Information från häckningssäsongen 2010

2 januari 2010 – God fortsättning!

När jag ”tittade till” falkarna idag på morgonen möttes jag av en tom bolåda, men med två tydliga gropar i gruset. Att fåglarna finns på plats kunde vi konstatera i december och att de har känt sig för inför kommande häckning tyder ju boskålarna på. Under de närmsta dagarna kommer jag att uppdatera falksidorna för år 2010 och förhoppningsvis ska vi också kunna fånga Axa och Råger på bild.

2 februari – fortfarande vinter!

Falkarna sitter gärna och kurar i bolådan då och då och passar samtidigt på att rätta till i boskålarna. Vi får väl se vilken boskål dom kommer att välja.

Idag är det riktigt busväder i Helsingborg, med snöfall och kraftiga vindar. En kombination som aldrig är lyckad. Ser också på bilderna från kameran att snön fyger in i bolådan. Men trots detta hittar Roger lite skydd därinne.

21 mars – ungarnas namn

I väntan på vad som händer denna säsong, kan det ju vara lämpligt att presentera de namn vi gett ungarna i kullen från 2009. Massor av namnförslag har kommit in (flera vill vi gärna ha på lager), vilka vi tackar för. En hane och två honor ringmärktes den 1 juni 2009 och dessa har fått namnen:

  • Silas, hane, 90A75203 – blå (höger ben) och AC – svart (vänster ben).
  • Pilona, hona, 90A75204 – blå (höger ben) och NH – svart (vänster ben).
  • Avena, hona, 90A75205 – blå (höger ben) och NJ – svart (vänster ben).

Vad händer nu? Ja, det är med samma spänning och nyfikenhet man ser fram emot en ny häckningssäsong.

Den 5 april 2009 kom första ägget och idag den 21 mars 2010 är det flitiga besök i bolådan och falkarna ”testar av” och justerar till boskålen. Löper allt på som vanligt, bör det rimligen hända något inom ca 2-3 veckors tid. Vi får som sagt följa utvecklingen!

1 april – det ska va´ ägg till påsk !

Att det ska va´ ägg till påsk tar vi väl många som ganska självklart. Till vår förtjusning var våra falkar inne på samma linje och årets första kom idag. Några dagar tidigare än förra året. Men i år så är honan – Axa – etablerad riktigt på lokalen och har ”vanan inne”. Jag blev inte heller inte riktigt förvånad eftersom jag tyckte mig se att något var på gång redan för ett par dagar sedan då Axa uppvisade ett kroppsspråk som påminde om en äggsjuk höna.

Dick i Östersund har påpassligt följt utvecklingen idag och skickat över en del bilder som han plockat från webben.

2 april – När kommer nästa ägg?

Om allt fungerar som det ska, kan vi kanske förvänta oss ett nytt ägg redan i morgon. Det är ganska normalt med 2-3 dagars mellanrum i äggläggningen och det ”riktiga” ruvandet påbörjas inte förrän kullen är komplett.

2009 blev det ju fyra ägg i kullen, varav tre kläcktes fram till flygga ungar. Det ska bli intressant att följa årets häckning och se om det blir lika framgångsrikt.

17 april – Inget är som väntans tider?

Att få chans till en glimt av äggen ser ut att vara näst intill omöjligt, tycker jag. Lyckligtvis har vi många som tittar till vår falksida och som kunnat konstatera att det åtminstone finns tre ägg i redet. Jag upplever dock att falkarna ligger ovanligt hårt i år på redet. Det är möjligt att vädret spelar in här, eftersom det det under den gångna veckan varit nattfrost vid flera tillfällen och dagarna är inte så varma heller.

Tidsmässigt är häckningsförloppet väl överensstämmande med säsongen 2009 även om äggläggningen påbörjades några dagar tidigare i år. Själva ruvningsförloppet påbörjas dock inte förrän äggkullen är komplett och där styr ju falkarna själva.

Tekniken är för tillfället inte helt på vår sidan och det är bara att beklaga. Det är många led som ska fungera. Eftersom vi inte ligger med någon direktlina till kameran – utan är beroende av externt nätverk och trafiken på detta – kan detta ha betydelse. Men det är hela tiden en pågående process där vi försöker förbättra.

