Säsongen 2003 – vad hände då?

Trots att falkarna förberedde bobalen och parade sig, producerades inga ägg. Troligen berodde detta på att Råger och Kornelia är syskon. Därför placerades istället brunmålade hönsägg i bobalen för att om möjligt påskynda häckningsförloppet. Råger påbörjade ganska omgående att ruva äggen.

Bilder från mars månad hämtade från webbkameran:


Bilder från april månad hämtade från webbkameran:

5 maj – ägg?

För att förstärka ruvningsbeteende har vi placerat två hönsägg i redet.

11 juni – stor dag

28 maj föddes Tiffany inom det svenska falkprojektet och den 11 juni placerades hon ut till sina adoptivföräldrar Råger och Kornelia. Det var en spännande väntan på att Kornelia (som aldrig haft några ungar) skulle flyga in i bolådan och inspektera vad som hade stoppats in hos dem. Efter många förbiflygningar så vågade hon äntligen landa.

Det första som skedde var att Tiffany började tigga mat och Kornelia försökte lägga sig på Tiffany. Men en 15 dagars pilgrimsfalksunge ruvar man inte så lätt. Istället förstod Kornelia att Tiffany var hungrig och började med Rågers hjälp (som nu vågat sig fram) att mata Tiffany med den kyckling som placerats i bolådan.

30 juni

Som andra pilgrimfalksungar blir Tiffany med stigande ålder allt mer självständig. Hon har nu (30 juni) börjat göra utflykter på silostaket intill bolådan och kan då inte alltid ses i bild. För att undvika störningar kommer inte webbkamerans position att ändras. Om hon inte är hemma, titta in igen senare.

När ni tittar på de bilder som finns på hemsidan så ser ni att Tiffany växer mycket snabbt. Snart kommer det vita dunet att bytas ut mot riktiga fjädrar. Hon kommer att bli brunare i dräkten än Råger och Kornelia. Om cirka ett och halvt år så blir hon mer lik en fullvuxen pilgrimsfalk. Går allt som det är tänkt så skall Tiffany kunna flyga i mitten på juli. När hon väl börjat flyga så kommer hon följa föräldrarna för att till hösten klara sig helt själv.

Förhoppningsvis skall Tiffany om två till tre år ska skaffa sig ett eget revir, gärna i Nordvästra Skåne.


Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.