Trollsländor på åsen

Publicerad av webbgruppen den

Trollsländor i Lärkeröd. Foto Totta Sandberg

Bytet av exkursionsdag för KOFs trollsländeexkursion från 23:e till 30:e maj visade sig bli en succé – hällregn och kyla byttes till strålande sol, värme och nästan ingen vind. Det gillade trollsländorna, och det gillade också det dryga 20-tal KOFare som valt att på morgonen samlas i Lärkeröd på Hallandsåsens södersluttning.

Trollsländor i Lärkeröd med KOF
Sandflodtrollslända (Lisa Lund), sjöflickslända (Bryan Smith) och fyrfläckad trollslända i förvandling (Lisa Lund)

I dammarna i det före detta grustaget öster om Rössjön var trollsländornas förvandling i full gång. I ett litet vassbestånd hittade vi både guldtrollsländor och fyrfläckade trollsländor som nu satt och torkade sina vingar efter att precis ha lämnat sina larvskal. Redan klara artfränder gjorde sina jungfrufärder över dammens vatten där även flera flicksländor och en tidig mosaikslända for fram.

Trollsländor i Lärkeröd. Foto Totta Sandberg
Foto: Totta Sandberg

Efter att dagens ledare Patric Carlsson bjudit på en initierad genomgång av trollsländesläktet dök några nordiska kärrtrollsländor, spjutflicksländor och större kustflicksländor upp.

Vid Hannasjö i nordöstra delen av Rössjön gav en vacker sandflodtrollslända, som helt ogenerat åt på en harkrank, fotograferna fina fototillfällen. Några röda flicksländor kompletterade dagens artlista.

Även om sländorna var fascinerande glömdes inte fåglarna: en storlom simmade helt nära, en drillsnäppa varnade på stela vingar, några röda glador och ormvråkar flög över. Trädgårds- och ärtsångare och många fler sjöng. Några fjärilar fladdrade också förbi; grönsnabbvingar, kvickgräsfjärilar, citron- och rapsfjärilar bla.

Text: Thomas Wallin
Foto: Nellie Gustafsson, Lisa Lund, Carina Eliasson, Bryan Smith och Totta Sandberg

Trollsländor i Lärkeröd med KOF
Röd flickslända (Bryan Smith), guldtrollslända (Carina Eliasson) och grönsnabbvinge (Totta Sandberg)
Trollsländor i Lärkeröd med KOF
Tidig mosaikslända (Totta Sandberg), fyrfläckad trollslända (Nellie Gustafsson) och guldtrollslända (Nellie Gustafsson)

Artlista trollsländor

Spjutflickslända
Mörk lyrflickslända
Sjöflickslända
Större kustflickslända
Röd flickslända
Tidig mosaikslända
Sandflodtrollslända
Guldtrollslända
Nordisk kärrtrollslända
Fyrfläckad trollslända