Information från häckningssäsongen 2012
1 jan – Gott Nytt Falkår!
Plus 4 grader varmt och grått och trist! ”Skånskt vinterväder” är kanske inte den inledning man vill ha på det nya året. Men, man har inte så mycket att välja på. Vi ser nu fram emot en ny säsong med många trevliga upplevelser i bild.
19 feb – ”ljuset” – en föraning av våren?!
Våra falkar i hamnen har varit ovanligt blyga denna vinter och inte visat sig framför kameran. Jag har också gjort flera besök i hamnen men inte haft någon lycka med att få se någon av fåglarna. Kanske är det just ”våren” som ska ”locka fram” falkarna? Det börjar ju så smått bli tid för de första häckningsbestyren. Härom dagen blev det till sist en bild från webbkameran. Inte i det bästa ljuset men ändå …

I början av förra veckan fick jag ett samtal om en upphittad ung pilgrimsfalk. Inga synliga skador men den ville inte flyga. Fågeln upphittad i Bjuvstrakten och inlämnad till ”Din veterinär” för vård och rehab. När man får samtal om upphittade pilgrimsfalkar blir ofta en av de första frågorna om fågel är ringmärkt. I detta fall var den inte så, en omärkt fågel alltså.
17 mars – nyputsat ”fönster”
Nu har vi fått bättre bild. Bengt (på Lantmännen) har varit uppe på hög höjd och putsat av skyddsglaset på kamerahuset. Det räcker med en kraftig NV-vind för att saltstänk ska dimma glaset.


Råger och Linnea är på plats och allt är sig likt. Löper det på så har vi kanske det första ägget i boskålen inom en månads tid i bästa fall.
29 mars – första ägget!
Som våra trogna besökare noterat i gästboken idag har årets första ägg lagts av Linnea och Råger. Det är drygt 14 dagar tidigare än 2011. Det ska nu bli väldigt spännande att följa utvecklingen framöver.


Troligen Råger på bokanten och man skymtar det första ägget i bakgrunden

För övrigt är Skåne just nu ett ”hett område” för pilgrimsfalkar och den positiva utvecklingen som sker för arten. Minst tre par har redan påbörjat sina häckningar.
Paret på Kullaberg har också lagt sitt första ägg i dagarna. Nyhet för i år är att vi nu har möjlighet att även följa paret på Kullaberg via webbkamera. Till en början enbart via uppkoppling till Naturrummet ute vid Kullens fyr, men förhoppningsvis ska vi kunna länka in kameran direkt senare. Tills vidare får vi lägga in bilder manuellt på sidan.
Vill man däremot ha ytterligare rörliga bilder kan man följa ett par i Kristianstads vattenriket. När jag tittade in till falkarna där ikväll kunde jag notera att det redan fanns tre ägg i redet. Dom bör rimligen alltså ha lagt sitt första ägg redan runt den 25 mars.
Som alla säkert förstår går vi mot en säsong som kan bli riktigt, riktigt spännande att följa.
1 april – ägg nr 2 !
Äggläggningen fortlöper och ägg nr 2 finns nu i redet. Bilder – som Dick i Östersund så påpassligt fångat. Håller med om att vädret kan vara lite bekymmersamt. Natten gav i vart fall inga minusgrader trots klart väder. Förhoppningsvis ska det klara sig.
5 april – nu är det 3 ägg !
3 april värpte Linnea det tredje ägget. Ska det komma ytterligare något? Svar kanske idag eller i morgon!



11 april – full kull och ruvning
6 april kom det fjärde ägget och nu är ruvningen i full gång. Paret hjälps åt med ruvningen. Några bilder i visar skede av ruvningsbyte.



Det ska bli spännande att följa utvecklingen, inte bara för paret i Helsingborg, utan även för de andra två Skånska paren som vi kan följa på webben. Samtliga par med ”4-äggskullar”.
14 april – full kull
I galleriet ligger några nya bilder från vår ”4-kull”, bl.a. en bild som visar de fyra äggen i en solbelyst boskål. Fåglarna ligger nu annars stadigt och ruvar och det är endast korta stunder som äggen ligger ”öppna”.



