”Från kust till kust i Costa Rica – tre veckor bland näsbjörnar, apor och fåglar.” Detta var ämnet när Håkan Johansson den 3 december visade bilder och berättade om en resa i Costa Rica.

Vi var ca 35 personer som fick se massor av härliga bilder med intressanta djur, fåglar och härliga miljöer.

Costa Rica är det mest besökta landet i Centralamerika och ett av få länder som har en faktisk ekoturism. Landet består till 23% av naturskyddsområden. Landet drabbas återkommande av jordbävningar, och här finns 112 vulkaner varav ett tiotal fortfarande är aktiva. Vulkanerna gör landskapet speciellt och vi fick se många vackra bilder på det, men även en liten ”film-snutt” på ett pågående vulkanutbrott.

Costa Rica är ett litet land, men rymmer ca 5% av världens arter, och över 900 fågelarter.

Costa Rica. Foto Håkan Johansson

Eftersom resan pågick december/januari, så fanns det en del flyttfåglar från Nordamerika på plats, bland annat baltimore oriole och flera arter warbler (skogssångare). I övrigt fick vi se bilder på exempelvis kolibri, motmot, tanger, quetzal, anhinga, papegojor, hägrar, rovfåglar, gamar och Costa Ricas nationalfågel: lerfärgad trast. Vi såg även tucaner, limpkin (som är den enda arten i sitt släkte), ani, trädkrypare, nattskärror och montezuma oropendola, som har ett mycket speciellt läte. Klicka på här för att se/höra en filmsnutt.

Håkan visade även bilder på annat än fåglar, och här kommer exempel på några: ödlor, grodor, apor, krokodiler, amadillo, fladdermöss och myrslok. De märkliga sengångarna, som är trädlevande och bara går ner på marken för att göra ”toabesök” och som har alger i pälsen, vilket gör att speciella nattfjärilslarver ”bor” i pälsen där de lever av algerna. Basilisk, eller jesusödla, som kan gå/springa på vattnet och bladskärarmyror, som odlar svamp med hjälp av blad för att föda upp sina larver. Detta, och mycket mer fick vi ta del av under en trevlig kväll.

Ett stort tack till Håkan Johansson, för en intressant bildvisning med många och fina bilder.

PS. Ni som blev intresserade, så hade Håkan bokat sin resa med hjälp av resebyrån Evaneos.


Text: Anna-Lena Harmsund
Foto: Totta Sandberg