Information från häckningssäsongen 2011

29 jan – lite aktivitet !

Man ska ha tur om man ska få se någon falk i bild! Det har varit sparsamt med besök i bolådan de senaste månaderna. Eller kan det vara så att det är jag själv som varit sparsam med mina besök på falksidan. I vart fall har mina och falkarnas besök inte skett samtidigt.

För att förhoppningsvis bättre på det hela gjorde jag i går på lunchen ett besök i hamnen. Men … det blev inga falkar i natura heller. Spanade av de vanligaste sittplatserna, men inte en skymt.

I fågelväg gav annars besöket ganska god utdelning. Hamnbassängen – som fortfarande är delvis istäckt – innehöll en riktigt stor (för våra förhållanden) flock med vigg. Kanske mellan 5-600 exemplar. Försökte hitta någon avvikande individ i form av bergand, men i den täta flocken var det svårt att urskilja. På plats var också ett par hundra gräsänder och ett 60-tal storskarvar.

7 feb – ny kontroll !

29 januari i år, kontrollerades ytterligare en av våra falkar. Vårt första utlandsfynd!

Silas, hane, 90A75203 – blå (höger ben) och AC – svart (vänster ben) – som tillhör den första ”egenproducerade” kullen (2009), rapporterades från Köpenhamn. Mera information finner du här.

Premiär för ”falkmöte” i Nordvästskåne 26 feb

Sedan 1972 har det en gång årligen ordnats med ett falkmöte för alla inblandade i pilgrimsfalksprojektet i Sverige. Läs Ulf Ståhles referat från det första Nordvästskånska mötet.

2 april – ny hona igen?!

2k-honan gör ”fjädervård”, förmodligen efter ett bad – foto: Christer Strid

Känner en viss tveksamhet till statusen för Helsingborgsfalkarna. Tror aldrig jag sett falkarna så lite i bolådan som detta år. Min observation strax före julafton av en pilgrimsfalk på ett hustak inne i city väckte för mig frågetecken som då blev obesvarade och jag gjorde då också funderingen… ”man kan ju ställa sig frågan om det var Roger och Axa som letat sig in mot centrum eller kan det var någon annan falk som kommit på besök ?”

Kanske har vi fått svaret nu! Leif Klinteroth såg den 1 april en ny hona och av ringmärkningen kunde han utläsa att det var en individ född 2010, alltså en 2k-fågel.

Råger avvaktar på kamerahuset – foto Christer Strid

Häromdagen noterade också Dick Enebro i gästboken … ”Jag har den senaste tiden noterat en ökad aktivitet i och intill bolådan från båda falkarna. Tyvärr var det länge sedan jag såg dom samtidigt där. Men något är på gång och jag hoppas att parningen har varit lyckad även i år. Om så är fallet, är min gissning att vi får se det första ägget om en till två veckor”.

Är det en 2k-honan som kommit in i reviret är hon inte könsmogen ännu och i så fall lär det heller inte bli några fertila ägg denna säsong, om det skulle gå till parning och äggläggning. Vi får också se de närmsta dagarna om hon tänker stanna kvar eller bara är på genomresa. Vid vårt besök lockade Råger på henne flera gånger och han ”visade vägen” till bolådan.

2k-honan bevakar reviret från silobyggnaden
– foto: Christer Strid

Nu ska vi försöka individbestämma den nya fågeln med hjälp av ringarnas beteckning. Jag lyckades fånga en (tyvärr något disig) bild på den nya honan inne i bolådan, där man i vart fall ser att det är en blå respektive röd ring.

Björn E och Leif K spanar upp mot honans sittplats för att försöka individbestämma den nya falken – foto: Christer Strid

17 april – ”LE” från Västergötland.

Igår fick Leif K möjligheten att läsa av den nya honans ringar, dvs. röd ring vänster ben med beteckningen LE respektive blå ring höger ben.

Vid närmare kontroll med Falkprojektet visade sig honan komma från en kull på fyra ungar som är födda 2010. Hona kommer från ett välkänt bo i Västergötland som sedan tidigare producerat 7-8 andra kontroller av ungar från tidigare kullar. Jättekul med denna iakttagelse!

Att honor gärna rör på sig i unga år är välkänt och även vår tidigare hona, Axa, kom från västkusten.

Leif kunde vidare under sitt besök notera att falkparet visade ett stor intresse för varandra och och Råger och den unga honan parade sig vid några tillfällen. Vad resultatet blir av detta får vi avvakta. Det har förekommit att det blivit reproduktion i så tidig ålder men det är mycket ovanligt.

