Måndagsfåglar i Hasslarp

Publicerad av webbgruppen den

Måndagsexkursion till Hasslarp. Foto Totta Sandberg
Måndagsexkursion till Hasslarp. Foto Totta Sandberg

Det rådde nästan trafikkaos när drygt 40 personer sammanstrålade vid Hasslarps dammar för att vara med om höstens andra och sista måndagsexkursion den 31 augusti.

När Totta Sandberg och Ulrik Alm fått ordning på oss och våra bilar samlades vi vid den västra plattformen där våra kunniga ledare presenterades. Förutom Totta och Ulrik var Lars Hallbeck, Mikael Jönsson och Thomas Wallin på plats för att guida oss.

Vi delade upp oss i två grupper och startade vår skådning vid Fleningedammarna. Det var en hel del änder och vadare som liksom vi njöt av den underbara sensommarkvällen – skedänder, bläsänder, stjärtänder och krickor kan nämnas. Bland vadarna såg vi bland annat brushanar, kärrsnäppor, enkelbeckasiner, drillsnäppor, tofsvipor och någon enstaka skogssnäppa. De helt bedårande smådoppingarna förhöjde upplevelsen liksom de vackra gulärlorna.

Måndagsexkursion till Hasslarp. Foto Totta Sandberg

Efter detta begav vi oss ut på en promenad för att skanna av de övriga delarna av området.

En kungsfiskare pilade över till Hyllingedammarna och när vi höjde våra blickar såg vi både tornseglare, back- och ladusvalor och en ung brun kärrhök. Steglitser svirrade runt oss mest hela tiden.

Åter vid plattformarna hade vi fått många fina obsar och en hel del ny kunskap. Vi hade också fått oss lite till livs av Hasslarps sockerbruks historia. Bruket lades ner 1993 men dammarna myllrar numera av liv. På senare år har det också bedrivits ringmärkningsverksamhet under sensommar och höst.

En fantastisk kväll helt enkelt! Tack och på återseende!

Text: Annelie Dahlqvist
Foto: Totta Sandberg