren 2023 och lite om storkar hittar du här.