Information från häckningssäsongen 2013

1 jan – Gott Nytt Falkår!

Nytt år och ännu en häckningssäsong i antågande. Vi har flera frågetecken inför det nya året, men förhoppningsvis kommer dessa att rätas ut framöver.

Ny hane i reviret eller var det bara ett tillfälligt besök under hösten som gick? Ingen riktig klarhet ännu. En hane sågs på plats vid bolådan i mellandagarna, men vilken individ det var vet vi inte.

Vi har heller inte några nya bilder att bjuda på och även problemen med kommunikationen med kameran kvarstår.

22 feb – lägesrapport

Det har varit ganska sparsamt med rapporter om våra pilgrimsfalkar i Helsingborg. Dock skymtar man till dem ibland, då de gör livet surt för ”stadsduvorna”, i de centrala delarna av stan.

Som vi fick rapport om i slutet av förra året fanns det en ny hane på lokalen. Trots efterforskningar har vi ännu inte kunnat utröna om det blivit något byte av individ eller inte. Vid besök i början av januari fanns det i vart fall en hane och en hona på plats.

12 april – framskrider i det dolda!

En del frågetecken har rätats ut sedan förra lägesrapporten. Råger finns kvar tillsammans med Linnea. Leif Klinteroth lyckades läsa av bägge individerna vid ett besök i hamnen i slutet av mars. Det blev alltså inget byta av hane som vi befarade tidigare, utan det var tydligen bara ett tillfälligt besök av en annan hane.

Det vi också fått rapport om (tack Bengt T) är att äggläggningen är i full gång och för tillfället finns det två ägg i bolådan. Trots den kalla och i viss mån ogynnsamma väderleken tycks det inte ha påverkat falkarnas häckningsbestyr något. Kanske några dagars förskjutning i äggläggningen i förhållande till säsong 2012.

1 juni – Två ungar i bolådan

Årets äggkull blev tre stycken. Av dessa kläcktes fram två ungar som nu börjar bli så stora så det är tid för ringmärkning. Om planerna håller kommer vi att göra detta i vecka som kommer.

16 juni – två fina ungar

Häckningen 2013 har inte tillhört de mesta ”publika”, men man får trots det säga att den har varit framgångsrikt.

Den 3 juni ringmärktes två ungar, båda honor och dom fick namnen Maja respektive Svea. Årets färgmärkning är blå ring med vit text på vänster ben och en lila ring på höger. Helsingborgsungarna blev för övrigt de två första ungarna som märktes i landet denna säsong.

De gamla fåglarna klagade på vår närvaro både nära och högljutt, foto Björn Ekelund.

Trots att båda ungarna var honor var storleksskillnaden ganska så markant, i vikt nästa 200 gram. En förklaring till detta kan ju va att kläckningen varit tidsmässigt spridd. Här kommer lite data om respektive fågel:

  • Maja – blå L1 och lila 90A62068, vikt 645 gr.
  • Svea – blå L2 och lila 90A62067, vikt 830 gr.

3 augusti – på vingarna

Årets häckning ser ut att framskrida enligt ”naturens spelregler”. Ungarna ger sig iväg ut på strövtåg och lämnar därmed tryggheten och nu gäller det att så smått klara sig på egen hand.

Från den 13 juli har vi en rapport från Ramlösaområdet i sydöstra Helsingborg. En gammal falk med en ivrigt tiggande unge i släptåg iakttogs då av Peter Bjurenstål.

Ytterligare bilder hittar du i bildarkivet.

Mera bilder häckningssäsongen 2013!

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.