Observationer juni 2014

Sö 29 juni: Ornakärr; Gök 2, Gräshoppsångare 1.
Ulrik Alm
Ingelsträde, - Sunday, June 29, 2014 at 23:00:05 (CEST)

29/6 Rydebäck. Dagens tomtskådning gav fin utdelning. Först en sjungande gulhämpling på granntomten sedan två mindre hackspett som flög över tomten.
Patrik Wantzin
Rydebäck, - Sunday, June 29, 2014 at 17:51:00 (CEST)

Nu i skymningen den 28/6 spelade en vaktel och två rapphönor i Vasalt på Bjäre.
Martin Gierow
Vasalt, - Saturday, June 28, 2014 at 23:31:13 (CEST)

27 juni. Kvällstur till Sandön. Efter att ha läst Tommi´s makalösa rapport om fem skedstorkar ter sig mina noteringar ganska bleka. Dock: en hona årta i åmynningen där även en fiskgjuse dök några gånger utan framgång. På ön en födosökande svartsnäppa och sju gluttsnäppor samt sex rastande kentska tärnor. I vassområdet gott om skäggmesar, såväl hona med mat i näbben, hane med bomaterial i näbben samt några 1k-fåglar bjöd på fina obs-tillfällen. Ute på Själrönnen har både fisktärnor och skrattmåsar lyckats bra med häckningarna. Adult havsörn på Rönnen.
Henrik Johansson
- Friday, June 27, 2014 at 21:46:25 (CEST)

27 juni Sandön. När jag precis kommit ut på ön så såg jag 5st. fåglar på ganska hög höjd som kom från norr och skruvade sig ett par varv över klörenskogen. När jag tittade i kikaren så var det ett gäng Skedstorkar. Dom drog åter igen norrut. Övriga obsar: skrän-, små-, fisktärna, skäggmesar, sävsparvar, strandskator, skrattmåsar, tofsvipor, gråhäger, storspov, myrspov, större strandpipare, rörsångare samt ett gott humör efter i mina mått en rolig obs.
Tommi Sandberg
Helsingborg, - Friday, June 27, 2014 at 17:24:28 (CEST)

Ti 24 juni. Vegeholm. Besökte nämnda lokal med mitt "Hyllingegäng" - en avknoppning från en av Micke Jönsson många cirkelomgångar.Fin kväll med typiska ingredienser; trastsång, morkulldrag och sen en magnifik final med nattskärra, knarrande på nära håll. Efter det flappig flyguppvisning och sen - för en del av oss - sittande längs kal gren med bara skymningshimlen som bakgrund. Absolut ett alternativ till VM-fotboll!
Ulrik Alm
Ingelsträde, - Wednesday, June 25, 2014 at 12:01:34 (CEST)

22 juni. Ringmärkningspremiär vid Hasslarps dammar en dryg vecka tidigare än vanligt. En riktigt bra dag, faktiskt en av de bättre vi varit med om. Totalt 133 fåglar fångades fördelade på 116 nymärkningar och 17 gamla kontroller. I fångsten bl.a. fyra näktergalar, två gräshoppsångare och en knappt flygg gökunge som togs med händerna strax intill en av nätplatserna. Den blott 2:a märkta göken sedan starten i mitten av 90-talet. Bland kontrollerna ett åldersrekord gällande en rörsångare som märktes som tvååring eller äldre i juli 2005. Samma fågel har vi kontrollerat somrarna -08, -09 och -13. I dammarna en del grönbenor samt enstaka svart-, glutt- och skogssnäppor. Även några brushanar samt en mindre strandpipare noterades. Vattenrall hördes vid Bergsdammen där det även låg en smådopping. Medhjälp av Mårten, Micke J, Peder och Klas.
Henrik Johansson
- Sunday, June 22, 2014 at 21:49:06 (CEST)

22/6 Rönnen. 1 ad havsörn.
Lennart Johansson
Ängelholm, - Sunday, June 22, 2014 at 15:56:49 (CEST)

21/6 Ingelsträde fält mot Mjöhults vägen rastade 26 storspovar. Medobs Gunbritt.
Mikael Jönsson
Påarp, - Saturday, June 21, 2014 at 21:30:35 (CEST)

20/6 Vid krematoriet 2 rörhönor och 2 sothönor, 6 gräsandspulli och en lite äldre 1k-fågel. Pratade med en person som sa att hon hade sett en mink i dammen de senaste två dagarna. Vid Pålsjö gård en kråka som höll på att hacka upp en padda(?) för att mata sina två tiggande ungar med. Hemma på tomten ett par svartvit flugsnappare som matar ungar i en av våra holkar.
Klas Rosenkvist
Varberg, - Friday, June 20, 2014 at 14:56:51 (CEST)

