Så har vi då fått vår första utlandskontroll där fågeln härstammar från boet i Helsingborg. Han föddes här tillsammans med två syskon 2009. Tidigare har vi haft Danmarkskontroll på en unge som kommer från Kullabergsfalkarna och där individen för övrigt kom från samma kull som Råger (vår hanne i Helsingborg).

Här en bild från då Silas märktes (hane, 90A75203 – blå (höger ben) och AC – svart (vänster ben)) på silon i Helsingborg. Ytterligare bilder och annan information om just den häckningen hittar du här.

Silas, hane, med svart ring AC
– foto: Christer Strid

Under januari och februari i år har Silas kontrollerats vid ett flertal tillfällen i Köpenhamn. Han har setts tillsammans med en omärkt hona. Favorittillhållet verkar vara hotell Radisson Blue Scandinavian Hotel.

Under början av februari har man nu satt upp en bolåda på taket av hotell och på Danmarks Ornitologiska Förenings hemsidan kan man läsa om detta projekt. En webbkamera skall också placeras i bolådan och man kan väl hoppas på en massa fina bilder framöver.

Att söka efter pilgrimsfalkar I Köpenhamn verkar ge riktigt god utdelning. Ytterligare en märkt falkhane (blå höger och ED svart vänster) har setts Carlsbergskylten. Denna fågel är född i Dalsland och ringmärkt 7 juni 2009.

Men det slutar inte här. Ännu ett falkpar ses regelbundet på gasklockan i Valby. En finsk (Pudasjärvi, Oulu) hona 2k-fågel (märkt med röd ring 29 vänster ben och gul höger ben) samt en omärkt 3k+ hane.

Ett hjärtligt tack till Kjeld Tommy Pedersen som bidragit med information och bilder och René Rantzau med bilder.


Du kan också stödja falkarna!

Bli medlem i KOF!