Norrebro hamn

Publicerad av Thomas Wallin den

Väster om Hovs hallar ligger Norrebro hamn, som är en utmärkt lokal för spaning efter havsfågel när lämpliga vindar blåser. Även under det vanliga höststräcket kan man ha god behållning av att skåda här, då en del fågel som sträckt ut från Grötvik över Laholmsbukten drar in.

Skogsdungen alldeles intill parkeringen är också väl värd att ägna en stund, liksom strandremsan sydost hamnen, där en del rastare gärna håller till. Fäladsmarkerna, särskilt de nordost om hamnen, kan även de bjuda på överraskningar.

Hitta hit

Till Norrebro hamn leder bara en väg: man kör väg 115 som går mellan Torekov och Båstad. I Ängalag svänger man mot Ingelstorp. Följ bara denna väg rakt fram ned mot havet, där vägen upphör vid parkeringen.

Parkera
Parkeringsplats finns där vägen slutar intill naturreservatet. Det går i och för sig att köra bort till hamnen, men detta är inte att rekommendera.

Åka kollektivt
Inga kollektiva förbindelser finns.

Bra obsplatser
Vid havsfågelspaning är den bästa obsplatsen intill den lilla röda stugan som fungerar som lokal för hamnföreningen. Här får man i regel bra lä. Ett alternativ är att placera sig vid den intilliggande bunkern. Det finns ytterligare en bunker ett par 100 meter nordost om hamnen. Från havsfågelsynpunkt är Norrebro hamn en lokal för skådaren som föredrar att spana från en låg position.

Vilka fåglar kan man se?
Vid rätta vindförhållanden kan man få se de i Nordvästskåne sedvanliga havsfåglarna. För dem som har tillgång till något av skådarvärldens larmsystem gäller det att vara uppmärksam när något spännande larmas från Hovs hallar på sträck västerut.

I skogsdungen rastar under flyttningstid f.f.a. olika småfåglar.

Tillgänglighet
Tillgängligheten är god.

Senaste obsar
Se vad som har rapporterats från lokalen (hämtas från Artportalen).


Text: Mats Ljunggren och Kent Sjöström
Foto: Kent Sjöström

Kategorier: Lokaler