20 juni, Midsommarafton: Förmiddag vid Kropps våtmark där höst mötte högsommar fågelmässigt. Sydflyttare rastade i form av två brushanar, sex svartsnäppor och tolv grönbenor. Ett par vitkindad gås har häckat vid våtmarken och simmade runt med två dunungar, likaså tycks ett par skrattmås ha häckat i dammen och en nyflygg mås flög runt, lätt vingligt. Annars, som vanligt, mycket trut - bland grå- och havstrutar även två kaspiska trutar (2k+3k) samt två silltrutar. En räv traskade runt våtmarken i två timmars tid, utan att få tag i något, vad jag kunde se.
Peder Winding
Helsingborg, - Friday, June 20, 2014 at 14:29:47 (CEST)

17 juni. Utspridda obsar under dagen från balkongen, Vikingsbergsparken, Helsingborg. Höststräcket är nu i full gång - tio flockar om totalt 83 storspovar flög söderöver liksom nio svartsnäppor, en skogssnäppa, 14 gravänder och 38 skrattmåsar.
Peder Winding
Helsingborg, - Tuesday, June 17, 2014 at 23:38:02 (CEST)

Måndag 16 juni. Tog en sväng längs Klörenvägen mellan elva och halv tolv på kvällen i hopp om nattskärra - och hoppet infriades. Nästan nere vid sista dungen innan havet hördes en spela på avstånd, från Sibirienhållet. Och medan jag lyssnar, en sällsam upplevelse: en fågel fladdrar förbi och landar mitt på grusvägen fem meter framför mig. Det är en nattskärra till, och den liksom lägger sig ner framför mig, och blir liggande ett par minuter, lätt knyckande och vridande sig. Fladdrar sedan iväg och flyger runt lite, kommer tillbaka och "lägger" sig på nytt framför mig ett par minuter. För att sedan flyga iväg igen. (Om någon känner igen eller till beteendet, skriv gärna en rad och berätta!) P.s. Vid Håkull igår söndag ingen sjungande mindre flugsnappare längre. D.s.
Tobias Christoffersson
Utvälinge, - Monday, June 16, 2014 at 23:54:47 (CEST)

16 juni: spelande Mindre flugsnappare vid Hedvalla IP i Bjuv. Har passerat där dagligen tidigt på morgonen men inte hört den tidigare.
Kenneth Emanuelsson
Bjuv, - Monday, June 16, 2014 at 20:42:19 (CEST)

140615. Smålommen är kvar i Rönne å. Under kanotturen kunde vi obsa den länge och nära, nedströms roddklubben. Den brydde sig inte om oss, men när två motorbåtar möttes på ån blev den lite orolig. Flaxade iväg längs vattenytan och kunde (eller ville) inte??? flyga iväg. Såg ut som att den inte kunde lyfta. Mandarinandsparet höll till på ungefär samma ställe, och blev också en trevlig obs. Dessutom en hel del Rödstjärtar. Otroligt vackra där de flaxade som kolibrier när de födosökte bland näckrosorna. Känns lite exotiskt att paddla i Rönne å. Mitt i naturen - mitt i stan!
Anna-Lena Harmsund
Ängelholm, - Monday, June 16, 2014 at 19:53:35 (CEST)

14 juni: dagens fjärilsexkursion på Hallandsåsen tyckte jag var jättekul. Jag lärde mig mycket av ledarna Lars Pettersson och Jörgen Andersson. Jag har tidigare tittat på fjärilar hemma i trägården men idag fick jag lära mig vad jag ska titta efter för att kunna artbestämma dem. Vi såg rovfjäril, rapsfjäril, citronfjäril, mindre guldvinge, violettkantad guldvinge, grönsnabbvinge, ljungblåvinge, hedblåvinge, brunfläckig pärlemorfjäril, myrpärlemorfjäril, nässelfjäril, sotnätfjäril, starrgräsfjäril och kamgräsfjäril. Jag hittade också en larv som nog ska bli en fjäril. Där fanns gräshoppor och lite sländor. Jag är 8 år och tyckte detta var jätteskoj!
Aprilia Cinthio
Höör, - Saturday, June 14, 2014 at 16:06:57 (CEST)

11 juni; vi avslutade Munka folkhögskolas fågelkurs med en kvällsvandring i Vegeholmsskogen. Efter att flera morkullor passerat började två nattskärror spela helt nära varandra på hyggena vid TV-masten. Genom markdimmorna och månljuset kom en av dem (eller en hona?) dansande på lätta vingar, gjorde flera lovar runt oss och satte sig därefter i ett dött träd bara 50 meter bort. På vägen tillbaka till bilarna hördes ytterligare en nattskärra strax söder om Kulltorps gård.
Thomas Wallin o många fler
- Thursday, June 12, 2014 at 17:59:00 (CEST)

