Skåda på Mallorca

Publicerad av webbgruppen den

Skåda fåglar på Mallorca med Micke Jönsson. Foto Totta Sandberg

Onsdagen den 19 februari samlades 35 KOF:are i Studiefrämjandets lokaler i Helsingborg för att följa med Mikael Jönsson och Gun-Britt Linderholm-Jönsson till Mallorca.

Micke och Gun-Britt har varit på ön fem gånger och bilderna var plockade från de olika resorna.

Skåda fåglar på Mallorca med Micke Jönsson. Foto Totta Sandberg

Vi rörde oss från boendet och ett våtmarksområde i Albufera i norr till saliner i söder och en tur upp i Tramontanabergen i väster. I Albufera var bland annat cettisågare, purpurhöna, grå flugsnappare, svarthakad buskskvätta och sammetshätta vanliga. Mindre vanliga men synliga var marmorand och kamsothöna.

De saliner som besöktes var lättillgängliga med bra parkering och utmärkta gångstigar. Arter där, vilka vissa är typiska för Mallorca, var bland annat spelande tjockfot, flamingo, dvärgrördrom, rödvingad vadarsvala och svartbent strandpipare.

För 20 år sedan blåste det in ett 20-tal gåsgamar från Katalonien som etablerat sig i bergen runt Soller. De bevakas noga av lokala fågelklubbar. Andra rovisar var dvärgörn, brun glada och smutsgam.

Utöver fågelskådning besöktes också katedralen i Palma och en finca som utbildade blivande lantbrukare.

En delfinsafari hanns också med. På en klippa ute i havet satt 14 eleonorafalkar. Vilken underbar syn det måste ha varit!

Text: Yvonne Dresler
Foto: Micke Jönsson (purpurhöna) och Totta Sandberg (gruppbild)