Vårfåglar i Björkeröd

Publicerad av webbgruppen den

Måndagsexkursion till Björkeröd. Foto Ulrik Alm

Cirka 25 personer samlades den 17 april i en lite läig solglänta vid Björkeröds parkering för en måndagsexkursion. Ulrik Alm tog oss med på en tur ner till Björkerödsdammen, förbi Friluftsfrämjandets stuga, vägen genom byn och ut på fäladen. Vårsolen värmde oss gott när inte vinden kom åt att kyla en del. Över oss på fäladen hade vi några små lenticularismoln; linsformade ”dammråttor”.

Dammen bjöd oss på en grågås som landade och sökte upp sitt rede. Ett svanpar som man ser varje år fanns där också i gott sällskap med sothönor och ett gråhakedoppingpar. Insekter verkade det finnas i lufthavet även om det inte ännu är så varmt att svalor kan försörja sig. En sädesärla ordnade sig dock lite kvällsmat vid vassarna.

Vid Friluftsstugan fick vi obsar på rödhake på nära håll. Den/de taltrastar vi hört redan på parkeringen kunde vi följa på vår väg genom byn. På vägen mot byn fick vi syn på ett par steglitser som letade mat på marken. På långt håll såg och hörde vi trastar, björk- och koltrast. Några domherrar solade sig i slånsnåret tvärs över dammen. En gröngöling flög förbi på långt håll upp mot skogsbrynet. Vi kunde sen följa gröngölingar under vandringen ut på fäladen. Se dom på håll och höra deras skrattande läte. Duvor fanns det gott om ute på betesmarken bland får med sina årslamm. Ringduvor mest, men även den lite mindre snabbare skogsduvan flög förbi oss.

Så vi började känna oss nöjda med de arter vi fått se. En art som står högt upp på önskelistan så här dags på året i den här biotopen är ringtrasten. Vi drog oss längre och längre ut på fäladen för att få se den, men icke. Trots idogt sökande undvek den oss denna kväll. Ladusvalan uteblev också. Den anländer nog vilken dag som helst bara det blir lite mer mat i lufthavet. Å sen kommer tornseglarna. Men nöjda med exkursionen i en värmande, men mot kvällningen alltmer falnande vårsol, drog vi oss till parkeringen igen för hemfärd. Nöjda, men kanske lite frusna till sist.

Text: Lasse Blychert
Foto: Ulrik Alm