10 juni. Efter kvällsbesök i rutan på Kullen där förstärkta kriterier för taltrast och morkulla m fl arter noterades blev det en kortare runda med siktet inställt på nattsångare. Första stoppet vid Ornakärr blev lyckat då en kornknarr kort efter vår ankomst snärpte ihärdigt. Sista stoppet gjordes mellan Tursköpsdungen och Västraby gård där en vaktel spelade sporadiskt.
Thomas Svanberg & Bengt Andersson
- Wednesday, June 11, 2014 at 11:24:31 (CEST)

Natten mellan den 10 och 11 juni: I Tomarps ene satt tre kornknarrar, två på Åstorpssidan och en på Klippansidan mot Gråmanstorp. Lite nedströms vid Bläsinge ängar så satt två kornknarrar på Åstorpssidan. Strax öster om Starby så spelade en vaktel.
Henrik Ehrenberg
Ängelholm, - Wednesday, June 11, 2014 at 10:57:13 (CEST)

9/6-14: Hasslarp: Efter att hört enstaka Ätliga grodor de senaste 2 åren verkar de ha etablerat sig. Ikväll ett magnifikt spel från fler än mellersta Fleningedammen. Hur många de är vågar jag inte säga men minst ett tiotal spelande. Vid Västraby Vaktel 2 ihärdigt spelande
Göran Cederwall
Höghult, - Tuesday, June 10, 2014 at 21:38:31 (CEST)

9 juni. Måndagsexkursion vid Hasslarp i ljuvligt väder. Inte mycket änder kvar men en hona snatterand liksom knipor och vigg kunde ses. Ett par brun kärrhök drog förbi och en pilgrimsfalk uppehöll sig en stund söder om dammarna. Tyvärr på ett förfärligt långt avstånd. På bättre avstånd kom en tornfalk liksom den skogssnäppa som ljudligt kom farandes över oss. I fågelkören kunde gräshoppsångare och näktergal urskiljas. Fåglarna till trots men det var nog ändå andra upplevelser som minnet kommer att hålla kvar. Vi fick en fin obs på en rävhona med inte mindre än 7 ungar i släptåg. Ungarna busiga som sig bör och de lekte en bra stund till vår förtjusning. Till sist ett underligt läte som påminde om dvärgsumphöna men som kunniga artbestämde till "ätlig groda". Därmed är föreningens måndagsexkursioner slut för denna säsong och vi alla ledare vill passa på att tacka för en mycket god uppslutning och trevliga kvällar!
Thomas Svanberg & Lars-Bertil Nilsson
- Monday, June 09, 2014 at 22:24:27 (CEST)

8 juni. Full fart på mindre flugsnapparen vid Håkull, Kullaberg under förmiddagen. Håller till ganska långt ned i lövskogen ost-nordost om toppen.
Henrik Johansson
- Sunday, June 08, 2014 at 20:42:41 (CEST)

7 juni. Vid kl. 23 spelade en nattskärra på hygge vid Klören, längs grusvägen mot Sibirien. Ganska sporadiskt men det är ju ännu tidigt på säsongen.
Henrik Johansson
- Sunday, June 08, 2014 at 20:39:51 (CEST)

En sädesärla med helt vit rygg,stationär,vid vägen ner till St. Arilds golfbana.Syns på vägen vid skogspartiet ca.50 m från parkeringen.
Bengt Bengtsson
Mölle, - Sunday, June 08, 2014 at 18:34:38 (CEST)

Smålommen i Rönneå låg kvar i några timmar i lugnvattnet i innerkurvan uppströms Sockerbruksbron. Den höll sig i skuggan och blundade fastän jag stod mindre än 10m ifrån. Trötthet eller överloppshandling? Båtar som passerade verkade inte bekomma den alls. På kvällen var den försvunnen, men återfanns fiskande vid Luntertun klockan 22. Ett stycke nedströms båtplatsen där stannade den på nytt i ett lugnvatten och låg och putsade sig ivrigt. Den såg ut att sakna ett par pennor på högervingen. Lommen låg kvar på samma plats när det började mörkna.
Hans Nordius
Ängelholm, - Sunday, June 08, 2014 at 00:13:09 (CEST)

Lö 7 juni. Vegeholm. Spillkråka 1, Dubbeltrast 2, Törnskata 2.
Ulrik Alm
Ingelsträde, - Saturday, June 07, 2014 at 22:35:05 (CEST)

7/6. En promenad utmed Rönneå i närheten av Sockerbruksbron bjöd på en fin obs,nämligen en ad Smålom. medobs Bodil F.
Stig Forsberg
Ängelholm, - Saturday, June 07, 2014 at 19:14:44 (CEST)

5 juni: passerade Strandvägen (Helsingborg) på morgonen på väg till jobb. Kunde glädjande notera minst tre kullar ejdrar med ca 30 ungar totalt. De flesta så pass stora att man ska kunna hoppas på att dom ska ha en chans att bli flygga och inte utsättas för för hårt predationstryck.

