Vår andra hona – Axa – hittad död

Bild på Axa hämtad från webbkameran, 7 dec 2010

Då vi strax efter årsskiftet 2010/11 konstaterade att det kommit in en ny hona – Linnea – i reviret, väcktes givetvis frågor om var den gamla honan – Axa – tagit vägen.

Den 1 augusti fick det hela sin förklaring. I samband med servicearbeten på utrustningen hos Lantmännen, hitta Bengt N en död pilgrimsfalk i en lastficka på siloanläggningen. Med hjälp av ringarna kunde vi konstatera att det var Axa som hittats.

Från Tommy Järås (verksam i Falkprojektet) har jag fått följande information om Axa.

De förtorkade resterna av Axa – foto: Christer Strid

Den här falken har ringmärkts i Bohuslän 11 juni 2007 i en fyrkull med två av varje kön. Vi har inte hört av någon av de andra ungarna vad jag vet.

Modern däremot har vi koll på. Hon föddes 2000 på lokal i Bohuslän. En lokal som endast haft två häckningar, 1999 o 2000, och vid båda tillfällena haft två honor. Samtliga dessa fyra honor är avlästa på häckplats, två i Dalsland, en i Västergötland och denna i Bohuslän.

I vintras hittades hon skadad i Skara. Vi fick henne till Fågelcentralen men lyckades inte rädda henne. Hon började häcka som ettåring 2001 och häckade fram till 2010.

Fadern till AXA är sannolikt från 1998. Vi såg hans ringar i år och han har troligen varit där sedan 2001 då det också var en 1998 hane.

Eftersom pilgrimsfalken tillhör de arter som räknas som ”kronans villebråd” är nu resterna av Axa på väg till Naturhistoriska museet i Stockholm.