När det gäller den egna datorn kan det ha betydelse vilken webbläsare man använder och även vilken version av denna man har installerad och detta gör ju inte saken lättare. Dessutom krävs att ytterligare programvara (javascript) är installerat på respektive användares dator. Just det senare kan va en källa till ”problem” eftersom det kan vara beroende av vad för säkerhetsinställningar som är aktiverade.

Några tips:

  • prova att trycka ”uppdatera/reload-knappen”
  • prova olika webbläsare

26 april – äntligen en bild på hela äggkullen!

Maggan i Oskarshamn har mycket påpassligt lyckats ”fånga” en bild på hela äggkullen. Tack för de´! Ett litet frågetecken för antalet ändå, tycker jag. Med säkerhet 3 stycken ägg, men kan det vara ytterligare ett?

En något märklig pose har också falken. Kan gissa att den håller på att justera till några fjädrar i stjärtregionen, därav denna konstiga ställning.

11 maj – Något på gång?

Att något är på gång tycker jag man tydligt kan se på falkarnas beteende. En viss kommunikation tycks ske mellan föräldrarna och ”äggen”. Man kan se av bilderna att Råger och Axa lyssnar av vad som händer under bukfjädrarna. Om det är kläckning som påbörjats vill jag dock låta va´ osagt. Men det ska nog inte dröja så länge. 14 maj kläcktes första ägget 2009.

13 maj – Första ägget KLÄCKT!

Med en marginal på två dagar i förhållande till år 2009 har nu första ägget kläckts. Lillemor i Ängelholm skriver i gästboken…”Hej!!….Tyckte att jag såg första ungen 13.30 i dag 12 maj…Hurra va kul!!!” Och det stämde bra.

Idag har vi fått fram lite bilder som visar en liten vit dunboll tillsammans med de återstående två äggen. Titta in i galleriet. Duktiga föräldrar tar snabbt itu med matningen för att sedan återuppta ruvningen.

15 maj – Unge nummer 2.

Igår kröp unge nr 2 ut ur ägget och kanske kommer nr 3 idag.

Sämsta tänkbara väder idag. Framgår med all tydlighet av bilderna. Regn och blåst! Tur att falkarna trots allt har lite skydd i bolådan.

19 maj – Hur många ungar är det?

Det verkar inte vara helt positivt i bolådan. Unge nr 2 – som kläcktes den 14 maj – överlevde inte och detta tycker jag man kan få bekräftat på någon av bilderna.

Med all säkerhet finns en livskraftig krabat kvar i bolådan och jag tycker mig också se det tredje ägget där idag. Även detta ägg borde rimligen ha varit kläckt, så … ja, det lutar kanske åt att det bara blir en unge. Vi får se hur det går.

26 maj – En unge

Det blev bara en unge som klarade sig igenom de första kritiska dagarna. Men nu får den mycket omsorg av de båda föräldrarna och vi kan se av bilderna och det vankas lite godsaker i form av ”vitfågel” mm.

Unge två överlevde inte första dygnet och ägg tre kläcktes inte utan städades bort ganska snabbt av falkarna. Nu ser vi fram emot ringmärkningen och förhoppningsvis kan vi kanske få redan på kön då också.

27 maj – ringmärkning och fosterföräldrar på nytt!

Lite tidigare än planerat blev det idag ringmärkning av vår unge. Orsaken till detta var att en liten ensam falkunge – från falkprojektet på Nordens Ark – saknade föräldrar. Ungen var egentligen tänkt att sättas ut till ett falkpar på västkusten, men när man lite överraskande konstaterade att det tilltänkta paret lagt två egna, befruktade ägg, ville man inte störa denna häckning.

Nytt beslut måste fattas för den nu föräldralösa ungen och då blev Helsingborgsparet intressant. Med endast en överlevande unge från den egna kullen kunde dom bli lämpliga fosterföräldrar. Råger, hanen, är ju väl erfaren som stand-in.

