Råger som ger sig iväg från bolådan (Tack Dick för att du håller ett öga på vad som händer och påpassligt tar en bild)

3 mars 2008

Den senaste månaden har det kanske inte hänt så mycket hos våra falkar. Livet löper på som vanligt och du som tittar in på webben får då och då se både Råger och Kornelia ta en paus framför kameran. Nytt år innebär givetvis alltid en viss nyfikenhet och förväntningarna är stora. Blir det några förändringar detta år?

Det som är riktigt roligt i detta sammanhang är alla besök som görs på falkarnas hemsida. Statistik är kanske inte alltid det roligaste man kan presentera, men trots de vill jag ändå redovisa lite av vad som vi kunnat utläsa den senaste månaden, dvs 1 feb-2 mars:

  • Antal besök under tidsperioden har varit 4 237 st.
  • Besök per dag 87-222 st, med ett snitt på 136 st.
  • Av besöken är ca 60% återkommande med resterande alltså är nya besökare som hittat till sidan.
  • Vi har haft besökare från 34 länder under denna period, främst från länder nära oss som Danmark, Tyskland och Holland, men även mera långväga gäster från t.ex. Venezuela, Sydkorea och Thailand.

Försöker man analyser siffrorna lite närmare tycks de flesta besökarna – drygt 96% – går direkt in på sidan, dvs adressen är känd. Drygt 2,5 % tar sig till sidan via en länk från en annan site, medan knapp 1% hittar till falkarna via en söksida.

Att vi tycks vara kända är ju väldigt kul och att vi har så många regelbundet återkommande gäster är också glädjande.

18 april 2008 – Lite nya planer för vårt falkpar

Vi kan se att falkarna som vanligt visar intresse för bolådan och de närmaste veckorna får bli avgörande hur vi skall gå vidare. Om allt avlöper väl och falkparet är samarbetsvilliga har vi för avsikt att till en början lägga upp hönsägg för stärka ruvningsinstinkten. Tidsmässigt skall detta kunna ske runt månadsskifte april/maj.

Blir det inget bakslag kommer vi förhoppningsvis kunna gå vidare och göra ett byte till falkägg under de första veckorna i maj månad. Givetvis är vi beroende av avelsfalkarna i Falkprojektet så därför får det än så länge vara en hypotes, men som vi ändå ser som fullt genomförbar.

2 maj 2008 – ”Äggläggning”

Hönsäggen på plats och därmed också ett nytt skede i häckningssäsongen. Nu får vi se hur falkarna tar emot det hela. Väntan blev inte så lång, det var tydligen helt OK att vi la dit tre ägg.

7 maj 2008 – Snart dags för äggbyte

Idag tar vi beslut om när och vilka befruktade ägg från avelsfalkarna som kommer att transporteras ner från Naturskyddsföreningens projekt på Nordens Ark till Kornelia och Råger. Eventuellt kommer ett äggbyte att ske redan till helgen men vi måste se så att fosterutvecklingen i äggen kommit igång riktigt. Vore väl skönt om falkarna fick ruva på riktiga ägg. Vi planerar att lägga dit två befruktade ägg. Misslyckas detta försök hoppas vi kunna pröva med ungar senare.

Peter Lindberg/SNF

10 maj 2008 – Ett nytt steg…

En nytt steg våra falkar idag! På förmiddagen gjorde vi ett byte mot riktiga falkägg och vi får nu hålla alla tummar vi har för att det skall löpa på.

De två befruktade ägg kommer från ett par avelsfalkar på Nordens Ark. Äggen har undersökts och fosterutvecklingen bedöms ha framskridit så långt att en kläckning kan förväntas inom drygt 10-14 dagar. Något att verkligen se fram emot!

Ett av de falkägg som placerades hos Kornelia och Råger – foto: Christer Strid

Kornelia klagade högljutt då vi kom upp för att byta ut äggen. Råger som satt på utkik strax intill kom genast till hjälp också. Ett snabbt byte… och det hela var över på mindre än en minut. Då Kornelia strax därpå återvände till bolådan, tvekade hon något vid en första anblick. Det här med matematik …? Hur kunde det plötsligt bara vara två ägg?! Men, men … här vilar inga ledsamheter, naturen har sin gång, det är bara att ruva.

11 maj 2008 – Mycket action i bolådan!

