Kylig men varm Lusseskådning

Publicerad av webbgruppen den

Lusseskådning i Stureholm, foto Totta Sandberg
Lusseskådning i Stureholm, foto Lisa Lund

Trots vintersäsongens hittills kallaste dag i nordvästskåne, lockades ett 30-tal medlemmar ut när KOF bjöd på Lusseskådning vid Stureholms våtmark den 11 december.

Mellan klockan 10 och 13 fick vi med gemensamma krafter ihop 27 fågelarter trots att våtmarken var helt igenfrusen. Några änder och vadare syntes alltså inte till.

Lusseskådning i Stureholm, foto Totta Sandberg

Däremot var det full fart i matningen där vi bland annat kunde se gulsparv, bofink, grönfink, bergfink, pilfink och självklart en hel del blåmesar och talgoxar. Två större hackspettar hade också hittat dit. I det intill växande trädet födosökte en trädkrypare och en nötväcka hördes en bit bort.

I luften var det till en början väldigt lugnt. Vi såg en flock gråsiskor svepa förbi medan tre ormvråkar och en glada patrullerade omgivningarna. Så småningom kunde vi också räkna in ett par majestätiska havsörnar.

I slutspurten fick vi äntligen se den varfågel som flera av besökarna hade spanat efter. Den satte sig på sitt ”vanliga” ställe, uppe i ett av de torra träden vid sidan om våtmarken, och lät sig beskådas. En ryttlande tornfalk avslutade rovfågelräkningen denna dag.

Lusseskådning i Stureholm, foto Totta Sandberg

Det blev trots kylan en varm Lusseskådning och värmen stod såklart besökarna för, möjligen med lite bistånd från glöggen och pepparkakorna.

Stort tack till alla som kom och värmde och till alla som bidrog till dagens arrangemang. Markägaren Lars Brunnström tackades sedvanligt med en flaska vin för att han återigen välvilligt upplåtit gårdsplanen framför herrgården till parkering.

God Jul och Gott Nytt Skådarår!

Text: Annelie Dahlqvist
Artlista: Lisa Lund
Foto: Lisa Lund och Totta Sandberg

Artlista – 27 arter

Knölsvan
Grågås
Vitkindad gås
Röd glada
Havsörn
Ormvråk
Tornfalk
Större hackspett
Gärdsmyg
Rödhake
Koltrast
Blåmes
Talgoxe
Nötväcka
Trädkrypare
Varfågel
Skata
Kaja
Råka
Kråka
Korp
Pilfink
Bofink
Bergfink
Grönfink
Gråsiska
Gulsparv