Man kan ju ur falkarnas perspektiv ställa sig frågan … vad är det som sker? Men lyckligtvis tror jag inte att falkarna ser det så. Annars hade vårt sätt att handla vara dömt att misslyckas, skulle jag tro. Istället ska vi vara tacksamma för att det ganska enkelt går att manipulera fåglarna. Att ungarna är ganska lika storleksmässigt (kläckning skedde ungefär samtidigt) hjälper givetvis till. ”Vår” unge visade sig vara en hane och den som kom från avelsprojektet är en hona och visst märker man storleksskillnaden redan nu.

Tidig eftermiddag anlände Dick (från Nordens Ark) med ungen. Ringmärkning och insättning gick bra och det tog ca en timme innan Råger och Axa var tillbaks hos ungarna. Lite avvaktande konstaterade dom att det blivit tillökning och till en början var mest till att ”bekanta sig”. Axa´s största bekymmer tycktes vara att få in ungarna under vingarna för att värma dem. Inte ens ”nacksving” hjälpte. Ungarna var mera intresserade av att picka på föräldrarnas näbbar för att tigga mat.

Våra falkbevakare från Lantmännen var givetvis med vid dagens händelse och de hade redan också klart med namnen till årets ungar. Carina och Bengt blev det. Uppkallade efter vår trogna och hjälpsamma medarbetare hos Lantmännen.

Följande data har vi om själva ringmärkning:

  • Bengt (hane), vänster ben röd ring med beteckning BC och höger ben, blå ring med beteckningen 90A75473.
  • Carina (hona), vänster ben röd ring med beteckning KA och höger ben, blå ring med beteckningen 90A75472.

”Carina” i transportlådan – foto: Christer Strid

Som det ser ut nu är allt positivt och vi får fortsättningsvis möjlighet att följa utvecklingen för de båda ungarna. Ser vi tillbaka genom åren har i stort sätt alla våra ”insättningar” gått bra.

7 juni – ännu en kontroll av våra ungar!

Utvecklingen går framåt i bolådan och ungarna, Bengt och Carina, börjar nu få sina första brunspräckliga fjädrar.

Den stora nyheten för dagen är annars den att vi fått ännu en kontroll på en av våra falkungar. Denna gång är det hanen Linus som sattes in hos Helsingborgsparet år 2005.

Linus häckar nu framgångsrikt (troligen för andra året i rad) på en lokal i södra Sverige. Han häckar i par med en hona som kan vara född på Kullaberg eller på lokal i Västergötland, det är dock vissa svårigheter med att läsa av hennes ringarna. Årets häckning för deras del har resulterat i en ringmärkt unge.

Historien kring Linus är lite speciell och mer kan du läsa om denna här.

27 juni – ur bild – ungarna på vingarna.

Något besök framför kameran kan vi säkert förvänta oss, men när…?

Ungarna har lämnat bolådan och nu har det stora äventyret börjat utanför. Det blir en tuff tid framöver. Man ska stå på ”egna vingar” och jakttekniken måste slipas till. Även om föräldrarna hjälper till så hänger det ändå sist på att man själv ska kunna klara av att slå ett lämpligt byte. Det lär bli många misslyckade försök.

Klara man av det första levnadsåret så är chanserna ganska goda för framgång. Nu gäller det att hålla ögonen öppna då ungfåglarna börjar dra runt, kanske får vi möjlighet att läsa av någon färgmärkning.

Från Helsingborgsparet har vi ju hittills fått kontroller på två häckande individer. 2008 iakttogs Tiffany häckande på Västkusten och 2009-2010 häckar Linus i södra Sverige. Därutöver har vi fått ett återfynd 2007 av ytterligare en hane, Axel, som hittades död vid Öresundsbron.

14 juli – duvorna tar över…!?

De senaste dagarna har vi fått nya besökare framför kameran. Dom tillhör i och för sig hamnens invånare dom också, men man hade kanske inte tänkt att dom skulle våga sig fram på detta viset. Det är duvorna jag talar om, de duvor som ibland ingår i falkarnas bytesval.

