Julvandring på Väderön

Publicerad av webbgruppen den

Hallands Väderö - topp- och storskarvar. Foto Patrik Söderberg

Närmare tvåhundra personer valde att avsluta julhelgen med att vandra på Hallands Väderö på annandagen. Alla dessa var dock inte fågelskådare… men vi var en mindre grupp KOFare som hittade varandra och beslöt att undvika nordanvindarna på de traditionella lokalerna vid fyren. Istället vandrade vi mot öns västsida. Då hade redan en smådopping, en tobisgrissla i vinterdräkt och ca 40 sjöorrar spanats in från båten.

Hallands Väderö. Foto Patrik Söderberg

Vandringen gick från Sandhamn, genom Söndreskog mot Kappelhamn. Några enkelbeckasiner lyfte från de vattenfylla våtmarkerna vid Oadammen och i skogen hördes rödhakar, gärdsmygar, mjuka lock från domherrar och en ilsket varnande entita. Fast mest överraskade nog en fullt utslagen vitsippa!

Hallands Väderö - KOFare vid Kappelhamn. Foto Thomas Wallin
Hallands Väderö - topp- och storskarvar. Foto Patrik Söderberg

Valet att vandra mot Kappelhamn visade sig bli en succé; på ett skär utanför hamnen rastade fem toppskarvar och på ett annat lika många skärsnäppor. En gammal pilgrimsfalk övervakade omgivningen från högsta punkten på Vinga och över alltihopa svävade plötsligt två adulta havsörnar.

Efter fika vid öns museum, som berikades av tio ängspiplärkor, passade vi på att kolla vi in det nya vandrarhemmet i fd Skogvaktarbostället – en bra övernattningsalternativ för den som vill utforska ön lite mer – och dessutom slippa att skynda sig tillbaka till Sandhamn för att hinna med dagens sista båt. Det fick vi däremot… skynda oss tillbaka alltså, för av någon anledning var dagens sista avgång redan kl 13. Fyra svärtor och en flock med ca 40 sidensvansar och var det sista som fastnade i våra obsböcker.

Hallands Väderö - Sandhamn. Foto Thomas Wallin

Hallands Väderö - Patrik och Thomas. Foto Patrik Söderberg
Text: Thomas Wallin
Foto: Patrik Söderberg och Thomas Wallin