Vinterfågelvandring Bjuv/Åvarp

Publicerad av webbgruppen den

Sedan tidigt 70-tal har Lasse Karlsson guidat fågelintresserade på KOF:s Vinterfågelvandring i Bjuv och Åvarp. Detsamma skedde idag (19 januari), en solig och nästintill vindstilla januarisöndag.

Ormvråk, gråsiska och sidensvans. Foto Peter Jönsson
Ormvråk, gråsiska och sidensvans. Foto Peter Jönsson

Nytt för i år var en vandring längs med Vegeå i Bjuv, en lokal som var ny för de flesta.

Vi möttes av en mindre flock sidensvansar som satt på lagom avstånd i träden intill järnvägen, en rödvingetrast, ett par domherrar och en stenknäck visade också upp sig.

Sträckan var kort men stoppen många då vi hela tiden upptäckte nya arter. Grönsiska, gråsiska, större hackspett, trädkrypare, gärdsmyg och nötväcka hördes och sågs. När vi fick fri sikt ut över åkrarna hörde och såg vi grågås, ormvråk och korp.

Vi fick även en historisk lektion om den dåtida gruvnäringen i bygden och problemen som uppstår idag när de gamla gångarna ibland förvandlas till slukhål.

Färden gick vidare till Åvarp där vi vandrade in i skogen längs med Hallabäcken. Det blev en härlig fikastund i solen intill bergväggen där både vi och fåglarna fick vårkänslor. Under tiden vi fikade passerade småflockar med bergfinkar över trädtopparna och entitan rörde sig runt bland småträd och buskar.

Korp och ormvråk seglade mot den nästan klarblå himlen under tiden som vi glömde bort de mörka, regniga vinterdagarna vi uthärdat den senaste tiden.

Vi, ett 25-tal nöjda KOF:are, tackar Lasse Karlsson för en trevlig tur.

Tack även till Micke Jönsson, Thomas Wallin och Ulrik Alm för era kunniga öron och ögon.

Text: Lisa Lundh
Foto: Tommi Sandberg och Peter Jönsson (fågelbilderna)