De som haft möjlighet att följa utvecklingen i bolådan det senaste dygnet har märkt att delaktighet är mycket viktigt även i detta sammanhang. Att dela på bördan att ruva gör ju också det betydligt enklare. Vid några tillfällen har vi kunnat följa ruvningsbyte och vid något tillfälle har det även slutat med vägran. Från Dick Enebro har vi fått följande lilla bildberättelse.

20 maj 2008 – Glädje och sorg – äggen kläckta!

Stor tilldragelse i bolådan. Redan vid 7-tiden på morgonen kunde Bengt T på Lantmännen konstatera att Kornelia och Råger kläckt fram en första unge. Via gästboken noterade vi att flera hade uppmärksammat denna lyckliga tilldragelse. Vi hade nog lite på känn att något kunde vara på gång. Man hade de senaste dagarna kunnat se att Kornelia legat och ”pratat med äggen”. Kommunikationen mellan föräldrar och ungar börjar tidigt, redan innan ungen kommit ut ur ägget. Bengt hade också noterat att Råger varit inne i bolådan med byte och att Kornelia styckat och matat den nyfödda/e. Med andra ord … allt såg ut som det skulle. Vi har samlat en bilder på händelse utvecklingen.

Kornelia fortsatte att ruva och förhoppningsvis skulle även det andra ägget kläckas ganska snart.

Under eftermiddagen börja det dock bli oro i bolådan och flera av oss uppfattade det som om även det andra ägget kläcktes. Men utvecklingen blev inte som vi hoppats. Något för oss än så länge oklart hände och vi kunde efter en stund se hur Kornelia började plocka med äggskalet från det andra ägget och även lyfte upp ungen. Efter flera försök att lyfta ungen gav hon dock upp och flög iväg med denna. Av de bilder vi fångade tycktes ungen vara död. Vi har en bildserie signerad Dick Enebro som skildra denna tragiska händelse.

Vi får nu hoppas att allt går bra med den unge som finns kvar i bolådan. Utvecklingen får vi följa på nära håll.

21 maj 2008 – Vad hände…?!

Verkligen sorgliga nyheter! Även den andra (förstfödda) ungen klarade inte av livet utanför ägget. Drygt ett dygn efter kläckningen tog Kornelia den döda ungen och flög iväg. Vad som hänt … ja, det lär vi inte kunna få reda på. Det går alltid att spekulera, men eftersom vi inte återfunnit ungen får dödsorsaken förbli okänd. Lite bilder på hur det utvecklade sig i bolådan under morgontimmarna hittar du här.

Trots detta nya bakslag ville vi försöka få falkarna att fortsätta den påbörjade häckningen. I samråd med Peter Lindberg, Falkprojektet, bestämde vi oss ganska omgående för att placera upp hönsägg på nytt och se hur detta mottogs av falkparet. Kornelia och Råger har ju under tidigare år visats sig vara utmärkta fosterföräldrar så vi får inte ge upp möjligheterna.

Sen eftermiddag fanns tre nya hönsägg på plats i redet och av bilderna att döma fann Kornelia detta helt OK. Det tog bara knappt 12 minuter från att hon lämnade bolådan (p.g.a. att vi kom upp och störde) tills hon låg stadigt på äggen igen och ruvade.

Nya bilder från eftermiddagens händelser.

KONTROLL av Tiffany – vår första unge

Kontroll av första ungen som lämnade Helsingborgsboet. Läs mera om denna intressanta händelse.

8 juni 2008 – Äntligen en unge i bolådan !

Så har vi äntligen fått en ny unge till Kornelia och Råger. Vi hoppas givetvis att det ska gå betydligt bättre denna gång och att paret tar hand om ungen med stor omsorg. Ungen – som är en hona – har fått namnet Agnes. Hon är ca 18 dagar gamla och kommer från Falkprojektets uppfödningen på Nordens Ark. Hon är märkt med två blå ringar. På vänster ben en stor ring med bokstäverna CC och på höger ben en mindre ring med beteckningen 90A75164.

Kornelia flygande vid bolådan – foto: Christer Strid

Efter en varm biltransport ner från Bohuslän kunde vi strax före kl.16 göra ett snabbt byte från ägg till unge. Vi placerade också lite ”godis” i form av några vaktlar på bokanten för att ge Kornelia möjlighet att börja mata direkt. Kornelia höll ett vakande öga på oss, ivrigt påhejade av ett gäng fiskmåsar som inte alls tyckte det var intressant att ha henne flygande i området. Så fort vi lämnat bolådan var hon på plats hos ungen.

