Djurholmen

Publicerad av Thomas Wallin den

Strövområdet Djurholmen är beläget på Hallandsåsen norr om Västersjön. Detta är gammal snapphanebygd som ännu på 1800- talet var levande och bebodd. Området är en donation av helsingborgaren O.D.Krook, numera direkt underställt Region Skåne.

Landskapet är spännande och varierat och relativt nyupptäckt av fågelskådare – med mer besök torde mer finnas att upptäcka.

Hitta hit

Utgå från ICA-affären i Hjärnarp. Följ skyltning mot Ugglehult. Efter 3,8 km delar sig vägen och här finns en vit skylt med texten Djurholmen. Följ vägen ca 5 km och strax efter att asfaltsvägen tar slut och övergår i grusväg finns en skylt på höger sida av vägen med texten Djurholmen. Sväng höger ner på den mindre vägen och fortsätt ner till parkeringen.

Parkera
Det finns en väl utsatt och markerad parkering där vägen tar slut.

Åka kollektivt
Det är svårt att ta sig till Djurholmen med kollektiva färdmedel. Från Ängelholm, Skånetrafiken linje 507. Stannar på olika platser i Hjärnarp. Sedan får man gå ca 9 km.

Bra obsplatser
Väl framme finns olika färgmarkerade stigar att gå på. Rekommenderas att ta blå alternativt röd stig ut till tornet vid själva mossen. Väljer man röd stig är det ca 1000 meter til tornet. Från tornet har man en god vy över mossen och dess närmsta omgivning.

Vilka fåglar kan man se?
Häckfåglar: Trana, orre, skogssnäppa, nattskärra och nötkråka.

Tillfälligt: Kungsörn, rackelhane, pärluggla, sparvuggla, mindre flugsnappare och bändelkorsnäbb.

Tillgänglighet
Området är svårtillgänligt för besökare med rörelsehinder. Blå och röd stig är direkt olämpliga. Orre och nattskärra kan dock höras från den större grusvägen som löper genom området.

Bra att veta
Väljer du blåmarkerad slinga är det lövskog i en underbar miljö som visar sig. Flera porlande bäckar finns i området. Prova ett besök i slutet av våren. Ett sådant besök i tornet vid mossen en härlig kväll i slutet av maj 2003 bjöd bl a på pärluggla, hornuggla, orre, rackelhane, skogssnäppa och nattskärra.

Senaste obsar
Se vad som har rapporterats från lokalen den senaste tiden (hämtas från Artportalen).


Text: Thomas Svanberg
Foto: Affe Petersson

Kategorier: Lokaler