Nu verkar det som om dessa duvor hittar lite föda i den gamla bobalen eftersom dom ivrigt går och pickar bland småstenarna. Tänk vilket samspel det är i naturen!

Falkarna är och hälsar på då och då också.

4 augusti – ny månad och sparsamt med besök

Paret bevakar sitt revir och då och då skymtar dom även till framför kameran.

Noterade i ”Artportalen” häromdagen att man sett en ung (1k) pilgrimsfalk jaga ute vid den nyanlagda våtmarken mot Kropps kyrka. Mycket tänkbart att det kan vara en av våra ungar från hamnen som försöker ta för sig av livet utan hjälp av föräldrarna.

19 augusti – kan det va´ Bengt?!

Följande rader kom från Alf Petersson idag: ”Plåtade en 1k pilgrimsfalk idag vid Farhult. På fotot kan man delvis se ringarna och ett C på den röda. Jag tolkar detta som att det är hanen BC från Helsingborg, vad tror du? …” Jag är benägen att hålla med! Rätt kombination av ringar dvs. röd respektive blå och Bengts röda ring är BC.

Farhultsområdet måste vara kalas för en ung pilgrimsfalk. Ett riktigt eldorado när det gäller byten, inte minst bra tillgång på vadare och därmed ett utmärkt ställa att träna upp sin jaktteknik och finslipa.

Kolla in Affes fantastiska foto. Vem har koll på vem? Falkögat spanar säkert in ”mannen med kameran”.

Bengt från Helsingborg? – foto: Alf Petersson

28 september – Läget?

I samband med sjöfågelinventering i mitten av månaden passade jag på att kolla läget i hamnen. Vet man var man ska leta efter falkarna så brukar man kunna hitta dem. Så blev fallet även vid detta tillfälle. På ett av favoritställena satt en av våra gamla falkar. Vilken är jag lite osäker på, men jag håller en lite peng på Råger.

På långt avstånd kan man se en falk – foto: Christer Strid
Samma fågel men i en något udda vinkel. Är det Råger? – foto: Christer Strid

31 oktober – död falk

För några veckor sedan fanns en artikel i Helsingborgs Dagblad (Ängelholmsdelen) om en ”skjuten pilgrimsfalk funnen” i Ängelholm. För några dagar sedan fick jag lite information från Peter Lindberg rörande just denna fågel. Det visade sig vara en pilgrimsfalk som blivit ringmärkt på en myr söder om Rovaniemi, Finland, den 11 juli 2003 och den blev alltså 7 år gammal.

Fågeln blev inskickad till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för undersökning och analys. Av det preliminära utlåtandet därifrån framgår att falken blivit utsatt för mekaniskt trubbigt våld mot bröstet (påflygning/kollision?) vilket var den den akuta skadan. Skelettet var också onormalt mjukt tydande på störning i kalcium/fosforbalansen. Ett blyhagel från skjutvapen återfanns i muskulatur i ett lår – utan synliga vävnadsskador – och inte i bröstet som omnämns i tidningsartikel (bedömdes vara en äldre påskjutning).

Alltid väldigt tråkigt då denna typ av händelser inträffar. Även om händelsen har polisanmälts så ser jag inte att det finns några stora möjligheter att få klarhet i vad som hänt.

20 dec – funderingar

Att sitta på sitt jobb – mitt inne i centrala Helsingborg – och genom lunchrumsfönstret beskåda en pilgrimsfalk hör väl inte precis till vardagen? Men ibland ska man ha tur.

För någon vecka sedan fanns denna falk – som jag bedömde som en gammal hane – på plats på en ventilationsfläkt ca 75 meter från ”min obsplats”. Den dröjde sig kvar i ca två dagar innan den försvann lika snabbt. På förmiddagen dag två iakttog Ingrid och Björn Ekelund ytterligare en falk som kom överflygande och högljutt ”skrikande”.

Man kan ju ställa sig frågan om det var Roger och Axa som letat sig in mot centrum eller kan det var någon annan falk som kommit på besök?

Kan det ha varit Råger eller var det en annan…? – foto: Christer Strid

– Christer Strid – och Bo02 önskar alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.