20 april – Ägg!! så här i påsktider!

Våra observanta besökare noterade redan i går att det nog fanns ett ägg i bolådan. Och visst är det så, det ligger ett brunaktigt ägg i den högra boskålen. Kanske något överraskande eftersom honan är så pass ung, bara inne på sitt andra levnadsår. Nu får se hur det fortlöper. Blir det flera ägg och är dom befruktade?

Råger på bokanten och kanske funderar han på vad som ligger i boskålen … ett ägg

Om falkparet rättar sig efter hur påsken faller in det kan man ju undra över, men i förhållande till 2010 är det 17 dagar senare som första ägget läggs. Lite flera bilder ligger för övrigt i galleriet.

24 april – flera ägg…nu är dom 3

Det ser väldigt positivt ut och vi får hoppas att äggen även är befruktade. I snabb följd har nu den nya honan lagt 3 ägg och det är möjligt att det blir ytterligare ägg i kullen. Vi får se.

2k-honan LE från Västergötland – foto: Leif Klinteroth

9 maj – ruvningsbyte

Det gäller att man samarbetar även när det gäller att ta hand om äggen. Här verkar det som Råger ska lämna över till honan.

17 maj – 2 ägg kvar

Som en av våra besökare påpassligt uppmärksammat är det tyvärr bara två ägg kvar i bolådan.

Kunde själv konstatera detta för ett par dagar sedan. Det är dock inte helt ovanligt att ett ägg av någon anledning ”misslyckas”. Vi har under någon tidigare häckningssäsong råka ut för samma missöde. Vi får hoppas att de återstående två ägg förblir hela fram till en eventuell kläckning.

Det är nu med en viss spänning som vi ser tiden framöver. Är äggen befruktade? När kan vi i så fall förväntas oss att äggen kläcks? Inte helt omöjligt att det fram mot helgen kan bli en tillökning.

18 maj – nytt falkpar ”hos Lantmännen!

Att Lantmännens silobyggnader kan va ett bra tillhåll för pilgrimsfalkar har vi förstått. Nu har vi ytterligare ett par – i Falkenberg (var annars!). Det finns tre dunungar i bolådan.

26 maj – Unge i boet!

Härligt! Unge i boet! Trots honans unga ålder ser det ju riktigt bra ut. God hjälp av en erfaren hane är givetvis en stor fördel. Förhoppningsvis ska vi få ytterligare en unge i boet inom kort. Vi får hålla ögonen öppna.

Tack Maggan, Dick, Lillemor, Björn och Tina som så påpassligt plockat bildsekvenser från webbkameran.

27 maj – En unge och ett ägg

Det verkar vara god tillgång på föda och den lite ensamma ungen får all omtänksamhet. Såg precis ett ruvningsbyte och det är inte lång stund som honan är borta från boet och hanen får ta över. I detta fall kanske max 5 minuter. Fråga är om det blir ytterligare en unge eller förblir ägg två okläckt. Vi får se?

En hälsningar kommer här från en kull falkar i Kiel (häckar i TV-tornet). Egentligen är dom fyra, men de tre honorna som syns på bild har trängt undan den lite mindre fjärde ungen som är en hane. Det är första gången på fyra år som detta speciella falkparet får ungar.

Tre unga honor i en bolåda på TV-tornet i Kiel – foto: Matthis Haupt

6 juni – En unge och ett ägg (fortfarande)

Som vi kan se är det fortfarande bara en unge. Det ägg som är kvar, lär förbli ett rötägg. Men vi får se det positiva i det hela och förhoppningsvis ska det löpa på väl framöver även om nu hona är ovanligt ung som häckare.

Lite kul att se då de gamla fåglarna fortfarande försöker ruva ägget då och då, samtidigt som ungen ska ha sin plats under vingarna. Inte lätt att var en liten unge då som kommer i kläm mellan ägg och förälder.

7 juni – ringmärkning

Ibland är det snabba beslut som gäller och allt måste falla på plats. Tommy Järås & Co ute på ringmärkningsturné i Skåne och passade på att ta hand om vår unge i Helsingborg.

Högljudda protester från både föräldrar och unge, men det hela avlöpte snabbt och smidigt och allt var återställt till ”det vanliga” efter bara tjugo minuter. Under den tiden hade ungen blivit vägd, mätt och märkt med blå/röd ring vänster ben med beteckningen ST och en traditionell ring på höger ben, 90A7973.

