Dimmigt i Tomarp

Publicerad av webbgruppen den

Exkursion till Tomarp. Foto Totta Sandberg
Exkursion till Tomarp. Foto Totta Sandberg

Någon timme innan ett drygt tjugotal deltagare från KOF och tre andra föreningar (Klippanbygdens resp Söderåsens Naturskyddsföreningar samt Föreningen Skånes Nordvästpassage) samlades vid Tomarps kungsgård den 22 oktober rullade dimman in över nordvästskåne. De flesta medhavda tubkikarna packades in i bilarna igen och i väntan på att dimman skulle lätta blev det en kort vandring ner till Tomarps ene.

Exkursion till Tomarp. Foto Totta Sandberg

I den täta dimman skymtade högar av nyupptagna sockerbetor och det enda tecknet på fågelliv var en sjungande rödhake i fjärran.

Exkursion till Tomarp. Foto Thomas Wallin

I dungarna och hagarna vid enet var det dock lite fågelliv och stjärtmesar, trädkrypare och entita hördes och sågs. En skylt varnade för förrymd stor tjur som tagit sig över Rönneå, så vi rörde oss lite försiktigt bland de mäktiga ekarna.

En del svamp hittades: stolta fjällskivlingar som sett sina bästa dagar och den ovanliga oxtungsvampen som växte på en gammal ek liksom svavelticka.

När vi lämnade enet så började dimman lätta och en flock steglitser beskådades liksom sällskap av rastande sånglärkor. Ett gäng som gått i förväg tillbaka fick se tornfalk, ormvråk och glada.

Sen blev det gemensam och värmande pumpasoppa på kungsgården. Några av oss skådade en stund över Rönneådalen som avslutning och fick bland annat se tre fjällvråkar. Så trots oturlig dimma och ganska glest med fåglar så hade vi några timmar i trevligt sällskap.

Text: Bengt Hertzman
Foto: Totta Sandberg och Thomas Wallin