En amerikan i Förslöv

Publicerad av webbgruppen den

Baltimortrupial, foto Thomas Terne

Det skrällde till ordentligt i fågelskådarvärlden när det visade sig att en Baltimoretrupial besökte fågelmatningar bland villabebyggelsen i Förslöv. Det är första gången som fågelarten observeras i Sverige och hundratals skådare från när och fjärran förväntas resa till Förslöv för att få en skymt av trupialen.

Arten häckar i östra delen av Nordamerika och övervintrar i Mellanamerika och Colombia. Av okänd anledning har denna individ kommit på avvägar vid höstflyttningen och hamnat i Europa.

Fågeln har varit känd sedan i söndags. Det var först i onsdags, då foton skickades över till KOF:s ordförande av villaägarna Ros-Marie och Bo Jostvik på Idrottsvägen, som fågeln kunde artbestämmas.

Torsdags morgon förberedde en grupp ”koffare” anstormningen av besökare genom att ordna parkeringsplatser på idrottsföreningens mark. Härefter släpptes nyheten, bland andra via BirdAlarm, och reaktionen lät inte vänta.

Ni som besöker Förslöv uppmanas att parkera på idrottsplatsens parkering och swisha avgift till idrottsföreningen nr 123 694 7501, 100 kronor.

Text och foto: Thomas Terne

Kategorier: Nyheter