Vi passade också på med att samla in rötägget för analys samt studera resterna av bytesval. Bl.a. hittades fjädrar från en morkulla som tydligen fallit offer för falkarnas jakt.

11 juni – hela familjen samlad

Att ha hela familjen samlad i bolåda, händer inte så ofta. Dick har påpassligt ”fångat” denna bild. Vilken idyll!

Intressant i detta sammanhang också är att studera skillnaden i fjäderdräkten mellan den unga hona – tillsammans med ungen – och hanen som sitter på bokanten.

19 juni – nya namn!

Flera har efterlyst ett namn på den nya honan och vad sägs om Linnea? Passar också på att ge ungen namnet Hampus, även om det råder en viss osäkerhet om det verkligen är en hane.

Igår blev det ett besök i hamnen för att kolla läget på plats. Råger hittade vi omgående på en siloskant, men Linnea fick vi däremot leta efter lite mera. Efter en stund hittade vi henne sittande på en av de stora containerkranarna. Alla väl samlade och på plats. Ungen hade vi full koll på via mobiltelefonen.

Linnea sittande på containerkranen
– foto: Christer Strid

Har också tittat lite på statistiken och antal besökande på just sidorna om falkarna. Det är glädjande att se att det ligger ganska säkert på drygt 150 besök per dag.

Besöksstatistik under den senaste månaden

2 juli – ”att bli stor”

Det tar på krafterna att växa och med tanke på vädret som råder i Helsingborg idag, kan det va ganska skönt att sitta i skydd i bolådan. Lämpligt är ju då också att sköta om fjäderdräkten.

De frågetecken vid märkningen – om de var en hane eller hona – var på sin plats. Bedömningen är väl numera att det är en hona och därmed får namnet bli Hampina istället.

Att ungen är på rymmen förvånar mig inte. ”Bohyllan” är mycket stor så det finns gått om plats att röra sig på. Det gäller ju också att utforska omgivningen. Fullt naturligt blir det därmed färre besök framför kameran.

13 juli – två av tre

Tog en tur ner i hamnen efter jobb och kunde konstatera att falkarna var på plats. I och för sig hittade jag bara hanen och honan på favorittillhållet – containerkranen – men jag tror att ungen också var i närheten för det kommunicerades ljudligt hela tiden.

Råger och Linnea, foto(-montage): Christer Strid.
Familjen – fv Råger, Linnea och Hampina – samlad (fotomontage med bilder från webbkameran)

1 aug

Ingen skymt av Hampina på länge. Det är väl så att hon inte ”får lov” att stanna kvar i reviret längre utan måste ut och pröva sina egna vingar.

På plats i bolådan ser vi då och då däremot Linnea och Råger.

7 aug – Axa hittad!

Vid en titt i webbkameran idag konstaterade jag att Linnea var på besök. Annars är dagens stora nyhet att Axa återfunnits, tyvärr död. Se information om återfyndet här.

Axa´s ringar. Den stora ringen som nästa helt tappat den lila färgen med beteckningen DX, samt den lilla lila ringen 90A62307 – foto: Christer Strid

9 okt – ”höstrusk”

Ikväll har vi ett riktigt ”höstrusk”, med kraftig vind och regnskurar. Jag ser att Råger och Linnéa då och då finns på plats i bolådan. Kanske just för att söka skydd vid denna typ av vädersituation som råder.

26 nov – ”tur?!”

Idag kollade jag in på webbkameran samtidigt med ett falkbesök. Annars brukar det i 9 fall av 10 visa en tom bolåda. Men som sagt falkarna finns troget kvar på lokalen och ibland har man tur att få se dom på bild. Skulle tro att det var Linnea som satt på bokanten nu på lunchen och spanade av omgivningen.

1 dec – ”saltbestänkt”

Efter de senaste dagarnas mycket kraftiga stormvindar, är Helsingborg mer eller mindre täckt av ett tunt lager salt. Inte minst kan vi se detta på den suddiga kamerabilden, där alltså linsskyddet fått din beskärda del av ovädret.

Falkarna har dock inte låtit sig avskräckas av bolådans utsatta position (även om den nog delvis har varit på läsidan vid denna storm), utan kommer på besök då och då. Gårdagen ägnades t.ex. åt att flytta omkring småstenarna i ”boskålarna”

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.