Fågelfoto med Henrik

Publicerad av webbgruppen den

Onsdagen den 5 februari samlades ett 40-tal KOF:are på Järnvägsmuseet i Ängelholm för att se Henrik Ehrenberg visa bilder och höra om hur han tar dem.

Efter lite svårigheter att komma in i lokalen, som till sist löstes, bjöds det på 40 intressanta fågelbilder, till största delen från Ängelholms omgivningar. Bland annat fick vi se roständer, kungsfiskare och ägretthägrar. Henrik berättade om hur han gått till väga och hur han komponerat bilderna.

Därefter tog vi en liten paus och sen berättade Henrik om sin utrustning och gav några råd och tips för hur man ska lyckas med sina bilder.

Första rådet är egentligen ganska självklart men förtjänar ändå att påpekas: ta med kameran! Utan kamera – inga bilder. Man måste också försöka att se bilden innan man tar den, alltså att förutse vad som kan komma att hända och vara beredd med kameran.

Henrik föredrar ett 600 mm teleobjektiv. Det ger bra teleeffekt och är inte alltför tungt. Helst arbetar han utan stativ, antingen på fri hand eller från ett gömsle, t ex från bilen med en påse gula ärtor som stöd.

Det var många goda råd och många av oss fick nog något att tänka på till nästa fågelutflykt. Alla fick i alla fall njuta av många fina bilder.

Text: Lars Andersson
Foto: Totta Sandberg