Agnes fotograferad i transportlådan vid ankomsten
till Helsingborg – foto: Christer Strid

Till en början var maten betydligt mera intressant än ungen och Kornelia åt själv med god aptit. Men så småningom fick även Agnes ta del av födan. Vi har sedan under några kvällstimmar kunnat följa paret och Råger har även fått visa sin färdighet med att stycka och mata (även om Kornelia höll ett vakande öga såg lite misstänksamt på honom).

Som ni kan se av bilderna (ovan) har Agnes redan fått början till fjädrar på stjärt och handpennor och hon är alltså lite större än normalt om vi jämför med tidigare års insatta ungar. De närmsta dagarna kommer att ske snabba förändringar i hennes fjäderdräkt.

18 juni 2008 – Dagliga flygövningar står på schemat

Som vi kan se försvinner Agnes ur bild då och då. Motion är viktigt och att upptäcka världen närmast bolådan måste ju ge både nya perspektiv och erfarenheter för livet. Kolla in denna flygövning.

23 juni 2008 – På rymmen från bolådan

Idag har Agnes gjort sin första flygtur som slutade med att hon landade på marken för att sedan inte kunna ta sig upp till ”bohyllan” igen. Vi förmodar att det inte var helt planerat utan den kraftiga och byiga vinden ställde till det för henne.

Bengt T (på Lantmännen) höll som vanligt ett vakande öga på händelseförloppet och återbördade henne upp ganska omgående. Dessutom monterade han på nytt ett skydd på höger sida av bolådan för att i viss mån hindra Agnes rörelsefrihet, i vart fall till hon kan flyga bättre.

2 juli 2008 – Klara sig själv

Bolådan är ofta tom numera. Men med lite tur så kan vi skymta alla tre då och då.

Agnes börjar bli allt mer självständig och får klara sig på egen hand betydligt längre stunder. Vi kan dock räkna med att Kornelia och Råger håller ögonen på henne även om det är utanför kamerans räckvidd. Att stycka födan och kanske rent av fånga sitt eget byte är också en del av vardagen.

19 juli 2008 – Agnes på besök

Som vi kunnat konstatera den senast tiden så är Agnes inte på besök i bolådan så ofta… eller så har man otur och missar tillfällena. Men idag fanns hon på plats en liten stund. Av bilden att döma sov hon ganska djupt.

Agnes i bolådan
(bilden hämtad från webbkameran)

20 augusti 2008 – Agnes besök sällsynta

En månad sedan förra rapporten och Agnes besök i bolådan blir allt mer sällsynta.

Jag gjorde själv ett besök på plats i hamnen förra veckan och såg inte en falk. Bengt T på Lantmännen berättade dock för mig att han dagen innan sett alla tre fåglarna samtidigt.

Vi har också den senaste månaden fått rapport om Agnes väg till att stå på egna ben (eller snarare vingar) och om hennes tafatta försök att jaga duvor. Detta kan vi läsa om i gästboken.

Råger och Kornelia ser man till då och då i webbkameran och här kommer några funderingar signerade Dick i Östersund.

5 oktober 2008

Det händer inte så mycket i bolådan nuförtiden. Idag – 5 okt – hade vi dock besök av paret tillsammans. Dom sökte säkert skydd för att slippa det kraftiga ovädret som drog förbi.

I bildarkivet från 27 september, hittar du också en sekvens på Kornelia som Dick Enebro plockat ihop. Dick har följande kommentar … ”jag har noterat detta beteende tidigare, man den gången var det Råger som utstötte läten under en lång stund. Jag vet inte vad det innebär, om det är kontaktbehov med de sina, eller om det är för att de hävdar sitt revir. I alla fall hade Kornelia mellan sitt putsande av fjäderdräkten fullt upp med att kraftfullt låta sina läten höras på långt håll. Jag inbillar mig att bolådan kan fungera som en resonanslåda också och förstärka lätena. Man kan verkligen se att Kornelia tar i från ”tårna” och med sträckt hals, tar i allt vad hon kan”.

Jag håller med Dick att det säkert rör sig om att markera reviret och hålla kontakten med Råger.

4 december 2008

Paret håller sig kvar och ibland får vi tillfälle att se dem samtidigt i bolådan. Den observante har också kunnat konstatera att vi har två boskålar. Varför är det så? Säkert för att stärka banden – även om nu Kornelia och Råger hängt ihop länge – och markera att allt är som det ska. Men visst kan det var kul att spekulera vad som rör sig i ovan näbben eller hur … Här några bilder som Dick satt ihop.

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.