Information från häckningssäsongen 2014

1 jan – nytt år ny häckningssäsong

Gott nytt falkår!

Informationsmässigt har vi inte så mycket nytt att komma med. Falkarna finns i regel på plats i hamnen och vid mina sporadiska besöks som gjorts under höst och vinter har falkarna setts till vid några tillfällen. I regel håller dom dock en väldigt låg och undanskymd profil.

Även i Helsingborgs utkanter har då och då gjorts iakttagelser av både unga och gamla individer som gissningsvis kommer från våra ”hamnfalkar”

24 mars – första ägget!

Vi har inte haft så mycket nytt att komma med under årets första månader. Falkparet har funnits på plats, men har tidvis varit väldigt svåra att få syn på. Finns många bra platser att håll sig dolda på. Jag har dock vid några av mina besök sett bägge individerna i paret och vid ett tillfälle fått uppleva en fantastisk flyguppvisning då fåglarna ”lekte” i ett hisnande tempo intill siloväggarna.

Tyvärr har jag inte haft så bra obsläge att jag kunnat läsa av ringarna, men det är väl ganska troligt att det är samma fåglar.

Idag fick jag så rapporten från Claes på Lantmännen att första ägget fanns i bolådan, dvs 5-6 dagar tidigare än säsong 2012.

26 mars – ”gamla paret”

Leif K gjorde idag följande noteringar: Efter en timme sker (ruvningsbyte) äggbevakning. Hanen snabbt in i boet och honan flyger ut. Honan sätter sig sig till vänster om boet och lite senare blir det möjligt att läsa av – vänster ben stor röd ring och höger ben liten blå. En skymt av koden LE kan ses på röda ringen. Således samma hona (Linnea) som de tre föregående säsongerna (född 2010). När hanen flyger ut en halvtimme senare ses en skymt av en röd ring på höger ben och hanen bär en helt ad dräkt. Allt överensstämmer således med att den nu 14- åriga hanen (Råger) ännu hänger med! Således samma par som 2011, 2012 och 2013!

21 april – ruvningen fortgår

Falkparet ruvar stadigt och om allt fortgår som det ska, blir det en tidig kläckning. Eftersom fåglarna ruvar så troget och ruvningsbytena går så snabbt, har vi inte fått någon klar uppfattning om hur stor äggkullen är. Det får bli en överraskning framöver.

1 maj – ”full kull”!

Äntligen kunde vi konstatera kullstorleken. Hela fyra ägg!

Med tanke på den tidiga äggläggningen – där det första ägget konstaterades den 24 mars – börjar ruvning nu så smått gå in i slutskedet. Kanske kan det bli kläckning av första ägget ganska snart.

Om man tittar på bilderna ser det precis ut som om en av falkarna ”kommunicerar” med äggen, vilket brukar vara ett gott tecken på att något är på gång. Vi får som sagt se vad som händer kommande vecka

8 maj – ungar i boet!

För några dagar sedan kläcktes äggen i bolådan och det ser ut att vara tre fina dunbollar i redet.

Nu är det tuffar tider för de vuxna fåglarna. Hanen är den som får jaga flitigast den första tiden medan hona ser till att stycka och fördela byte och att givetvis hålla ungarna varma.

Det är en tidig kull och vi beräknar att äggen kläcktes runt den 3 maj vilket skulle innebära 3-4 dagar tidigare än år 2012.

27 maj – Dags för ringmärkning!

Idag kom Dick och Peter ner från Nordens Ark för att ringmärka årets första kull av ungar som fötts i landet. Till vår assistans hade vi också personal från Lantmännen, Magnus och Flemming samt dessutom fick vi stöd av Leif.

Nymärkt, hane GA, men som har svårt att sitta stilla i Dicks famn – foto: Christer Strid

Tre fina och stora ungar fanns det i bolådan samt ett rötägg. Det var två hanar och en hona som fick sina ringar. Redan nu kunde man se storleksskillnaden på hane och hona, inte minst viktmässigt.

Det gäller att se lite hotfull ut – foto: Christer Strid
Årets färgkoder på ringarna är höger ben liten lila och vänster ben stor röd ring
– foto: Christer Strid

Följande märkdata noterade Leif:

  • hane, höger ben liten, lila, ring 90B00305, vänster ben, stor, röd, ring GA , handpenna 7 – 60 mm och stjärtpenna 1 – 37 mm, vikt: 700 gram
  • hona, höger ben liten, lila, ring 90B00306, vänster ben, stor, röd, ring PE, handpenna 7 – 42 mm och stjärtpenna 1 – 28 mm, vikt: 1040 gram
  • hane, höger ben liten, lila, ring 90B00307, vänster ben, stor, röd, ring GB, handpenna 7 – 54 mm och stjärtpenna 1 – 33 mm, vikt: 690 gram
Honan bevakar oss på behörigt avstånd. Ytterligare några bilder från dagens märkning hittar du i galleriet. – foto: Christer Strid

2 juni – ungarna växer snabbt – för första flygturen

Det gäller att fånga många byten för att ungarna ska mättas. Storleksmässigt är ungarna snart ifatt de gamla fåglarna, men än så länge är inte fjäderdräkten fullt utvecklad.

Vår vana trogen måste vi ge ungarna namn. Och bland de namnförslag vi fått in, får årets kull heta Peregrina (PE), Oldråg (GA) och Rapsmus (GB).

23 juni – trött unge

Nu är ungarna mer eller mindre fullfjädrade och livet har börjat utanför bolådan. Det kan dock vara skönt att vila upp sig då och då. Här en bild på en av ungarna som vilar sig på bokanten i en något märklig pose.

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.