Från Anita i Holland har vi fått en länk till olika webbkameror på pilgrimsfalkar i Holland . Titta gärna in.
6 maj – äggkläckning
Först och främst ett stort tack till alla (Lillemor, Tina, Dick och ”Ego i Göteborg”) som bevakar webbkameran så flitigt och skickar över bilder på vad som händer i bolådan.
Vad jag kan se av bilderna så verkar det fjärde ägget vara försvunnet av någon anledning. Men man kan nog också säga att det är sällsynt att en full kull (i detta fall fyra ägg) kläcks fram framgångsrikt. I regel blir ett, ibland två ägg rötägg.
Bra med föda och att de gamla fåglarna ser till att hålla ungarna varma är de framgångsfaktorer som behövs.
13 maj – vad skulle jag göra …
… utan alla dessa vakande och hjälpande ögon?! Flitig bevakning och så hittar man den fjärde ungen. Så, glöm mina noteringar från den 11 maj. Härligt och bilden ligger nu på plats, Dick. Tackar!






Nu väntar hårt arbete för falkföräldrarna, med jakt och matning för att få ut de fyra ungarna på vingar.
24 maj – ” de fyras gäng”

Full pott! Fyra frisk och välmående ungar – en hane och tre honor – fick idag sina ringar runt benen.
Falkprojektets personal – med Tommy Järås i spetsen – var på ringmärkningsturné i Skåne. För att assistera fanns också personal från Lantmännen på plats. Allt löpte på smidigt som vanligt och hela märkningsarbetet tog ca 30 minuter att genomföra.
Honan, Linnea, tycktes acceptera det hela och satt lugnt kvar på toppen av bosilon. Däremot klagade hanen, Råger, lite mera och flög runt och höll ett vakande öga. Man tycker han borde vara van vid det här laget…men det hör väl till!

Årets märkning är en stor lila ring med vita beteckning på vänster ben och en traditionell aluminiumring (skulle egentligen ha varit blå) på höger ben.
Vi ska heller inte frångå våra vanor att ge ungarna namn och för att försöka spinna vidare på tidigare tema blir årets namn Hampus, Hampa, Havra och Veta.






13 juni – Lägesrapport från falkarna i hamnen
Vid besök i hamnen igår kunde jag konstatera att ungarna nu var på vingarna och rörde sig redan lite hemtamt runt silobyggnaderna. Allt såg väldigt positivt ut och de båda föräldrarna satt och bevakade omgivningen medan dom ”rätta till” sin fjäderdräkt.



23 juli – besök i hamnen

Dagens besök i hamnen gav ”nollresultat” vad gäller iakttagelser av pilgrimsfalk. I och för sig förvånade det mig inte. Ofta kan dom hålla sig väl dolda den här tiden på säsongen och ofta ger dom sig också iväg på ”strövtåg”.
Fortfarande problem med kommunikationen med kameran, även om det vid några tillfällen de senaste dagarna fungerat bra. Ligger någon ny bild i galleriet – en sen kvällsbild – på en falk som förmodligen är Råger?
2 nov – lägesrapport
Det har varit mycket sparsamt med information från Helsingborgsparet de senaste månaderna. Mest beroende på att vi inte haft så mycket nytt att berätta. Men nu kan det vara på sin plats med en lägesrapport.
Vi har sett de gamla falkarna (både ensamma och i par) till och från när vi varit på besök.
Men så häromdagen rapporterade Leif Klinteroth att han upptäckt en ny hane som höll till i närheten av bolådan och att fågel kändes lite ”hemtam på plats”. Individen – en gammal fågel – var färgmärkt; på vänster ben med en stor röd ring och på höger ben en liten blå, en färgkombination som användes vid märkningar 2010. Tyvärr kunde inte ringarna läsas av p.g.a. dåliga ljusförhållanden.
Vid besöket sågs inga andra falkar så det återstår en hel del frågor att få svar på. Finns det gamla paret kvar? Har den gamla hanen försvunnit/dött och blivit ”ersatt” osv. Vi får återkomma.

Under året gjordes också en kontroll av Carina, en unge från 2010. Här kan du läsa mera om kontrollen.

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.