Även starungarna börjar "komma på vingar" och några små flockar kom flygande över tomten på kvällen på väg till nattkvist. Och... sommaren har knappt börjat!?
Christer Strid
Helsingborg, - Friday, June 06, 2014 at 06:38:51 (CEST)

5 juni. Morgon- och förmiddagsrundan i (Kullabergs-)inventeringsruta 14 runt Håkull fick den guldkant jag gått och fantiserat om under våren: en intensivt sjungande hane mindre flugsnappare! Mycket väl hörd och sedd i området norr (dvs nerför mot havet) om där blå stig öster från Håkull möter en stenmur (och därefter gul led). En annan obs utöver "det vanliga" ett domherrepar till synes samlande bomaterial; vid utsiktsplatsen längs östvästliga stigen som skiljer ruta 14 från ruta 10; fåglarna flög ner i den senare (där jag även sett dem tidigare).
Tobias Christoffersson
Utvälinge, - Thursday, June 05, 2014 at 15:32:26 (CEST)

4/6 Onsdagskvällens exkursion till Vegeholmsskogen lockade 16 deltagare, som fick se och höra nattskärra, morkulla, taltrast m.m.
Lars Hallbeck
Ängelholm, - Thursday, June 05, 2014 at 12:13:09 (CEST)

140603. Förmiddagspromenad vid Maglaby Kärr, Söderåsen. 2 Tranor, troligtvis häckande. Samma par som 2013??? I övrigt ett härligt kacklande/sjungande från allsköns fåglar.
Mats Lindskog
Hyllinge, - Tuesday, June 03, 2014 at 12:56:43 (CEST)

2 juni; ett tjugotal KOFare deltog i måndagsexkursionen som denna vackra kväll gick till Grevie backar. Längs den fina leden i naturreservatet sjöng härm-, trädgårds-, törn- och ärtsångare, svarthätta, steglits, trädpiplärka mm. I det unika kulturlandskapet finns även en rik flora och vi såg bla kattfot, kärringtand, gökärt, nejlikrot och många överblommade backsippor.
Kjell-Åke Hall o Thomas Wallin
Ängelholm, - Monday, June 02, 2014 at 23:30:05 (CEST)

1/6 Örby Ängar: Gärdsmyg 4, Järnsparv 2, Rödhake 2, Rödstjärt 1, Näktergal 5, Rörsångare 2, Härmsångare 1, Ärtsångare 4, Trädgårdssångare 2, Svarthätta 3, Lundsångare 1, Gransångare 5, Lövsångare 5, Steglits 2, Gråsiska 6.
Mikael Jönsson
Påarp, - Monday, June 02, 2014 at 21:50:08 (CEST)

2 juni kl.09:00-09:25. "Busksångare ny art för Kullen?". En underbar morgon vid Kullens fyr med helt vindstilla. Går slänten ner med cafeét till höger. Hör en välbekant skönsång. Närmar mig fågeln. Visst är det en sjungande busksångare! Samtidigt närmar sig Lars Göte fågeln från annat håll. Helt tysta gör vi tummen upp. Båda vet vi vad det handlar om. Busksångaren sjunger oavbrutet i 25 min. inne i slånbärssnåren. Den visar också upp sig fint vid några tillfällen. Jag har haft lyckan att träffa på "skönsångaren" vid många tillfällen, särskilt i Finland, men också varit upptäckare på arten i Skåne under 90-talet, vid Herkules dammar och i Karpalund i nordost. Jag passar på att spela in sången med min iPhone. Kl.09:25 tystnar den tvärt. Går inte att finna mer under en halvtimme framåt, då fler skådare anländer. När jag nu går in i Svalan och kollar Lokalligan kan jag konstatera att busksångaren inte finns rapporterad tidigare från Kullaberg. Är detta verkligen ett förstafynd för Kullaberg?
Leif Klinteroth
Jonstorp, - Monday, June 02, 2014 at 17:30:56 (CEST)

1 juni; härmsångare var dagens art i vår ruta på Kullabergsinventeringen. Men, var har lövsångarna tagit vägen? Vid Josefinelust sjöng trädgårdsträdkryparen sporadiskt vid lunchtid.
Carina Palm och Thomas Wallin
Råå, - Sunday, June 01, 2014 at 21:31:04 (CEST) Förra månaden 
Klicka här för att se förra månadens observationer!